Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-04-24

Összeesküvés, elszánt nyomozók, kegyetlen gyilkosok és izgalmas rejtélyek – áprilisi könyvszemle

Összeesküvés, elszánt nyomozók, kegyetlen gyilkosok és izgalmas rejtélyek – áprilisi könyvszemle

Mostani összeállításunkban izgalmas, ám időnként kissé félelmetes könyvek közül válogattunk. Olvasóink megismerhetik a bűn valódi arcát, vakmerő partizánokat, elszánt nyomozókat és néhány olyan indiai fiatalt, akik a saját életüket is kockára téve akarják megmenteni a bajba került gyerekeket. Végül pedig néhány tudományos kérdésre kaphatunk „egyszerű” választ.

 
Egy félelmetes összeesküvés

A világhírű amerikai regényírót, David Baldaccit jogosan tartják a hátborzongatóan izgalmas történetek nagymesterének. Magyarul megjelent új regényében, a Bukottakban egy félelmetes összeesküvésről rántja le a leplet. A történet főszereplői eljutnak egy régen szebb napokat látott bányászvárosba. Nagyon érződik ezen a helyen, hogy a globalizáció milyen csúnyán elbánt az egyszerű amerikaiakkal. Baronville-ben óriási a munkanélküliség, és a reményvesztett embereket semmi sem tartja vissza a kábítószerektől. Ide érkezik meg Amos Decker és a kolléganője, Alex Jamison. Váratlanul egy könyörtelen kettős gyilkosság helyszínén találják magukat.

Decker annak dacára megpróbálja kivizsgálni az igencsak gyanús ügyet, hogy kiderül, nem számíthat a helyi rendőrség támogatására. A vakmerő nyomozók egyre veszélyesebb helyzetbe kerülnek, és megtudják, hogy a jobb sorsra érdemes kisvárosban nemrég négy másik embert is hasonló, bizarr módon gyilkoltak meg.

A könyvet azoknak ajánljuk, akik szeretik az izgalmas és cseppet sem szokványos bűnügyi történeteket.
 
A bűn valódi arca

Ferdinand von Schirach, az ismert német jogász tizenkét valós bűnügyi történettel lepi meg az olvasóit. A Büntetés című könyvében az igazság és a valóság témájával foglalkozik. Választ keres a bűn eredetével kapcsolatos kérdésekre is. A szerző a hazájában neves védőügyvéd, és évtizedes szakmai tapasztalatára támaszkodva pontosan tudja, milyen nehéz igazságot tenni.

Nyugodt, távolságtartó módon számol be a tucatnyi érdekes esetről, megmutatva, hogy a vádlottak között mennyi magányos, a kudarc miatt szenvedő ember akad. Világszerte azért ismerték meg a nevét, mert hírességeket, alvilági nagyságokat és politikusokat is védett. Könyvei nagy meglepetést keltettek, mivel remekül megmutatták, hogyan is néznek ki valójában a legizgalmasabb büntetőeljárások. Történeteiben tanúi lehetünk a jó és a rossz küzdelmeinek, ráadásul nem kitalált figurák szerepelnek előttünk, hanem valódi emberek.
 
Napfényes titkok

Angela Petch angol származású író bejárta a fél világot. Felfedezte Afrika, Anglia és Németország legszebb tájait, majd pedig olasz földön nemcsak férjhez ment, de megismerte és megszerette az ottani embereket. A toszkán titok című regénye egy szívhez szóló, érzelmes történet, amelynek hősei a napfényben úszó Itáliában megismerik a szerelem gyönyörét és az árulás, majd a feltámadó vágyak kínjait.

A történet főszereplője, Anna az édesanyját gyászolja. Miközben a hagyatékát rendezgeti, rábukkan egy nagy halom megsárgult, olasz nyelvű levélre. Kalandos felfedezőútra indul, és eljut a hegyek között megbúvó, varázslatos toszkán faluba. Az édesanyja itt, ezen a vadregényes tájon élte át csodálatos ifjúkorát. A fiatal nő vakmerően szembeszállt az olasz fasisztákkal és partizánként harcolt a németek ellen is. Történetéből kiderült, hogy a háborús tragédiák a későbbi nemzedékekre is árnyékot vethetnek, ám az igazi szerelem még a legsötétebb időkben kiutat és menedéket jelenthet.

Elveszett gyerekek nyomában

Deepa Anappara a legbátrabb indiai újságírók közé tartozik. Évtizedeken át éles szemmel járva hazája nagyvárosait felfedezte, milyen veszélyeknek vannak kitéve a legkisebbek, a gyermekek. Riportjaiban megpróbálta felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a keleti vallások összecsapásai és a reménytelen szegénység egy egész nemzedéknyi fiatal életét döntheti romba.

A Dzsinnvadászok című könyve arra keres választ, hogy hova tűnnek el az ország gyermekei. Indiában ugyanis mindennap 180 kisgyermeket nyel el a föld. Nem lehet tudni, mit történik velük. A nyomornegyedek lakói arra gyanakszanak, hogy a kicsiket szervkereskedők darabolták fel vagy emberkereskedők adták el rabszolgának.

A megrázó történet főszereplője, a kisiskolás Dzsáj megdöbbenve értesül arról, hogy az egyik osztálytársuk eltűnt. Mivel a rendőrség nem hajlandó komolyan venni a gyerekeket, az iskolások saját maguk kezdenek el nyomozni. Életveszélyes játszma veszi kezdetét, mert a lepusztult városrészekben nagyon is valós veszélyek leskelődnek az igazság apró védelmezőire.
 
Tudomány közérthetően

Randall Munroe új könyvének egészen rövid a címe, csupán egyetlen szó: Hogyan… A szerző ismét nagy fába vágta a fejszéjét. Korábbi szórakoztató, önsegítő könyveivel már meghódította a sikerlisták élét, és most a hétköznapunkban felbukkanó fontos kérdésekre próbál meg felettébb komoly, tudományos alaposságú választ adni.

A karikaturistaként is dolgozó szerző tisztában van azzal, hogy egy feladatot háromféleképpen lehet megoldani. A célba elvezethet minket a jó, a rossz út és a teljesen nyakatekert, célszerűtlen, ám ugyanakkor rendkívül sok vidámsággal kecsegtető ösvény is, amelyik egyedül Munroe-nak jutna az eszébe. Igazi mulatságos olvasmány, ahogy a legegyszerűbb dolgokat is a legkomplikáltabb módszerekkel oldja meg, és az olvasó fejest ugorhat a legabszurdabb megközelítések izgalmas világába.

Ez a könyv önnek is szól, ha szeretné megtudni, hogy a Facebook-fényképeink pixeljeinek elemzésével miként lehet előre kikövetkeztetni a várható időjárást. A könyv nagy segítséget jelent, ha valaki egy teleszkóp segítségével szeretne szelfit készíteni, és a számtalan eszement ötlet között még azt is megtudhatjuk, miért érdemes felforralni egy folyó vizét, mielőtt átkelnénk rajta.

Hiba volna azonban azt gondolni, hogy ez a könyv csak butaságokkal van tele. Az üdítő agytorna ugyanis lerántja a leplet a világ kulisszatitkairól, és megmutatja, hogy milyen technológiai és tudományos folyamatok rejtőznek mindennapi tevékenységeink mögött.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...