Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-06-11

Párizs, Moszkva, álmok és lírai olvasmányok – válogatás a könyvesboltok kínálatából

Párizs, Moszkva, álmok és lírai olvasmányok – válogatás a könyvesboltok kínálatából

Az elmúlt hónapok során bőségesen jutott alkalmunk arra, hogy otthon elmerüljünk kedvenc könyvünkben. Szerencsére ezen szokásunkon júniusban sem kell változtatnunk, mert a hazai kiadók számos érdekességgel pakolták tele a valódi és az internetes könyvesboltok polcait. 


A könyvbarátok számára az elmúlt hetek egyik örömteli élménye éppen az volt, hogy országszerte újra feltárultak a kisebb-nagyobb könyvesboltok ajtajai. Olyan rengeteg újdonság vagy éppen igazi kincsnek számító és most újra kiadott klasszikus mű várt ránk a polcokon, hogy a lelkes könyvbarátok időnként kénytelenek voltak rászólni magukra: „Ennyi könyv elég lesz, nem kell most rögtön megvenni mind a húsz izgalmas könyvet, ami felkeltette az érdeklődésünket”. Több könyvszaküzlet mellett elsétálva még így is számos alkalommal láthattuk, hogy az olvasók szinte meggörnyednek az értékes olvasmányokkal telepakolt szatyrok, táskák és hátizsákok súlya alatt. Ebben persze szerepet játszott az is, hogy sok helyen akciókkal, kedvezményekkel csábították vissza a vevőket.

Belepillantva a közelünkben vásárlók kosarába, sok érdekes könyvet fedeztünk fel. Ezekből ajánlunk most néhányat.
 
Költői találkozás 
 
Pilinszky Jánost a múlt század egyik legfontosabb magyar költőjének tartják. A Nyugat negyedik nemzedékéhez tartozó gondolkodó munkásságát többek között József Attila- és Kossuth-díjjal méltatták. Végre újra megjelent 1977-es klasszikus remekműve, a Beszélgetések Sheryl Suttonnal. Pilinszky Párizsban járva megnézett egy lenyűgöző színházi előadást. A főszerepet egy sziporkázóan tehetséges afroamerikai színésznő, Sheryl Sutton játszotta. A költő és a titokzatos szépség között izzással teli, de törékeny kapcsolat alakult ki. Megismerkedésük után Pilinszky nem csupán sokszor találkozott Suttonnal, de az együtt töltött órák emlékét feldolgozó esszéregénye a költő életművének legkülönlegesebb kultikus remekműve lett.

A fiktív párbeszéd során a múlt századi hazai irodalom nagy alakja komoly kérdéseket tekint át. Eszmefuttatásai átölelik az emberi lét legfontosabb kérdéseit, és az elmúlt fél évszázad során a kultúráért lelkesedők újabb és újabb nemzedékeit nyűgözték le. Az új kiadás ráadásul igazi csemegékkel kedveskedik a könyvbarátoknak. A párizsi találkozások a szemünk láttára elevenednek meg, hála a még korábban sosem kiadott fényképeknek, naplójegyzeteknek és leveleknek. Érdekes látni, hogy a két érzékeny ember kapcsolatának emlékét olyan gondolatok és benyomások tükrözik, amelyek még ma is ugyanolyan erővel szólítanak meg minket, mintha a hetvenes években mi is ott sétáltunk volna a párizsi utcákon. 
 
Egy modern álmoskönyv

Sokan hisznek abban, hogy az álmok fontos dolgokat árulhatnak el a jövővel vagy éppen önmagunkkal kapcsolatban. Nem csoda, hogy az elménkben felmerülő éjszakai tünemények magyarázatával szolgáló álmoskönyvek annyira népszerűek. A valóság és egy másik dimenzió határvidékén található szürreális birodalom ihlette meg Krusovszky Dénest. A rendkívül népszerű, Libri irodalmi közönségdíjas szerző verseskötete szokatlan, ugyanakkor meglepően mindennapi képekkel van tele. Az Áttetsző viszonyok életünk különleges pillanatait szólítja meg.

A versek megmutatják, milyenek az ébredés vagy éppen az elalvás előtti selymesen puha, titkokat ígérő pillanatok. Az átmeneti állapot röpke percei alatt, amikor már a szemünkbe tűz a nappali világosság, még tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy éppen elfelejtünk valamit, de már nem emlékszünk arra, hogy ez mi volt. A kötet olvasóira különleges lírai élmény vár.
 
Hétköznapi és megmagyarázhatatlan

Ljudmila Ulickaja kortárs orosz író nevét jól ismerik szerte a nagyvilágban. Többször járt Magyarországon, és 2009-ben ő volt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége. Műveire a nagyon sajátos, semmi mással nem összetéveszthető elbeszélői hang jellemző. Határozott ecsetvonásokkal képes akár néhány oldalon is egész emberi sorsokat bemutatni. A lélek testéről című könyvében higgadtan, mégis szeretettel mesél magányos hőseiről. Végtelen empátiával és lenyűgöző emberismerettel mutatja meg, hogyan fonódhat össze még egy látszólag átlagos ember életében is a hétköznapiság és a megmagyarázhatatlanság.

Magányos és már nem fiatal alakokkal találkozhatunk. Az elmúlás küszöbén állva szeretnék elvarrni életük szálait, és már nem sok jóra számítanak. Meglepődve és gyanakodva fogadják, ha a sors megajándékozza őket még egy eséllyel. Láthatjuk, milyen az, ha egy műszaki rajzolóra a legutolsó pillanatban talál rá a szerelem. Megismerhetünk egy anyát, aki mindenáron külföldre akarja küldeni a lányát, ezért a parkban próbál meg turistákat becserkészni, hátha valamelyikük feleségül veszi a gyermekét.

A könyv borítóján egy lepkét és egy fél almát láthatunk. Ez a gyümölcs egy olyan elhagyott feleség eledele, aki egy lelki sokk után már semmi mást nem hajlandó enni. Ulickaja rövid történetei néha felkavarók, néha pedig vigasztalást nyújtanak. Azoknak ajánljuk, akik szeretik meglátni a hétköznapokban megbúvó apró csodákat.
 
Hogyan legyünk erősebbek?

A mai világ embere számos kihívással, lelki problémával küszködik, ezek közé tartozik a szorongás is. A neves kanadai üzleti tanácsadó, Julian Brass jól ismeri ezt a szőrnyű érzést. Hosszú éveken keresztül sokat szenvedett, magányos volt, nem becsülte meg eléggé önmagát, és úgy tűnt, hogy a hullámvölgyből sosem fog kikeveredni: eluralkodott rajta a depresszió és a stressz.

Mindannyiunk szerencséjére úgy döntött, hogy megpróbál kitörni, és leküzdeni azokat az erőket, amelyek annyire megnehezítették élete minden pillanatát. Igy született meg a Légy úrrá a szorongásodon! című könyve. Olyan egyszerű, könnyen elvégezhető, mégis hatásos gyakorlatokat találunk benne, amelyekkel mindenki szembeszálhat az addig legyőzhetetlennek tűnő nehézségeikkel.
 
Egy boldogabb élet reményében érdemes fontolóra venni Julian Brass tanácsait. Őszinte, hiteles és szellemes könyvében megmutatja, hogy érdemes megbecsülni önmagunkat, és az is kiderül, hogyan változtathatjuk a jövőnket mélyítő erőforrássá a szorongást, valamint a stresszt. A könyv megírása során Julian hosszú utat tett meg: Indiában misztikus jógiktól, Jeruzsálemben bölcs rabbiktól és papoktól, New Yorkban pedig a legnevesebb orvosszakértőktől tanult. Sikerült újradefiniálnia kapcsolatát a szorongással, így megtanulta, hogyan lehet a negatív energiákat támogató erővé változtatni.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...