Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-05-19

Piknik, akár otthon is

Piknik, akár otthon is

A májusi napok egyre jobb idővel örvendeztetnek meg minket. Használjuk ki a lehetőséget, telepedjünk ki a kertbe, vagy töltsünk sok időt a teraszunkon, erkélyünkön, ha tehetjük.


Bár a járvány miatt a korlátozások egyre enyhülnek, a legjobb, amit mostanában a biztonságunkért tehetünk, az, ha mégis inkább otthon maradunk. Nem kell azonban lemondanunk a szabadban töltött programok lehetőségéről, ha van egy kertünk vagy egy balkonunk. Ebben az esetben az a kényelmes megoldás is adott, hogy meleg piknikételeket is készíthetünk, ha kedvünk tartja. Nem kell csak szendvicsekben gondolkodnunk, akár előre elkészített levesekkel, salátákkal, mártogatósokkal és helyben sütött grillhúsokkal is kényeztethetjük családtagjainkat a házi pikniken.
 
Készüljünk előre!

Bár a piknik hozzávalóit nem kell messzire vinni, hiszen nem mozdulunk ki otthonról, mégis megkönnyíthetjük a dolgot magunknak, ha előkészülünk. A zöldségeket megpucolhatjuk, a mártogatósokat összeállíthatjuk, a húsokat megrendelhetjük időben a Balogi Húsáruházból, aztán bepácolhatjuk előző este. A limonádét vagy a koktélokat is megkeverhetjük, majd betehetjük a hűtőszekrénybe, hogy onnan csak ki kelljen venni, és poharakba tölteni.
 
Currys mártogatós

Hozzávalók:
3 evőkanál mascarpone, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál madras curry, 2 paradicsom, 1 csokor koriander, fél mangó, valamint sárgarépa, uborka, cukkini, paprika felcsíkozva, grissini
 
Elkészítés:
1. A majonézt összekeverjük a curryvel és a mascarponéval. A paradicsomokat leforrázzuk, lehúzzuk a héjukat, a magokat kiszedjük, apróra kockázzuk. A mangót meghámozzuk, apróra kockázzuk, a koriandert felaprítjuk. 
2. Az előkészített alapanyagokat összekeverjük.
3. A zöldségeket megtisztítjuk, és 8-10 centis rudacskákra vágjuk, a mártogatóssal kínáljuk.
 
Grillezett padlizsán olívás mártogatóssal

Hozzávalók: 4 kisebb méretű padlizsán
A páchoz: 0,5 dl olívaolaj, fél citrom leve, 1 tk. tengeri só, 1 kk. őrölt rozmaring, 1 kk. morzsolt oregánó, 1 gerezd fokhagyma
A mártogatóshoz: 1 cukkini, 2 paradicsom, 2 szál újhagyma, 1 kis gerezd fokhagyma, 1 tk. sűrített paradicsompüré, 1 ek. fekete olívakrém, 1 teáskanál tahina, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 ek. vörösborecet, só, bors, kakukkfű
 
Elkészítés:
1. Először a páclevet készítjük el: az olajat és a citromlevet tálba öntjük, a fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk, fűszerezzük, alaposan elkeverjük. 
2. A padlizsánok végeit levágjuk, csíkokban meghámozzuk, vagyis kb. 1 cm-es csíkokban úgy távolítjuk el a héjukat, hogy nagyjából 1 cm-enként marad is rajtuk. Mindegyikből 1-1 cm vastag szeletet vágunk hosszában. Egy kenőecsettel minden padlizsánra kenünk a pácléből, majd egymásra helyezzük a megkent padlizsánszeleteket. Amíg érlelődnek, elkészítjük a mártogatószószt.
3. A cukkinit almareszelőn finomra reszeljük. A hagymákat a zöld részükkel együtt apróra vágjuk. A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk, kiskanállal eltávolítjuk a magjukat, a levet felfogjuk, a húst apróra felkockázzuk. A petrezselymet a paradicsompürével, a paradicsomok levével és a tahinával botmixerrel pépesítjük.
4. Az apróra vágott hagymát, az átpréselt fokhagymát, valamint a reszelt cukkinit zsiradék nélkül kb. 5 perc alatt megpároljuk. Hozzákeverjük a fűszereket, a paradicsomkockákat, az olívakrémet, a petrezselymes krémet, majd hozzáadjuk az ecetet. Hagyjuk teljesen kihűlni, aztán a hűtőbe tesszük. 
5. Amíg a mártogatós hűl, felforrósítjuk a grillt, rátesszük a pácolt padlizsánszeleteket, 6-8 perc alatt omlósra sütjük. Együtt kínáljuk őket.
 
Klasszikus fasírt

Hozzávalók:
50 dkg sertéshús (darált, lapocka vagy comb), 2 zsemle, 2 tojás, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál majoránna, 1 teáskanál fűszerpaprika, só, bors, kb. 10 dkg zsemlemorzsa, kb. 5 dl olaj a sütéshez
 
Elkészítés:
1. A zsemlét vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük. A fokhagymát összenyomjuk. Minden hozzávalót alaposan összedolgozunk, majd ízlés szerint fűszerezzük a masszát. 
2. Vizes kézzel gombócokat formázunk és zsemlemorzsában megforgatjuk. Végül nem túl forró olajban kisütjük, oldalanként 5-5 perc alatt.
 
Színes csirkenyárs

Hozzávalók:
80 ml olaj, fél tk. édesnemes paprika, só, 600 g csirkemellfilé, 2 piros kaliforniai paprika, 1 fej lila hagyma, fél citrom, 1 csokor petrezselyem
 
Elkészítés:
1. Keverjük össze az olajat a pirospaprikával és néhány csipet sóval. A csirkemellfilét mossuk meg, töröljük szárazra, majd vágjuk fel falatnyi darabokra. Ezután forgassuk össze azokat a fűszeres olajjal, aztán tegyük a hűtőbe 60 percre. 
2. A paprikákat mossuk meg, csumázzuk ki, majd a meghámozott lila hagymával együtt vágjuk fel nagyobb darabokra. 
3. Húzzuk a hús-, a paprika- és a lilahagyma-darabokat vízbe áztatott fanyársakra. 
4. Száraz serpenyőben süssük ropogósra a nyársakat, végül locsoljuk meg mindet a citrom kifacsart levével, és szórjuk meg a finomra aprított petrezselyemmel.
 
Kökényes-csokis muffin

Hozzávalók:
12 dkg porcukor, 15 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 1 vaníliarúd kikapart belseje, fél citrom reszelt héja, 0,5 dl tej, 1 mk. sütőpor, 15 dkg liszt, 10 dkg kimagozott kökény, 10 dkg apró csokidarab
 
Elkészítés:
1. A porcukrot a lágy vajjal, a tojással és az ízesítőkkel habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a sütőporral elkevert lisztet, a megtisztított, kimagozott kökényt és a csokidarabokat.
2. Szilikonos muffinformákba töltjük a tésztát, és kb. 15-20 perc alatt 180 fokon készre sütjük. A kész muffinokat porcukorral megszórjuk.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...