Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-05-18

Hogyan válasszunk dipotriás napszemüveget?

Hogyan válasszunk dipotriás napszemüveget?

Amikor eljön a napszemüveg-vásárlás ideje, sokunkban inkább esztétikai kérdések merülnek fel, nevezetesen, hogy jól áll-e nekünk az adott keret. Pedig nem árt más szempontokat is figyelembe venni, amikor napszemüveget választunk magunknak. Szemünk védelmének érdekében érdemes megfogadnunk a Galéria Optika szakértőinek tanácsait.

 
Ma már a szemünket megvédeni a napsugaraktól legalább olyan fontos, mint a bőrünket. Tudjuk ugyanis, hogy a hosszan tartó, káros UV sugárzás növeli a szemkárosodás kialakulásának veszélyét. Az UV sugárzással összefüggésben vannak a leggyakoribb szemészeti elváltozások: a szürkehályog, a különböző retinális elváltozások, sőt még a rosszindulatú problémák is. Ezért mindannyiunknak elsődleges szempont kell legyen, hogy a napszemüvegünk mennyire véd az UV sugarak ellen! 
 
Mit kell tudnia egy jó napszemüvegnek? 
 
1. Ki kell szűrnie az UV sugarakat 100 százalékban. Mikor lehetünk biztosak ebben? Ha 400 nanométerig képes erre. Amennyiben bizonytalanok vagyunk abban, hogy a mi napszemüvegünk tudja-e ezt, sétáljunk be egy optikába, ahol megnézik nekünk a napszemüvegünk fényszűrő erejét. Egy optikában vásárolt szemüveg esetén a fényszűrő erő megfelelő volta nem is kérdés.

2. A vakító napfényben is biztosítsa, hogy mindent jól lássunk, vagyis védjen a káprázástól.

3. Tiszta, éles, kontrasztoktól mentes képet biztosítson.
 
A funkcionalitás után jöhet a küllem

A divattrendek évről évre változnak, így van ez a napszemüvegeknél is. Azonban az aktuális divathullám mellett van néhány szempont, amelyet általánosságban érdemes betartanunk, amikor napszemüveget vásárolunk.

1. Fontos, hogy milyen célra szánjuk: a mindennapokra vagy exkluzív eseményekre, netán a strandra? Sportoláshoz a legjobb választás a strapabíró keret, amely az izzadságnak is képes ellenállni. Jól felfekszik az arcra, és ezzel kellemesen biztonságos érzést nyújt.

2. A kisebb lencséjű szemüveg jól állhat, azonban védelem szempontjából a nagyobb lencsék praktikusabbak.

3. Lehetnek olyan szempontjaink is, amelyek kifejezetten egyéniek: legyen keskeny vagy széles szárú, legyen, esetleg ne legyen látható a kerete. Az optikai szaküzletek igyekeznek a trendeket és az egyéni igényeket is szem előtt tartva összeállítani a szemüvegkínálatukat.

A fenti szempontok figyelembevételével a legjobb választás a polarizált lencse, amely a lencsére vízszintesen érkező vakító fényt képes tökéletesen kiszűrni, ezért a látott kép tisztasága és élessége is tökéletes. Ráadásul sem színben, sem stílusban nincsenek korlátai.

Dioptriás napszemüvegek

A dioptriás napszemüvegek piacán is nagyon nagy előrelépések voltak az elmúlt években. Ma már a legtöbb dioptriás szemüveg elérhető napszemüveg-változatban is.  Kapható egyfókuszú és multifokális lencse is, sőt, akár vastagabb, normál szemüvegkeretet is kérhetünk hozzájuk. Azoknak, akiknek gondjuk van a szemükkel, hatványozottabban fontos, hogy a tökéletes dioptria mellett 100 százalékos UV-szűrés legyen biztosítva.

A komfortérzetet nagymértékben fokozza a lencsék színválasztéka. Az általános használatra szánt alapszínek (a barna, a zöldes vagy a szürke) mellett más színek is szóba jöhetnek.

A sárga vagy a narancs árnyalatai kontrasztfokozó hatásuk miatt vezetéshez, sportoláshoz, vadászathoz ajánlottak.

A halványkék szín a nagy, összefüggő szürkés háttérből emeli ki a dolgokat. 

A fényre sötétedő praktikus

A fényre sötétedő szemüvegre azok esküsznek, akik nem szeretik cserélgetni a szemüvegeiket napközben, és teljesen elégedettek azzal, hogy ha bemennek egy helyiségbe, akkor nem kell a napszemüvegüket gyógyszemüvegre cserélni.

A fényre sötétedő lencsék ugyanis az UV sugárzás hatására váltogatják sötétségi fokukat. Egy zárt helyiségben a sugárzás csökken, ezért a lencse kivilágosodik. Ellenkező esetben sötétül, vagyis mindenféle aktivitás nélkül kapjuk meg az ideális árnyalatot. Ezek a lencsék is alkalmasak a káros sugárzások 100 százalékos kiszűrésére is, sőt még egy ibolya-kék szűrőréteggel is elláthatók, és ugyanúgy több színből választhatunk a lencsék alapszínének megválasztásakor, mint a dioptriás szemüvegek esetén.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a szemüvegesek számára nyáron mindkét megoldás – dioptriás napszemüveg vagy fényre sötétedő szemüveg – egyaránt tökéletes lehet, ha a szem védelméről és az esztétikumról esik szó. Azok azonban, akik szeretik, ha az utcán is más stílusú szemüveget hordhatnak egy dipotriás szemüveg formájában, mint amit zárt térben viselnek, azok valószínűleg a dipotriás napszemüveget fogják választani. Akiknek viszont fontos a praktikum, azok a fényre sötétedő szemüveg mellett döntenek majd.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...