Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-04-27

TRX, a mobil edzőterem

TRX, a mobil edzőterem

Ha egy univerzális, kinn és benn egyaránt használható edzőeszközre vágyunk, ideje megismerkednünk a TRX-szel. Rossz idő esetén tréningezhetünk vele a négy fal között, de könnyedén kivihetjük a szabadba is, amikor a szép tavaszi idő már engedi, természetesen a jelenlegi helyzet miatti korlátozások figyelembe vételével.

A TRX jelentése teljes testtel végzett ellenállásos edzés (Totalbody Resistance Exercise), amelyet egy egyszerű és könnyű, maximum 2 kilós, és összecsomagolva kis helyen is elférő eszközzel végezhetünk. Végtelenül leegyszerűsítve, tulajdonképpen két heveder állítható magassággal, azokon fogantyú és kengyel. A fogantyúba belekapaszkodva, illetve a kengyelbe beakasztva a lábat, saját testsúllyal felfüggesztéses edzéseket végezhetünk. Egy igazi mobil edzőterem, amit fel lehet szerelni bárhová, így benn a lakásban vagy akár kinn a szabadban, egy fára kötve is gyakorolhatunk vele.
 
A TRX története

A TRX-et Randy Hetrick találta fel, aki az amerikai tengerészgyalogság elit alakulatánál, a Navy SEAL-nél szolgált, amikor 1997-ben Délkelet-Ázsiában az edzéshiány miatt az az ötlete támadt, hogy egy régi dzsúdzsucuövet beakaszt az ajtóba, és azzal, illetve a saját súlyát felhasználva kezd el edzeni.

Kinevezése után, amikor a SEAL speciális egységeinek műveleti vezetője lett, arra keresett megoldást, hogy hogyan lehet viszonylag kis helyen, például tengeralattjáróban, hajókon edzésben tartani a katonákat komolyabb felszerelés híján. Kezdetben a tréningekhez ejtőernyős hevedereket kötöttek össze hajójavításhoz szükséges gumieszközökkel. Amikor Randy 2001-ben leszerelt, megalkotta a TRX-et, majd létrehozta a Fitness Anywhere Inc. nevű cégét.

Az eszköz és a hozzá kapcsolt tréning hamar elterjedt az edzőtermekben és a különféle amerikai profi ligákban, például a jégkorongozóknál, majd az egész világon.
 
A funkcionális edzés előnyei

2009-ben publikáltak egy kutatást a The Journal of Strength and Conditioning Research tudományos lapban, amelyben összehasonlították a funkcionális tréninget, amilyen a TRX is, az edzőtermi erőfejlesztő, lapsúlyos gépeken végzett edzéssel. Az eredmény döbbenetes volt. A funkcionális tréning módszerrel a vizsgált alanyok 58 százalékkal nagyobb erőnövekedést értek el, a stabilitás növekedése 196 százalékkal volt magasabb, ízületi fájdalmaik pedig 30 százalékkal csökkentek. Ezért nem véletlen, hogy a TRX-et ma már széles körben alkalmazzák az élsportolók erőnléti edzésprogramjában, számos neves európai futballklub, úszók, triatlonosok, teniszezők, evezősök integrálták felkészülési programjukba.
 
Miért jó ez az eszköz?

– A funkcionális tréning – így a TRX-edzés is – a testünket és az izmainkat a mindennapi élet kihívásaira készíti fel. Itt nem az izomépítés a lényeg, hanem a kiegyensúlyozott, stabil és terhelhető teljes izomzat. A módszer a test természetes képességeit erősíti és emeli ki, ellentétben az edzőtermi gépekkel való edzéssel, ahol természetellenes mozgásokat hajtunk végre.

– A funkcionális tréning esztétikailag is átformálja a testünket, harmonikusan kidolgozott izomzatot és jobb izomegyensúlyt eredményez, fejleszti az állóképességünket és az egyensúlyérzékünket. 

– A TRX sikere az egyszerűségében és a hatékonyságában rejlik. A TRX-szel végtelen számú gyakorlatot tudunk végezni, és az egész testünket meg tudjuk mozgatni vele. 

– A TRX-es edzésnél a saját testünket használjuk ellenállásként, és az intenzitást is mi határozzuk meg, így lehetséges, hogy tréningezésnél ugyanazt az eszközt használja egy elit katona és egy modell is.

– Egy TRX-es tréning sokkal intenzívebb, mint egy kardióedzés, sokkal több kalóriát égetünk el rövidebb idő alatt. Az anyagcserét is annyira felpörgeti, hogy a tréning utáni regeneráció ideje alatt legalább annyi kalóriát égetünk el, mint edzés közben. Egy zsírégető kardióedzés utóégető hatása ehhez képest minimális.
 
Ha tehetjük, akkor mielőtt saját magunk elkezdenénk az edzéseket, érdemes végzett TRX-edzőhöz fordulni, akár online platformokon keresztül is.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...