Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-03-25

Mikor forduljunk gyermekünkkel szemészhez?

Mikor forduljunk gyermekünkkel szemészhez?

A látás fejlődésében a hatéves korig tartó életszakasz meghatározó. Ha bármilyen elváltozás, probléma van a szemmel, akkor azt ilyen korán fel kell ismerni, és idejében kezelni, mert néha később már nem gyógyítható gondok származhatnak belőle. Gyermekünk a szemünk fénye, tegyük lehetővé számára a tökéletes látást! 


A szem a világból származó információk mintegy kilenctized részét közvetíti számunkra, de a születésünk után meg kell tanulnunk használni, élni vele. 
A természetes adottságnak vélt látás is olyan, amit előbb el kell sajátítanunk, és ez nem csupán a szem működésének kérdése, hanem az idegrendszer fejlődésén is múlik.

Mikor segíthet a csecsemőszemészet?

Az egészen természetes, hogy néhány hónapba is beletelik, amíg a baba felismeri a szüleit vagy az őt körülvevő fontosabb tárgyakat, játékokat. Bármely más szerve (keze, lába stb.) ugyanígy működik: a babának apránként „használatba kell vennie” azokat, hogy lassacskán beinduljon a világ megismerése, illetve a világban való tájékozódás és cselekvés.

Az újszülöttek csak foltokat, erősebb fény-árnyék kontrasztokat látnak. A színek, a formák, az élesebb körvonalak nem részei a személyes világuknak, amely a látás szempontjából egyébként is legfeljebb 40 centiméterre korlátozódik a születés után. Mi több, a csecsemők eleinte fejjel lefelé látják a képeket, mert a szemük és az idegrendszerük még nem sajátította el az együttműködést, amelynek hatására a képek egyszer csak megfordulnak, és ekkor a feje tetejéről a talpára áll számukra is a világ.

Három hónapos korára azonban a baba már rendszerint ránéz, figyel a körülötte sürgölődő felnőttekre, gondoskodó édesanyjára. Elkezdi nézegetni a kezeit, rácsodálkozik erre a csodálatos érdekességre: a saját ujjaira, a tenyerére.

Egy hónapra rá már azt is jobban fel tudja mérni, hogy mi van közelebb és mi távolabb, félévesen pedig már aktívabban, kíváncsian nézeget mindenfélét, ami két méteren belül van: a saját végtagjait, a játékait és az embereket. Sőt, akár még „olvas” is a baba! Vagyis ilyenkor már érdekesek lehetnek számára a színes képeskönyvek, főleg élénk szülői magyarázat kíséretében.

Egy gyermek- vagy csecsemőszemészet felkeresése mindenképp indokolt, ha a csecsemő 3 hónapos kora után sem reagál a fényhatásokra, vagy ha úgy tűnik, hogy nem ismeri fel az arcokat.

Milyen esetekben javasolt a gyermekszemészet meglátogatása?

Néhány szimptóma intő jel arra nézve, hogy érdemes lenne a teendők listájára felvenni a gyermekszemészeti vizitet. Ilyen gyakori tünet elsősorban a kancsalság, amely hosszú távon gyengébb, tompább látáshoz vezet a kancsalító szem esetén.

Ennél általánosabban a gyermekszemészetet ajánlhatja a figyelmünkbe bármi egyéb is, ami furcsának tűnik a gyerekünk szeme kapcsán, például a fehéres szín a pupillán, a szemhéj lecsüngése, vagy nem is csupán a szemmel kapcsolatos anomáliák, hanem az, ha sokszor az állát leszegve vagy ‒ éppen ellenkezőleg ‒ felemelve néz. 

A gyakran könnyező, pirosodó, váladékot kibocsátó szem szintén olyan figyelmeztető jelzés lehet, amely indokolttá teszi a szemvizsgálatot.

De látászavarra utaló tünet lehet az is, ha a gyerekünk rendszeresen túl közel hajol a játékaihoz, vagy ‒ nagyobb gyerek esetében ‒ közelről nézi a tévét. 

Összefüggésben lehet egymással a gyakori fejfájás és a látás gyengesége is, amely a szem elfáradását, túlterhelését okozza. A gyermekszemészet ilyen esetekben nemegyszer olyan problémákat is megold, amelyek közvetve kapcsolódnak a látás zavaraihoz: az írással-olvasással kapcsolatos gondokat, sőt akár a tanulási nehézségeket is.

Miért jó, ha minél előbb eljutunk a gyermekszemészetre?

Nem érdemes tétovázni a gyermekszemészet meglátogatása kapcsán, mert a gyerekek ritkán jelzik, ha nem látnak egészen jól, hiszen nincs mihez hasonlítaniuk a számukra megszokott, normálisnak tűnő állapotot. Szülőként kell tehát résen lennünk, és felismernünk, ha a gyerekünk viselkedésében a gyenge látásra utaló jelek mutatkoznak. 

Ha pedig a családban eleve gyakoriak a szemproblémák, és a szülők, a nagyobb testvérek nagyrészt szemüvegesek, biztosan nem lesz fölösleges felvenni a kapcsolatot a gyerekszemésszel.

A problémák megoldása felé az első lépés a felismerés. A látáscsökkenésre utaló jelek ismeretében a csecsemő-, illetve a gyermekszemészet meg tudja állapítani a gond mibenlétét és mértékét, a recept alapján pedig már készülhet is a gyermek által is szerethető módon tetszetős, biztonságos és strapabíró gyerekszemüveg. A Galéria Optikánál most díjmentesen, vásárlási kötelezettség nélkül foglalhatunk időpontot látásvizsgálatra és szakmai tanácsadásra.

Ajánló
Ajánló
Mit tegyünk, hogy fittek legyünk?

Mit tegyünk, hogy fittek legyünk?

Mindenki szeretne jó formában lenni, ám az évek alatt kicsit elkényelmesedünk, rengeteg...

Brahms, Schumann és Chopin – Martha Argerich és Mischa Maisky koncertje

Brahms, Schumann és Chopin – Martha Argerich és Mischa Maisky koncertje

Az év legnagyobb magyar kulturális programsorozata, a Cziffra-emlékév lehetőséget ad arra,...

A zongorista és az újságíró – Cziffra György életének titkai

A zongorista és az újságíró – Cziffra György életének titkai

A nagyszerű magyar művész, Cziffra György évtizedeken átívelő pályafutása során...