Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-04-29

Kertészkedjünk a gyerekekkel!

Kertészkedjünk a gyerekekkel!

A kisgyerekek ösztönösen szeretik a természet közelségét, szívesen játszanak a szabadban. A kertészkedés éppen ezért vidám, közös családi program lehet, ami mindannyiunknak sikerélményt ad, hiszen a saját magunk által ültetett és nevelt növények termésénél finomabbat el sem lehet képzelni.

Most, hogy sok időt töltünk otthon, fontos, hogy olyan elfoglaltságokat találjunk magunknak és gyermekeinknek, amelyek örömet adnak, játéknak és tanulásnak egyformán megfelelők. A kertészkedés épp ilyen program. Akiknek saját kertjük van, azoknak sok lehetőséget rejt a föld, de akár egy balkonon, egy erkélyen, sőt egy konyha ablakpárkányán is elkezdhetjük ezt a tevékenységet, aminek eredményeképpen megörvendeztethet minket a közösen gondozott, sarjadó palánta.
 
Tanít és szórakoztat

A közös kerti munkák nagyon jók arra, hogy kisebb-nagyobb gyermekeinket kirángassuk a számítógép, a tévé, a mobiltelefon rabságából, és közös élményeket szerezve, akár komoly témákat is megbeszéljünk velük. A jó levegőn, a természet közelében töltött órák gyorsan elröppennek, ráadásul jó hatással vannak az egészségükre, szellemi, lelki és testi fejlődésükre. A gyerekek szabadon szárnyaló fantáziájukkal minden apró tárggyal el tudnak játszani, mindenben meglátják a különlegeset. Ebben pedig támogathatjuk is őket, ha egy igazán csalogató helyet alakítunk ki részükre a kertben vagy a teraszon.

A kertészkedéssel szórakoztatva, játékosan nevelhetünk. A természet titkainak felfedezésével egyidejűleg fejlődik a gyerekek kézügyessége, szín- és formafelismerő képessége, szaglása, tapintása. Az elvetett apró mag gondozása felelősségtudatra nevel és sikerélményt jelent.

A közös kertészkedés megkönnyíti a munkát, és a kicsik is hamar rákapnak az ízére. Különösen akkor, ha adunk nekik egy kis szabadon gondozható földterületet vagy cserepet, amibe a növények mellé a kabaláikat, az apró tárgyaikat is elhelyezhetik.
 
Tekintsük játéknak!

Fontos, hogy ne kötelező, elvégezendő feladatnak tekintsük a kerti munkát, hanem játékként, szórakozásként fogjuk fel. Figyeljünk arra, hogy ne legyen egyszerre túl sok teendő, mert az csak elveszi a kedvüket az egésztől. A gyerekek számára a kert egy nagy játszótér, hagyjuk, hogy valóban játsszanak. A locsolás, vízzel pancsolás és sárban dagasztás nem árt, hiszen ha koszos lesz, a gyerek megfürdethető, és a virágok sem szomjaznak tovább.

A kicsik először még nem annyira alaposak, némelyik virág túl sok vizet kaphat, míg mások túl keveset. Nem árt egy kis ellenőrzés és egyes helyeken a víz pótlása. Ha gumicsizmát, kötényt és koszolható pólót, kisnadrágot adunk a lurkókra, még bátrabban vethetik magukat ezekbe a kerti feladatokba.
 
Legyen saját szerszámuk!

A gyerekek szeretnek minket, felnőtteket utánozni. Élvezik, ha ők is komoly kertészszerszámokat kapnak a kezükbe, persze a saját méretükben. A közösen végzett gyomlálás alatt megtaníthatjuk nekik, hogy melyik a gyom és melyik a haszonnövény.

De versenyezhetünk is, ki tud ügyesebben, gyorsabban kapálni. Belakhatják saját kis földterületüket, elnevezhetik Tündérkertnek vagy kedvenc mesehősük kertjének, így még közelebb érezhetik magukhoz. 
 
Válasszanak növényeket!

Érdemes olyan növényeket mutatni nekik, amelyekből kiválaszthatják a kedvencüket. Biztosan kikelő és könnyen termő fajtákat válasszunk, hogy gyermekünknek sikerélmény legyen saját kis növénykéje. Több márka is gyárt kifejezetten nekik szánt vetőmagokat, amikkel könnyű dolguk lesz. Találunk köztük katica- és pillangócsalogató virágmagmixeket. De a legjobb a gyorsan növő bab, borsó és fűszernövények elvetésével kezdeni, hisz ezek igénytelen növények, cserében pedig látványosan nőnek. A szintén népszerű eper és paradicsom is ajánlható kezdő kertészeknek is, arról nem is beszélve, hogy leszüretelhető termésük megédesíti a teendők terhét.
 
Legyen méhbarát a kert!

Ha szeretnénk méhlegelőt kínálni, akkor a legjobb méhbarát virágokat ültetni, amelyek kertben és balkonon egyaránt jól érzik magukat. Májusban örömmel fogadják a méhek a szirti sziklaiternye sárga virágait, de egy darabka rétet varázsolhatunk a búzavirág, a cickafark és a piros mécsvirág ültetésével is. A körömvirág, a napraforgó, a kerti pillangóvirág szintén elfér akár egy nagy cserépben. A vonzó, méhbarát, egynyári növények közül válasszuk a mézvirágot, a rézvirágot, a kék legyezővirágot, a bakopát, a kerti vaníliavirágot, a hamvas zsályát. 

A méhbarát balkonnövények az évelők közül is kikerülhetnek. Célszerű a hosszan virágzó fajokból választani: ilyen a mályva, a bíbor kasvirág, a pompás varjúháj, a gólyaorr. 

A gyógy- és fűszernövények is jó ötletnek bizonyulnak: a citromfű, a menta, a zsálya, a kakukkfű, a hegyi pereszlény nemcsak az ételeinket ízesíti, de a rovarokat is táplálja.

Az illatos növények, így például a levendula, a vaníliavirág vagy a mézvirág pedig nem csupán kellemes környezetet teremtenek, hanem a méheknek is jelzik, hogy érdemes felkeresniük a környéket.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...