Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-05-07

Hangoskönyv – mi is segíthetünk a látássérülteknek!

Hangoskönyv – mi is segíthetünk a látássérülteknek!

A művelt emberek a civilizáció születése óta tisztában vannak azzal, hogy milyen csodálatos egy-egy jó könyv. Az olvasás révén gyarapodhat a tudásunk, művelődhetünk és kellemesen szórakozhatunk. A mai világban a technika fejlődése és sok önkéntes honfitársunk fáradságos munkája lehetővé teszi azt is, hogy olyan emberek is átélhessék az izgalmas olvasmányok csodáit, akik korábban nem tehették ezt. A vakok és a gyengén látók számára folyamatosan készülnek új hangoskönyvek. Mi magunk is segíthetünk abban, hogy a jó olvasmányokból ilyen könyvek legyenek.
 
Az elmúlt száz év során számos alkalommal megkongatták a vészharangot a könyvek felett, és újra meg újra felröppentek azok a hírek, hogy ütött a hagyományos kötetek utolsó órája. Volt, aki azt mondta, hogy a rádió szorítja ki a könyveket, mások a televíziótól, majd a videokazettától féltették az olvasnivalónkat. Mostanában olyanok is akadnak, akik felháborodva bámulják a buszon, a villamoson a fiatalok kezében lévő, különféle kis készülékeket, okostelefonokat, tableteket meg azokat a tiszavirág-életű kütyüket, amelyek olyan hamar kimentek a divatból, hogy ma már a nevükre sem emlékszünk.

Ráadásul kiderült, hogy a korszerű technika és a jó könyv nagyon is összefér egymással. Jó példa erre a napjainkban mind népszerűbbé váló e-bookok, amelyeket néhány gombnyomással az interneten keresztül megvásárolhatunk, mégpedig anélkül, hogy ki kéne tenni a lábunkat az utcára.

A másik nagyon hasznos vívmány a hangoskönyv. Ez ugyanis lehetővé teszi azt, hogy azok is válogathassanak az irodalom gyöngyszemei közül, akik korábban ezt egyáltalán nem vagy csak korlátozott mértékben tehették meg.
 
A látássérült emberek közössége

A vakoknak és a gyengén látóknak hosszú időn keresztül nehézséget jelentett olyan értékes könyvekhez jutni, amelyeket külső segítség nélkül el tudtak volna olvasni. Ezzel a súlyos gonddal tisztában voltak a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének munkatársai.
Hazánkban 1901 óta működnek olyan szervezetek, amelyek támogatni próbálják a vak és gyengén látókat. 1918-ban alakult meg a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.

Az első világháború új fegyverei olyan sérüléseket okoztak, amelyekre korábban – ilyen nagyságrendben – még nem volt példa. Rengeteg katona, tiszt és közember sebesült meg a frontokon, nem kevesen közülük vakon tértek haza. A hazatérő katonák döntöttek úgy, hogy érdekvédelmi szervezetet kell létrehozni a látássérültek számára. Felhasználták a befolyásukat, és elérték, hogy 1918 őszén megalakuló közösségük elnyerje a kormány támogatását. 1938-ban megjelent első rendszeres folyóiratuk, a Vakok világa. A szervezet évtizedeken keresztül töretlen lelkesedéssel működött és működik ma is. Jelenleg több mint húsz tagegyesülete van, a tagsága létszáma pedig megközelíti a tizenötezer főt.
 
Bodor Tibor Hangoskönyvtár

Bodor Tibor színművész 1921-ben született, Kiskunhalason. Az egyik legszebb hangú hazai színésznek tartották. Már egész korán bekapcsolódott a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetségébe, az új hangoskönyvtár létrehozásába. Az egyik legaktívabb olvasóként kilencezer órányi hanganyagot olvasott fel. A felvételeket digitalizálták, és ma négyszáz olyan könyv is a hallgatóság rendelkezésére áll, amelyet Bodor Tibor hangja tolmácsol. Jó példáját nagyon sok önkéntes követte.
 
Kezdetben a hangoskönyveket CD-ről lehetett meghallgatni, ma viszont ezek az interneten keresztül is hozzáférhetők. A színészről elnevezetett hangoskönyvtárban jelenleg több mint ezer mű hozzáférhető. A könyvállomány folyamatosan bővül, hála annak az ötszáz fős önkéntes csapatnak, amely folyamatosan készíti a hangoskönyveket.

Fontos tudni, hogy mi magunk is támogathatjuk önkéntesként a magyar vakokat és gyengén látókat.
 
Nem nehéz segíteni

Ha valaki szeretné a saját hangját kölcsönözni a műveknek, az könnyen bekapcsolódhat a Bodor Tibor Hangoskönyvtár munkájába. A legtöbb önkéntes otthon, a saját lakásában rögzíti a szövegeket. A korszerű magnók, számítógépek, okostelefonok ma már teljesen elfogadható minőségű hangfelvételeket készítenek. Ha valakinek nincs megfelelő készüléke, annak az egyesület biztosít ilyet. Ha valaki ráér, és szeretne segíteni rászoruló embertársainknak, az otthonról kényelmesen elkészítheti egy-egy mű hangos változatát.

Nincsenek szigorú megkötések, mindenki a saját magának legmegfelelőbb ütemben, időbeosztással készíthet el egy-egy felvételt. Egy átlagos hosszúságú regényt nagyjából nyolc-tíz óra alatt olvasunk el, a felolvasáshoz pedig ennél körülbelül kétszer hosszabb időre lesz szükség. Az önkéntesek egy részletesen kidolgozott súgót kapnak, amiből pontosan kiderül, hogy a felolvasás során milyen dolgokra érdemes odafigyelni.

A következő nagyon izgalmas szakaszban megvágják az elkészült hanganyagot. Ebben a szövetség munkatársai, de önkéntes segítők is közreműködnek. Ez a munkafázis körülbelül negyven óráig tart. A kész könyvet gondosan ellenőrzik, meghallgatják, és feljegyzik, ha hibát találnak benne. Miután kijavították az esetleges hibákat, a mű bekerül a Bodor Tibor Hangoskönyvtár nyilvántartásába, nem sokkal később pedig már ott szerepel a katalógusban is.

Online is hozzáférhetünk, illetve sok könyvet meghallgathatunk CD-ről is. Az eddigi tapasztalatok szerint hat hónapnyi munkát és öt ember közreműködését igényli az, hogy az izgalmas olvasnivalóból hangoskönyv lehessen.
 
Tisztelet és hála

A könyvtár nagyban megkönnyíti a vak és a gyengén látó emberek mindennapjait. Fontos, hogy az önkéntesek megbízhatók és pontosak legyenek. Előnyt jelent, ha személyesen is ismernek fogyatékossággal élő, mindenekelőtt látássérült embert.

A magyar vakok és gyengén látók hálával gondolnak azokra az önkéntesekre, akik a szabadidejüket feláldozva hozzájárulnak ahhoz, hogy a nehezebb sorsú embertársaink is szép olvasnivalóhoz jussunk. Az önkéntesek pedig arról számoltak be, hogy életük során kevés ahhoz fogható szívet melengető érzésben volt részük, mint amikor találkozhattak a munkájuk gyümölcsét élvező rászorulókkal, és láthatták, hogy milyen sok embert sikerült boldogabbá tenni hangoskönyvek készítésével.
 
Ha ön is szeretne bekapcsolódni a hangoskönyvek készítésének folyamatába, és segíteni akar vak és gyengén látó embertársainknak, akkor az ehhez szükséges információt ezen a honlapon találja:
 

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...