Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-04-13

Minek kellene nekem profi portréfotó?!

Minek kellene nekem profi portréfotó?!

Amikor az iskola befejezése után elkezdtem dolgozni, még elég kezdeti állapotok uralkodtak az önéletrajzok területén. Az is haladás volt, ha valakinek géppel írt önéletrajza volt, amihez egy igazolványképet csatolt és úgy küldte el az aktuális álláshirdetésre. A mai digitális világban már kicsit mások a „játékszabályok”. 

A munkavállalás első lépése: az önéletrajz

Manapság már a diákmunkáknál is kérnek önéletrajzot, amiben az iskolák mellett főleg a nyelvismeretre, valamint az eddigi diákmunka tapasztalatokra kíváncsiak, és természetesen minden esetben fényképes önéletrajzot kérnek. Ebben az életkorban sokan még mobiltelefonnal készített képet csatolnak.

Egy HR-es ismerősöm elmondása alapján azonban a felnőtt munkavállalóknál az olyan önéletrajzokat, amihez mobillal készült, sőt még rosszabb esetben „selfie” kép van csatolva – meg sem nézik tüzetesebben. Az állásinterjú célja az, hogy kiválasszák az adott munkakörre a legjobb jelentkezőt, és a kiválasztás első lépcsője az önéletrajz. Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy egy-egy pozícióra nem egy, hanem több, sőt akár több száz jelentkezés is beérkezik, ezért az objektív szempontok (pl. iskolai végzettség, korábbi munkatapasztalatok, nyelvtudás) mellett számítanak a szubjektív benyomások is. Az első benyomást pedig a saját fotónkkal tesszük az életrajz olvasójára.

Mit sugall egy fotó?

Volt már olyan helyzet az életemben, amikor nekem kellett kiválasztanom a jelentkezők közül azt, akivel azután együtt fogok dolgozni. Mi volt, amit megnéztem az önéletrajzában?

Először a dokumentum szerkezete, és a jelentkező fotója ötlött a szemembe. Nekem fontos volt, hogy a jelentkező például milyen ruhában, milyen beállításban van a képen, és az is, hogy jó minőségű-e a kép. Ha egy üzleties ruházatú, mosolygó, profi fotós által készített képet láttam, akkor tudtam, hogy az adott nő, vagy férfi szeretné a legjobb oldalát mutatni, tehát komolyan gondolja a jelentkezését, ezért valószínűleg jól felkészült, és a későbbiekben is jó munkát várhatok tőle.

Sokban más egy profi stúdió

Egyik nemrég csatlakozott Hegyvidék kártya elfogadóhely partnerünk, az MTAphoto Studio jóvoltából személyesen is megtapasztalhattam miért más egy profi fotós által, egy jól felszerelt stúdióban készült kép, mint amit például egy barátunk készít a szuper mobiljával.

Kezdjük azzal, hogy a stúdió fotózásnál a sminket és a frizurát is beállítják. Tudom, hogy ez az uraknak annyira nem számít, de higgyétek el, hogy egy fotón egészen máshogy néz ki az ember, ezért jobb, ha már az előkészületeket is szakértőre bízzuk!

A hölgyek jól tudják, hogy a smink nélküli, természetes hatás elérése is elég sok munkába kerül, de én úgy gondolom, a végeredményért megéri rászánni az időt. A fotóstúdió sminkese elmondta, hogy a férfiak esetében csak egy kis alapozót szoktak használni a bőrtónus egyenletessége miatt, illetve amennyiben szükséges rendezik a rakoncátlan frizurát.

Az MTAphoto Studio tulajdonosa, Maklári Tót Attila elmondta, számára a jó üzleti portré célja, hogy a kép első ránézésre pozitív benyomást keltsen, hiszen a későbbi személyes találkozáskor ezzel megbízhatóságot sugall, ami az egyik alapvető feltétel egy üzleti kapcsolat kialakításánál. Ráadásul a nemzetközi piacokon már régóta így van, de Magyarországon is egyre inkább elterjed az a nézet, hogy sokkal hitelesebbnek tartanak egy vállalkozást akkor, ha a vezetői a saját arcképükkel is szerepelnek a cégről készült anyagokban, vagy a cég weboldalán.

Szerencsére Attilának már több mint 20 éves tapasztalata van reklám és divatfotózás területén is nemcsak az üzleti portrék készítésében, így egy előzetes beszélgetés, majd a személyes találkozás során gyorsan ráérez, mit szeretne hangsúlyozni magáról az ember. Természetesen egy mesterfodrászról készült fotó más hangulatot kell, hogy sugározzon, mint egy nagyvállalati vezetőé, de például más testtartásban mutat előnyösen egy hölgy, mint egy úr.

A végeredmény

Az MTAphoto Studio üzleti portré szolgáltatásának keretei közt lehetőség van stúdió-, de akár helyszíni fotózásra is. A döntés előtt érdemes megnézni a stúdió weboldalát, ahol különböző, általuk készített munkák alapján ki tudjuk választani a nekünk megfelelőt. Én most a stúdiófotózást próbálhattam ki, és a korábbi fotóimhoz képest kicsit meglepett a végeredmény. 

A legutóbbi alkalom, amikor ilyen üzleti portréfotó készült rólam körülbelül 4 éve volt, az akkori cégem weboldalára, a munkatársakat bemutató részhez, és azt kell, hogy mondjam, még laikus szemmel is találtam hibákat az akkor késznek mondott képeken.

A mostani fotózásnál Attila mindenre odafigyelt, minden egyes „kattintás” után megnézte az elkészített képet, és megigazította az esetleges gyűrődéseket a ruhán, vagy épp a hajamat, ha az árnyékot vetett az arcomra, így egyre jobbak lettek a beállítások, ezzel együtt az elkészült képek is.
 
Végül a képek közül én választhattam ki a nekem tetszőket, azokat, amelyekkel leginkább azonosulni tudok, és ezeken még digitálisan is javítottak kicsit.

Véleményem szerint egy magára adó vezetőnek vagy vállalkozónak érdemes a hiteles, megbízható kép kialakítása és ezzel együtt a cége jövője érdekében tényleg egy szakértőre bízni az üzleti portréja elkészítését!

…az már csak a ráadás, hogy a fotózás közben én még jól is éreztem magam.laugh

Ajánló
Ajánló
A „dress code”, és ami mögötte van

A „dress code”, és ami mögötte van

A megfelelő munkahelyi öltözet gyakran kritikus pontja a ruhatárnak. Miért kell bizonyos...

Párhuzamosok a Várkert Bazárban

Párhuzamosok a Várkert Bazárban

Tavaly csatlakozott Hegyvidék kártya elfogadóhelyeinkhez a Várkert Bazár, amely az állandó...

Fiatalok a Hegyvidéken - Hódosi Máté, szakács a „Konyhafőnök” műsor második helyezettje

Fiatalok a Hegyvidéken - Hódosi Máté, szakács a „Konyhafőnök” műsor második helyezettje

Az ember életében előfordul, hogy vagy saját akaratából, vagy rajta kívülálló okból,...