Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-06-08

Nyár, szerelem, kalandok – könyvek tizenéveseknek

Nyár, szerelem, kalandok – könyvek tizenéveseknek

A könyvesboltok polcain egyre több olyan magyar szerző műveit fedezhetjük fel, akik kifejezetten a tizenéves lányoknak, fiúknak írnak. Így gyermekeink nemcsak az amerikai tinédzserek kalandjait megismerve szórakozhatnak, hanem olyan tinikről olvashatnak, akik sokkal közelebb állnak hozzájuk, akikkel akár találkozhatnának is Budapest vagy a Hegyvidék utcáin sétálva.

 
A szülői értekezleteken régóta viták övezik azt a kérdést, hogy a szabadidejében mit olvasson a gyerek. A hagyományos könyvek komoly vetélytársakat kaptak az elmúlt évtizedekben. A mozi és a televízió mellé felzárkózott az internet is. Sok pedagógust és szülőt töltött el aggodalommal, hogy a 21. század elején született gyerekek leginkább külföldi tévésorozatokat néznek, és a hőseiket, példaképeiket a tőlünk sok mindenben eltérő kultúrák bálványai közül választják. A helyzet szerencsére egyre inkább javul.
 
Itthon színre lépett az olyan fiatal, tehetséges írók nemzedéke, akik könnyedén és természetesen meg tudják szólítani gyermekeinket. Olyan témákról, helyzetekről írnak, amelyeket jól ismernek a magyar fiatalok. Könyveikben hazai hősökkel és hősnőkkel találkozhatunk, és e történetek sokszor annyira szórakoztatók, hogy a gyerekeket nem kell olvasásra biztatni, mert izgatottan várják kedvenceik kalandjainak folytatását. 
 
Szerelem a vizsga árnyékában

Erdős Zsuzsanna Vedd már észre! című regényével pillanatok alatt belopta magát a kamaszok szívébe. A könnyed, ugyanakkor komoly történetben páratlanul éles szemmel mutatja meg, milyen is az első szerelem.
 
A sikere talán sokakat meglepett, mivel az írónő korábban nem foglalkozott irodalommal. Harminc éven keresztül egy bankban, aztán pedig egy tanácsadó cégnél dolgozott. Az izgalmas tiniregény megírása csodálatos kikapcsolódást jelentett számára, miután egy-egy nagyon nehéz feladaton dolgozott napközben. A számítógép elé ülve átkerült egy másik világba, ahol nemcsak megteremtette, de meg is szerette két hősét, Somát és Nikit.

E két fiatalról könnyű volna azt hinni, hogy egymásnak teremtette őket a sors. A suliban már régóta kerülgették egymást, de valahogy sosem jött össze a nagy találkozás. A naplószerű visszaemlékezésekből kiderül, hogyan látnak egy adott helyzetet a lányok és a fiúk. A regény igazából két napló. Az egyiket Niki, a másikat Soma írja. Olvashatjuk úgy is, hogy először csak az egyikük történetét ismerjük meg, de megtehetjük, hogy fejezetenként váltunk, mert akkor mulatságos módon kiderül, hogyan élte át ugyanazt a helyzetet a pár másik tagja.
 
Nyári élmények, nyári izgalmak

Ráadásul a kalandok egy új könyvben folytatódnak. A Hidd el végre! elrepít minket egy csodálatos, romantikus nyári vakációba. Niki és Soma egymásra talált, és annyira boldogok, mint korábban még soha.

A gondot csupán az jelenti, hogy a fiúra egy komoly záróvizsga vár.

Tanulnia kellene, ám ehhez nem nagyon fűlik a foga, mert inkább bulizna és minél több időt töltene Niki társaságában. A lány ekkor megmutathatja, hogy milyen elszánt teremtés. A sarkára áll, és rákényszeríti a barátját a rendszeres tanulásra.

A boldogságukat azonban nem csak a vizsga fenyegeti. Nemsokára itt van Soma tizennyolcadik születésnapja. A barátai úgy döntenek, hogy egy óriási meglepetésbulit tartanak neki. Ez azonban egyáltalán nem úgy sül el, ahogy azt Niki szerette volna. Ráadásul a kedvese egyre furcsábban viselkedik. Mi lehet ennek az oka?

Az izgalmas, romantikus történetekből kiderül, hogy a nagy érzelmek a mai fiatalokat sem kímélik. A komoly változások mindenkit elérnek, és a felnőtté válás küszöbén kiderülhet, hogy ki az, aki már eléggé érett a felelősségteljes döntések meghozatalára.
 
Kaland, szerelem, választás

Mészáros Dorka az ELTE kriminológiai tanszékén tanult. Nem csupán a bűnügyek világa érdekli, de a színház, a biztonságpolitika, a sport, a tánc meg a film is. Már kiskorában rajongott az irodalomért, és az általános iskolában rengeteg spirálfüzetet írt tele.

Kiszámolós című regénye a szerelem szépségéről és a választás nehézségéről szól. A történet főhőse olyan, mint egy kismadár: a tizenöt éves Birdie szereti a szép verseket és arra készül, hogy egy napon meglepje költeményeivel a világot.

Bár tehetséges, azt még a barátai sem mondanák rá, hogy határozott nagylány volna. Nem tud például választani a fiúk közül. Ez talán nem tűnik akkora bajnak, de tizenöt évesen igencsak megfájdul tőle az embere feje, főleg, ha a várva várt esti bulin ott lesz mind a három srác. Beni laza és remekül tud táncolni. Márk nemcsak nagyon művelt, de muzsikál a lelke, és csodálatosan zongorázik. Jakab pedig tele van titkokkal. Csak ne lenne olyan titkolózó! Annyira nehéz választani közülük!

Mészáros Dorka könyve újszerű, és nem csak azért, mert három különféle borítóval jelent meg. Nem is csupán azért, mert a történetben megtaláljuk a tehetséges Zsidró Dominik verseit is. A hagyományos könyvekhez képest az jelenti a nagy különbséget, hogy Birdie sorsa az olvasó kezében van.

Minden rajta áll. Irányíthatja a főszereplőt, ő határozhatja meg a sorsát. A történet huszonnégy különböző módon érhet véget. Nem csalódik az sem, aki romantikus, és az sem, aki vagány happy endre vágyik. Átsegíthetjük Birdie-t a nagy buli megpróbáltatásain? Elháríthatjuk az idegesítő vendégeket, a kotnyeles barátokat, és segíthetünk rajta, ha az ügyetlensége megakadályozná a boldogságát? Vajon mivel ér véget ez az este? Tánccal? Egy csókkal? Ölelkezéssel? Esetleg a fiú elhívja másnap randizni? Lehet, hogy most veszi kezdetét egy izgalmasan nagy kaland?

A Kiszámolásban választ kaphatunk ezekre a kérdésekre, ráadásul interaktív módon, úgy, hogy kézen fogva vezethetjük a boldogság felé ezt a tizenöt éves lányt.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...