Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-06-15

Szerelem, gyűlölet és menekülés – júniusi könyvcsokor hölgyeknek

Szerelem, gyűlölet és menekülés – júniusi könyvcsokor hölgyeknek

Újra itt a nyár, és most már az erkélyen élvezve a napsugarakat, vagy kiülve egy tó, egy folyó partjára, végre elmerülhetünk egy-egy izgalmas vagy éppen szívhez szóló történetben. A hazai kiadók számos kellemes nyári olvasmánnyal kedveskednek a jó könyveket kedvelő hölgyeknek.

 
Szilasi László József Attila-díjas irodalomtörténész, író remekül ismeri a múlt századi értelmiség hétköznapjait, a vidéki és a városi tanítók, pedagógusok küzdelmes életét. Regényében, a Kései házasságban egy csodálatos, soha véget nem érő szerelem krónikáját tárja elénk. Vajda Ilma és Gavenda Péter története 1964-ben kezdődik. Láthatjuk, ahogy egymásra talál, aztán elsodródik a másiktól a két fiatal. Ebben a könyvben a történelem nem csupán kulissza, hanem fontos szereplő. Újra és újra beavatkozik Ilma és Péter hol idilli, hol melankolikus életébe.

A szegedi találkozás után a két fiatal azonos pályán indul el. Ott vannak egymás közelében, mégis elérhetetlen távolságra. Szerelmük parazsa szunnyad, de soha ki nem alszik. Mások kezét fogva állnak az oltár elé, idegen ágyakban keresik a boldogságot, miközben a szívük mélyén sajgó fájdalommal mégiscsak egymásra vágynak. Szilasi László mesteri krónikát rajzolt közös múltunkról, amiben 2019-ig követhetjük Ilma és Péter keserédes szerelmének megpróbáltatásait. 
 
Új remény – új élet

Henriette Westman svéd újságíró egy csodálatos, igaz történet krónikájával lepte meg az olvasót. A könyvnek két főszereplője van: Malin tizenéves korában egy megdöbbentő dologról értesül. A fiatal nő őszinte iszonyattal hallja, hogy születési rendellenessége miatt sosem lehet gyermeke.
Bár a sorstól hatalmas pofont kapott, az élete számos gyönyörű dolgot tartogatott számára. Ilyen volt az, amikor találkozott Claesszel. Élete nagy szerelme elszántan kitartott mellette, még azután is, hogy megtudta, Malinnak nincsen méhe.

A Vincenthez vezető út másik főhőse a címben szereplő kisfiú, aki azért lett világhírű, mert ő az első olyan gyerek, aki donorméhből született. Malin és Claes ugyanis nem nyugodott bele abba, hogy nem lehet gyermekük. Amikor értesültek arról, hogy Mats Brännström professzor egy egészen különleges eljáráson dolgozik, úgy döntöttek, hogy nagy kockázatot vállalva belevágnak a kísérletbe.

Kettőjük szerelme elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy félresöpörjék a kételyeket, túllépjenek az etikai dilemmákon és a kudarcokon. Vincent megszületése nemcsak a szüleit tette boldoggá, hanem reménnyel töltött el számtalan olyan házaspárt a világban, akik eddig hiába vártak gyermekáldásra.
 
Kitörés a tudatlanságból

Tara Westover amerikai történész 1986-ban született. Életútja megmutatja, hogy a tudás, a tanulás mennyire fontos az ember felemelkedése és a boldogulás számára. Tara szülei nagyon furcsa emberek voltak: gyűlölték a modern civilizációnkat, és halálos komolysággal a közeledő világvégére készültek.

Messze a városoktól, Idaho hegyei között telepedtek le. Eszük ágában sem volt megengedni, hogy Tara iskolába járjon. Az apja betegesen tartott az orvosoktól és a tanároktól. A kislány többször került életveszélybe, mert akkor sem vitték el kórházba, amikor súlyos balesetek érték. Tarában azonban már korán fellángolt a tanulás iránti vágy. Mivel nem járhatott iskolába, az egyik bátyjától tanult meg olvasni. Otthon nem nagyon voltak könyvek, csupán annak a vallásos közösségnek a szórólapjai és kiadványai, amihez a szülei is tartoztak. 

Könnyen megtörténhetett volna, hogy a szerencsétlen lányt elnyeli a nem teljesen normális környezetének mocsara, hozzámegy egy analfabéta, fegyvermániás hegylakóhoz, szül kilenc gyereket, aztán negyvenévesen rozsdás szögbe lépve vérmérgezésben hal meg, mert a szekta egyetlen tagja sem hallott még tetanuszról, vagy ha mégis, az ilyen „modern” gyógyszereket a Sátán művének tartja.

Ez az elszánt lány azonban egy másik úton indult el. Kitört a hegyek fogságából, megismerte a kinti világot, és kőkemény küzdelem után elkezdett iskolába járni. Kiderült róla, hogy tehetséges és szorgalmas. Neves amerikai egyetemekre jutott be ösztöndíjasként, és küzdelmével példát mutatott sok olyan fiúnak és lánynak, akiket megfosztottak a tanulás lehetőségétől. Életéről a most utánnyomásban megjelenő A tanult lány című könyvében mesél lebilincselő módon.
 
Egy szépséges gazember

Elizabeth Hoyth a történelmi környezetbe ágyazott romantikus regények nagymestere. Előszeretettel ír jóképű, ám lelkiismeretlen, hidegszívű férfiakról és olyan elszánt nőkről, akik megpróbálnak ellenállni az elemi erejű csábításnak. A bűn hercege című könyvének is egy ilyen férfi a főszereplője. A száműzetésből visszatérő Valentine herceg könyörtelen bosszúra készül. Mivel hiú, nagyravágyó és könyörtelen, ezért számos ellensége van.
 
Arra azonban még ez a ravasz férfi sem számít, hogy egy gyönyörű, de alacsony rangú nő jelentheti számára a legnagyobb veszélyt.

Bridget legalább annyira okos, mint a herceg, csakhogy vele ellentétben hűséges és becsületes. Meg akarja védeni megzsarolt anyját, ezért a nagyúr szolgálatába áll.

Végzetes találkozásuk során mindkettőjükben fellobban a vonzalom lángja. De vajon létezhet szerelem két olyan ember között, akik egymás halálos ellenségei? 
 
Szerelem és gyűlölet

Hazájában, Kolumbiában mindenki ismeri a gyönyörű Virginia Vallejót. Közkedvelt televíziós személyiség, ráadásul a Dél-Amerikában oly népszerű tévésorozatokban is szerepelt. 
A külföldiek viszont nem sokat tudtak sem Virginiáról, sem a szülőföldjéről. Kolumbiával kapcsolatban a legtöbben csak annyit hallottak, hogy abban az országban rengeteg kábítószert termelnek, és az alvilág ura egy könyörtelen férfi: Pablo Escobar.

Virginia 1983-ban ismerte meg a hírhedt „kokainkirályt”. A férfi nem tudott ellenállni a nő varázserejének és lenyűgöző személyiségének. Kezdetét vette egy négy éven át tartó hátborzongató, életveszélyes kalandokkal teli, pusztító szerelem. Virginia megismerte a mesés gazdagság, a korrupció és az erőszak véres világát. Mindezen élményeiről egy megrázó könyvben festett bensőséges portrét.

A Szerettem Pablót, gyűlöltem Escobart világosan megmutatja, hogy milyen erős, ugyanakkor ellentmondásos érzelmi kapcsolat alakult ki a színésznő és a könyörtelen drogbáró között. A borzalom és a szégyen krónikája egy érzékeny asszony szemén keresztül tárja föl, hogyan vált óriássá saját hazájában az évszázad egyik legiszonyatosabb bűnözője. 2006-ban Virginiának el kellett menekülnie Kolumbiából, ugyanis koronatanúként segített feltárni két bűncselekményt.

A hátborzongató, ugyanakkor gyönyörű történetből kiderül, milyen sok szenvedés várhat egy olyan nőre, akit elvakít a gazdagság és a csillogás, és nem veszi észre, hogy lenyűgöző partnere valójában egy szörnyeteg.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...