Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-05-05

Egyensúly, küzdelem és gyógyulás – izgalmas ismeretterjesztő könyvek

Egyensúly, küzdelem és gyógyulás – izgalmas ismeretterjesztő könyvek

Májusi könyvszemlénkben olyan kiadványok közül válogattunk, amelyek nemcsak abban segítenek, hogy kellemesen töltsünk el néhány órát, de lehetővé teszik azt is, hogy közben – szinte oda sem figyelve – művelődjünk, és értékes, új dolgokat tanuljunk. A végére pedig egy igazi csemegét tartogatunk az igényes borzongást kedvelőknek a műfaj „koronázatlan királyától”.

 
Steigervald Krisztián generációkutató és tréner segíteni szeretne olvasóinak abban, hogy jobban megértsék egymást és a környezetünkben élő embertársaikat. Generációk harca című könyvében útmutatót nyújt arról, hogyan igazodjunk el a különböző nemzedékek sajátos világában. A népszerű szakember tisztában van azzal, milyen fontos az önismeret a hétköznapi élet során. Ugyanakkor nyilvánvaló az is, hogy mennyire szeretnénk megismerni a körülöttünk élők mozgatórugóit, motivációt.

Az izgalmas könyv lehetővé teszi, hogy megértsük mindazokat, akik nálunk egy nemzedékkel korábban vagy később születtek. Hasznos olvasmány a középkorúaknak, az idősebbeknek, sőt a fiataloknak is. A szerző világosan és közérthető módon írja le, miként lehet áthidalni a nemzedékek közötti repedéseket. Megmutatja, miért érdemes elfogadni a fiatalokat vagy az idősebbeket. Megtanít arra is, hogyan tehetjük biztonságosabbá, békésebbé a világunkat. 

Steigervald Krisztián letisztítja a hamis közhelyeket a generációkról, bemutatja sajátos értékeiket, ráadásul tükröt tart elénk is. A könyvét elolvasva képesek leszünk kívülről szemlélni önmagunkat, és hamarosan már csak jókedvűen nevetünk azokban a helyzetekben, amikben korábban ingerülten mérgelődtünk.
 
Testünk, lelkünk egyensúlya

Jacques Martel kanadai pszichoterapeuta a személyiségfejlesztés és a lelki eredetű problémák nemzetközileg elismert szakembere. A Lelki eredetű betegségek lexikona című tudományos, ismeretterjesztő munkájában bemutatja a hagyományos orvoslás és a természetgyógyászat ezerszínű módszereit.

Gyógyító és tanácsadó munkássága során nagyon hamar felfigyelt arra, hogy egészségünk megőrzése szempontjából milyen fontos, hogy megőrizzük a testi-lelki egyensúlyunkat.

Csakhogy ezt a modern világ látszólag minden eszközzel meg akarja akadályozni. Rohanó hétköznapjaink során egész egyszerűen nincs időnk vagy energiánk arra, hogy önmagunkkal foglalkozzunk.
Jacques Martel átfogó munkája segít feltárni az egészségügyi problémáink eredetét. A legnehezebben érthető szakkérdéseket is világosan és érthetően magyarázza el, miközben kézen fogva elvezet minket az érzelmek javarészt ismeretlen világába. Megmutatja, hogyan figyeljünk fel arra a kis csírára, amely gyökeret verve a testünkben betegséggé duzzad és elhatalmasodik rajtunk.

Izgalmas lehetőség tárul fel az olvasó előtt. Ha képes lesz feladatként átélni egy betegséget, akkor meglátja a küzdelem során szerzett tapasztalatai értékét, majd elindul a gyógyulás útján. A lexikonban számos izgalmas, alternatív módszert is találunk.
 
A világ legjobb mestersége

Gabriel García Márquez évtizedek óta a világirodalom legnépszerűbb írói közé tartozik. Bár az olvasók itthon is jól ismerik izgalmas regényeit, mégis kevesen tudják róla, hogy 1950 óta rengeteg figyelemre méltó újságcikke is megjelent. Páratlan újságírói öröksége Az évszázad botránya című összeállításban végre magyarul is hozzáférhető.

A könyvet szerkesztő Cristóbal Pera remekül ismeri a kolumbiai mestert. Annak idején ott dolgozott mellette, és segített megjelentetni Márquez emlékiratait. A negyvennyolc újságcikkből világosan kirajzolódik egy rendkívül tehetséges alkotó pályafutása. Elolvashatjuk a fiatal, még ismeretlen zsurnaliszta első zsengéit, és tanúi lehetünk a pályája felívelésének, egészen addig, ahogyan a nyolcvanas években meghódította sok millió rajongója szívét.

Közben észrevétlenül közelebb kerülhetünk magához a mesterhez is. Kiderül például, mit érzett, amikor megtudta, hogy a munkásságából érettségi tétel lett, és számtalan tizenéves fog vizsgázni belőle. Az írások között találunk izgalmas nyomozást, portrét, kommentárt és jegyzeteket is. Aki szerette Márquez regényeit, az valószínűleg nagyon fogja élvezni a publicisztikai műveit is.
 
Egy gyönyörű nyelv

Nádasdy Ádám költőként, műfordítóként, tanárként és nyelvészként is hozzájárult a magyar irodalom fejlődéséhez az elmúlt évtizedek során. Többkötetnyi verse jelent meg, és számos más mű mellett Shakespeare-drámákat is fordított magyarra. Új könyve címében érdekes kérdést tesz fel: Milyen nyelv a magyar? Izgalmas és nagyon tanulságos munkájában a magyar nyelv iránt érdeklődőket szólítja meg.

Nem titkolja, hogy anyanyelvünket gyönyörűnek tartja. Munkáját nem tankönyvnek és nem is kézikönyvnek szánta, ugyanakkor megmutatja benne, hogyan dolgoznak a nyelvészek, valamint kiderül az is, milyen érdekes feladatok, kérdések várnak arra, aki nyelvészeti kutatással kíván foglalkozni. Megtudjuk többek között, hogy miért tér el a helyesírás a szavaink kiejtésétől vagy éppen azt, hogy a mai olvasó miért birkózik meg olyan nehezen a Halotti beszéddel.

Napjainkban a közvéleményt legalább annyira izgatja a magyar nyelv eredete, mint a szakembereket. Az egyik legismertebb hazai tudós értékes gondolatai segítenek megérteni azt, hogyan beszéltek honfoglaló őseink, és láthatjuk, mi vezetett el ahhoz, hogy mi, késői leszármazottaik néha bizony egészen más módon foglaljuk szavakba a minket körülölelő világot.
 
Különleges gyerekek börtöne

Stephen Kinget nem véletlenül tartják az igényes horrorirodalom koronázatlan királyának. Immár évtizedek óta bűvöli el rajongóit a változatos témákat mesterien feldolgozó, lebilincselő történeteivel. Magyarul várhatóan június 1-jén jelenik meg legújabb munkája, Az intézet. Ennek főszereplője egy kisfiú, Luke Ellis. Az élete akkor vesz drámai fordulatot, amikor egy éjszaka váratlanul ismeretlenek törnek az otthonára. A brutális támadók nem ismernek kegyelmet. A gyermek szüleit megölik, a kisfiút pedig elrabolják.
 
Luke egy különös, hátborzongató helyen tér magához. A szigorúan őrzött intézetben természetfeletti képességekkel megáldott gyermekek várják, hogy döntsenek a sorsukról. Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy semmi jóra nem számíthatnak.

Az egész intézménynek egyetlen célja van, hogy az őrzőik megszerezhessék a kicsik különleges erejét. Akik már angolul olvasták a regényt, azok szerint King régóta nem írt ilyen félelmetes, ugyanakkor elgondolkodtató történetet. Az új mű méltó párja lehet A ragyogásnak, A tűzgyújtónak és az Aznak. Csakis erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...