Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-06-02

Bosu – fitnesz korhatár nélkül

Bosu – fitnesz korhatár nélkül

Sportol és megelőzné a sérüléseket? Könnyen kibillen az egyensúlyából? Vagy csak szeretné megdolgoztatni a lehető legtöbb izmát egy edzés alkalmával? Legyen fiatal, idős, profi sportoló vagy kezdő a mozgásban, a Bosu az ön sporteszköze!

 
A Bosu a Both Sides Utilized, azaz mindkét oldalt használva kifejezésből ered. Ez a fitneszeszköz egy felfújható gumi félgömb, egy labda, amelyen állva, ülve, fekve, hasalva, térdelve egyensúlyozva kell végezni a speciális gyakorlatokat. A Bosu gyakorlója nemcsak fizikailag vesz részt az edzésen, hanem mentálisan is koncentrál. 
 
Miért jó a Bosu?

Ez egy olyan innovatív sporteszköz, amelynek instabilitását kihasználva egyedülállóan fejleszthető a törzs izomzata, amely a helyes testtartásunk kialakításában igen nagy szerepet játszik. Ezzel egyidejűleg növelhető az állóképesség, a mozgáskoordinációs képesség, az ízületi stabilitás, sőt még koncentrációs képességünket is fejleszthetjük az agy-ideg-izom kapcsolatok magasabb szintű aktivizációja révén.

A sportban kiemelt jelentősége van annak, hogy a testünket képesek legyünk irányítani. Elég egyetlen rossz mozdulat vagy nem megfelelő reflex egy külső behatásra, és máris szalagok szakadnak vagy csontok törnek. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, a testünk helyzetérzékelő képességét, vagyis a test tudatát kell fejleszteni, ezt pedig instabil közegben lehet igazán.
 
Mi történik egy gyakorlat során?

A Bosut használhatjuk otthoni edzésnél vagy edzőteremben is. Ha nem szeretnénk elhagyni az otthonunkat, rengeteg videót találhatunk ebben a témában, ahol elsajátíthatjuk az eszköz helyes használatát.

A saját testsúlyos gyakorlatok, például egy planktartás önmagában is nagy koncentrációt és izommunkát igényel, ám a Bosu segítségével proprioceptív tréninget végezhetünk.

Mi a propriocepció?

Bőrünk számtalan érzékelő sejtnek, receptornak az otthona. Ilyenek például a hő- vagy fájdalomérzékelő receptorok. Azonban nemcsak a bőrünkben, hanem az izmainkban, az ízületi tokjainkban, a szalagjainkban is találhatók receptorok, amelyek feladata, hogy folyamatos információt küldjenek agyunknak testrészeink helyzetéről az egész testünkhöz viszonyítva. Az információk alapján az agyunk előállít egy parancsot, amit visszaküld a perifériára, így befolyásolva az izomaktivizációt, az ízületek helyzetét. Ezen receptorokat proprioceptoroknak nevezzük, és nekik köszönhetjük, hogy csukott szemmel is meg tudunk állni egy lábon vagy hogy nem kell állandóan a lépcsőfokokat néznünk, miközben felgyalogolunk az emeletre.
 
Hogyan épül fel a tréning?

Ha ellátogatunk a Balance Mozgásstúdióba, és kezdők vagyunk, egyszerűbb gyakorlatokkal indíthatunk, vagyis eleinte statikus helyzetekben alkalmazzák az instabil alátámasztási felületet, azaz a Bosut. Amikor ezek a gyakorlatok már jól mennek, következhetnek a dinamikus, majd ha szükséges, a sportspecifikus gyakorlatok.

Ahogy egyre jobb lesz a propriocepciós képességünk, úgy fejlődik az egyensúlyunk és a koordinációs képességünk is, valamint csökken a sérülések kialakulásának valószínűsége, hiszen egy hirtelen szituációhoz az izmaink képesek lesznek gyorsabban alkalmazkodni, így elkerülve egy esetleges húzódást, szakadást, ficamot vagy akár törést. Törzsizmaink szintén sokkal könnyebben be tudnak kapcsolódni a mindennapi mozgásaink során, illetve sportolás közben, ezzel elkerülve egy kínzó derékfájást vagy akár egy sérv kialakulását.
 
Ha sportsérülésünk van, például a bokánk vagy a térdünk nincs jó állapotban, ezek rehabilitációjában is nagyon fontos szerepet tölt be a Bosu a gyors, teljes felépülés és az újra kialakuló sérülések elkerülése érdekében.

Mire kell még figyelnünk?

Az edzésprogram elkezdését érdemes mozgásszervi állapotfelméréssel kezdeni, amelyben kiderülhetnek tartási, izomegyensúlyi vagy mozgási problémáink. Nemcsak a kezdetekben, hanem hosszútávon is fontos a feladatok pontos kivitelezése, az edzésre szoruló izmok bekapcsolása, a kompenzálások elkerülése. Érdemes akár gyógytornász segítségét kérni, hogy a Bosu által valóban fejlődhessünk, és ne rontsunk egy esetleges fennálló, előzőleg fel nem tárt mozgásszervi problémán.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...