Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-05-14

Hogyan ne pazaroljunk - tippek az átláthatóbb hűtőért

Hogyan ne pazaroljunk - tippek az átláthatóbb hűtőért

A hűtőszekrény egy olyan "varázsdoboz", amiben az élelmiszerek tovább maradnak frissek. De annak is nagymestere, hogy a beletett friss terményeket ismeretlen életformákká változtassa. A Zöldbolt szakértőinek segítségével átnéztünk néhány klasszikus hibát, hogy mostantól ne kövessük el őket!

 
Nem azt tesszük a hűtőbe, amit kéne

Nem minden friss termény szereti a hűtőt. A paradicsomot, a dinnyeféléket, a krumplit, a fokhagymát, a citrusféléket és a hagymákat tartsuk kint, mivel a hűtőben az ízük és az állaguk is megváltozhat. Tegyük viszont bele a banánt, a nektarint, a barackféléket, a körtét, a szilvát, az almát. Az alma jól mutat egy gyümölcstálon, de jobb neki a hűtő. Ugyanilyen ideális számára egy hűvös kamra vagy spájz. Mivel utóérők, ezért ha kicsit kemények, akkor nyugodtan kint hagyhatjuk őket, hogy beérjenek, közben egymást is „érlelik”, tehát csak félérett gyümölcsöket hagyjunk a hűtőn kívül.
 
Rosszkor mossuk meg a friss zöldséget, gyümölcsöt

Sokan szeretik egy hétre előre előkészíteni a kigondolt ételek hozzávalóit, a zöldségeket pedig azonnal megmossák, amint hazaértek a piacról vagy a boltból. Lehet, hogy így könnyebb nekilátni a főzésnek, a salátafélék és sok más zöldség azonban megpenészedhet vagy megrohadhat a rajta maradt víz miatt. A legjobb, ha közvetlenül a főzés előtt mossuk meg őket.
 
Hagyjuk a salátaféléket nyálkássá válni

Leginkább a zöldfűszerek és a salátafélék tudnak megnyálkásodni. Egy trükk, hogy egy törlőruhát teszünk melléjük a dobozba, hogy az felszívja a nedvességet. Ha a ruha átnedvesedett, vegyük ki, szárítsuk meg, és használhatjuk a következő adagnál is. Érdemes megpróbálni felhasználásig konyharuhába csavarni a levélzöldséget, illetve a száras zöldséget betehetjük egy kancsó vízbe, és úgy a hűtőbe. A spenótot, a mángoldot, a rukkolát és a leveles zöldfűszereket egy gyors megmosás és szárítás után le is fagyaszthatjuk, így szinte frissen használhatjuk fel őket.

Előre tesszük a friss élelmiszert

A régebben vásárolt, vagy hamarabb romló ételek legyenek mindig jól látható helyen a hűtőszekrényben! Amikor hazavisszük a piacról a frissen megvásárolt élelmiszert, a régieket vegyük ki, tegyük hátra az új élelmiszert, és a régit pakoljuk vissza előre.

Rejtegetjük a maradékot

Mit dobunk leggyakrabban a kukába? Azokat a pici maradékokat, amik a hűtő hátuljában, egy kis tányérral letakart fazékban vagy dobozkában várják a sorsukat. Érdemes üvegbe tenni a maradékot, hogy jól láthatóan felhívja magára a figyelmet. A zöldségek, gyümölcsök megmentésére jó ötlet, hogy szeleteljük fel és tegyük őket szem elé, vagy ha utazunk, vigyük magunkkal a felszeletelt zöldséget és gyümölcsöt. Így sokkal könnyebben rákapnak a gyerekek is, és meglepően gyorsan elfogy a készlet.

Nincs „maradékos” tároló a hűtőben

Egy fél hagyma itt, egy fonnyadásnak indult répa ott, túl könnyű a feldolgozatlan maradék alapanyagokat egy mozdulattal a hűtőszekrény mélyére rejteni. Ha tartunk egy vászontáskát vagy dobozt az ilyen maradékoknak, akkor mindig látjuk őket. Akár titkos meglepetéskészletként is tekinthetünk rájuk, amikor főzünk, hogy hozzádobhassuk egy tésztafeltéthez, levesbe, rántottához, babhoz, szószhoz vagy belesüssük az összeset egy quiche-be. Ha a zöldségmaradékok mégis elkezdenék elveszíteni a friss állagukat, készítsünk gyorsan egy zöldségalaplevet az egész készletből. A zöldségek héját csak akkor használjuk az alapléhez, ha biotermesztésből származnak!

Nem szezonális terményt vásárolunk

A messziről érkezett vagy üvegházban termelt zöldségek és gyümölcsök ízélmény tekintetében is elmaradhatnak szabadföldi társaiktól, emellett gyakran hamarabb is romlanak az esetleges mesterséges érlelés vagy a sok utazás miatt.

A banánok, narancsok, avokádók és mangók szinte soha nem nyújtják azt az élményt és tápanyaggazdagságot, mint hazájukban, ezért érdemes a figyelmünket inkább a hazai szuperélelmiszerek felé fordítanunk.

Nem írunk bevásárlólistát

A szezonalitást figyelembe véve érdemes bevásárlólistát írnunk, így könnyebben elkerülhetjük az impulzusvásárlást és a túlköltekezést.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...