Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-06-08

Nem szokványos kisemlősök a lakásban

Nem szokványos kisemlősök a lakásban

Akik az állatokat szeretik, nem feltétlenül „csak” kutyában, macskában gondolkodnak. Tarthatnak otthonukban sünt, nyulat, sőt akár patkányt is. Nézzük, mire érdemes figyelnünk, ha ilyen kisemlősök gazdái leszünk!

 
Számos kutatás foglalkozik azzal, mennyire jó hatással van az emberre az állattartás, milyen jót tesz az egészségünknek testi és lelki értelemben egyaránt. Az állatok közelségében ugyanis normalizálódnak a stresszmutatók: optimalizálódik a vérnyomás, rendeződik a pulzus, ráadásul egy nagyobb löket endorfin, közkeletűbb nevén boldogsághormon szabadul fel a szervezetben, ami javítja a kedélyállapotot. Mindez pedig közvetett módon az immunrendszer általános állapotára is jó hatással van. Ráadásul az egyedül élők magányát is oldja a házi kedvenc, a gyerekek pedig felelősséget tanulnak az állatok gondozása révén.
 
Nem csak a kutya és a macska tartása jelenthet örömöt, vannak más, mostanában igen divatos állatok, amelyek szintén megélnek otthonunkban. A legfontosabb általános szabály, mielőtt csupán a szívünkre hallgatva beleszeretünk egy kisállatba és hazacipeljük azt, a tájékozódás. Nézzünk utána a neten több forrásból, hogy mit írnak az állatorvosok, a hasonló fajt tartók, mire számíthatunk, milyen szabályokat kell bevezetnünk az életünkbe, ha a gazdái szeretnénk lenni egy kisemlősnek.
 
Erre készüljenek a süntartók

- A világ legédesebb állatainak egyike az afrikai fehérhasú törpesün, de a tartása kompromisszumokkal jár, nem való mindenkinek.

- A sün éjszakai állat. Ez egy nagyon fontos tény az életvitelükről, amit mindenképpen számításba kell vennünk.

- A finnyásak is mondjanak le a süniről, mert e kisállat egyik kedvenc eledele az élő eleség, azaz mindenféle rovar és kukac. Név szerint: lisztkukac, gyászbogárlárva, viaszmolylárva, tücsök, sáska és csokicsótány.

- Az afrikai fehérhasú törpesünt általában egyedül tartják. Vannak esetek, amikor kettőt is lehet együtt tartani, de ennek megvannak a maga szigorú szabályai.

- A sünik még nem tudták egészen leküzdeni a hibernálódási ösztönüket. Viszont az afrikai fehérhasú törpesün számára ez beavatkozás nélkül halállal végződhet. Nem a szobahőmérséklet, hanem a kinti idő hőmérsékletének hirtelen zuhanása váltja ki belőlük évszaktól függetlenül a hibernációt. Ilyen időjárás mellett gyakran ellenőrizni kell őket. Ha a süni elkezd bealudni, akkor ébresztgetni kell, noszogatni és óvatosan, de folyamatosan melegíteni és megakadályozni az újabb kísérletet a bealvásra.

- Egy törpesün kb. 20-50 ezer forint, és akkor még nem beszéltünk a tartási kiegészítőkről, etetéséről stb. Szerencsére nem lehet minden sarkon kapni, és erősen javasolt a tenyészetek felkeresése, ha valaki sünit szeretne vásárolni.
 
A Böszi-Vet Állatorvosi Rendelő orvosának tanácsai nyúltartóknak

- A nyulak népszerű állatok, amelyeknek napi törődésre és figyelemre van szükségük. Könnyen a család részévé válhatnak, de mivel érzékenyek, inkább nagyobb gyerekek vagy felnőttek számára ideálisak. A kisebb gyerkőcök szülői felügyelet mellett foglalkozzanak a házi kedvenccel. 

- Alapvetően szociális lények, szeretik a társaságot, emiatt párban érdemes tartani őket vagy csapatban. 

- Számos fajta, méret és szín közül választhatunk. A hosszú szőrű példányok bundája napi gondozást és odafigyelést igényel. A legtöbb nyuszi lakásban és kertben is tartható, a kerti tartás során gondoskodni kell egy száraz, szélvédett búvóhelyről.

- A lakásban való tartás során a mérgező növényeket kell biztonságos helyre átköltöztetni, valamint a kábelek védelmére szükséges hangsúlyt fektetni. A nyulak elhelyezésénél biztosítani kell nekik a lehetőséget az ugrálásra, nyújtózkodásra és játékra, mint ahogy azt a természetben is tennék.

- Át kell gondolni, hogy van-e elég tudásunk, anyagi hátterünk és akár 10 éves időtartamra elég szabadidőnk egy nyúl tartásához.

- A kisnyuszi beszerzésének ideális időpontja 6-8 hetes korukban van, amikor az anyanyúltól leválasztják őket. Az új háziállatot beszerezhetjük állatmentőktől, kisállat-kereskedésből vagy tenyésztőtől.
 
Tanácsok leendő patkánytartók számára

- A háziasított patkányok a legnépszerűbb rágcsálók közé sorolhatók. Ennek egyik fő oka, hogy egész életükben kíváncsiak és játékosak maradnak, és erős kapocs fűzi őket nemcsak fajtársaikhoz, hanem az emberekhez is. Ennek eredményeképpen tökéletes választás azoknak az állatbarátoknak, akik szeretik az állatok természetes viselkedését szemlélni, ugyanakkor minél több interakcióra vágynak velük.

- Társas lények, ezért soha ne tartsuk őket egyedül. Ha nem akarunk szaporulatot, akkor tartsunk azonos nemű állatokat.

- Nagyon gyorsan „kezes bárányokká” válnak, amennyiben a gazdájuk sok időt tölt velük. Ezért célszerű tehát naponta legalább egy, de inkább két órát játszani velük az elkerített helyükön. 

- A mindennapi testgyakorlás nagyon fontos nekik, máskülönben hamar elunják magukat. Érdemes egy kis akadálypályát vagy labirintust építeni, vagy különféle trükkökre tanítani őket. A patkányok hihetetlenül intelligens állatok, és boldogan vesznek részt az ilyesmiben.

- A patkányok tartásának egyetlen hátulütője van csupán: nem élnek túl sokáig. Legtöbbjük kettő, legfeljebb négy évig él, ezért annál fontosabb, hogy ki tudjuk használni az együtt töltött időt.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...