Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-06-29

Izgalmas séták történelmi környezetben – Újra vár a Várkert Bazár

Izgalmas séták történelmi környezetben – Újra vár a Várkert Bazár

A főváros ékszerdobozának tartott Budai Várnegyed népszerű az alkotók körében. Jó hír, hogy a túlságosan is hosszúra nyúlt „tavaszi szünet” után újra ellátogathatunk a gyönyörűen felújított történelmi épületek közé, és már júliustól új programokkal vár minket a Várkert Bazár.


Az elmúlt néhány hónap nem volt könnyű az aktív kulturális életet élő zenebarátok, színházrajongók, koncertre járók számára sem. Úgy tűnik azonban, hogy lassan visszatér az élet a fővárosi kulturális intézményekbe, július 4-én például már újra elsétálhatunk a Várkert Bazárba is. Nem véletlen, hogy sétálásra invitáljuk olvasóinkat, mert ez a program a Budai Várséták sorozat része. Mindenekelőtt az építészet szerelmeseit várják, azokat, akik nemcsak szívesen megcsodálják az egykori Királyi Kertek lezárásaként megszületett neoreneszánsz épületet, hanem alaposabban megismerjék a nagyszerű építész, Ybl Miklós életművét és személyiségét.

A résztvevőkre romantikus rózsakertek, nagy mesterek műveit díszítő üvegablakok, kovácsoltvas alakzatok és csillogó Zsolnay-kerámiák várnak. A séta során a szervezők betartják a legszigorúbb egészségügyi rendszabályokat. Egy-egy túrán tíz vendég vehet részt, akik a beltéri helyszíneken egymástól biztos távolságban megállva hallgathatják a séta vezetőit. A külföldön már jól bevált tourguide-készüléket pedig a program megkezdése előtt gondosan fertőtlenítik ultraibolya fényben.

Az Ybl Miklós téren délután négykor kezdődő sétára jelenleg csak az interneten keresztül lehet jegyet vásárolni. Fontos tudni azt is, hogy az útvonal nem akadálymentesített. A résztvevők időnként szűk folyosókon vagy meredek lépcsőkön is végigmennek. Ha ön szeretne részt venni e programon, de negyedikén nem ér rá, akkor választhat egy későbbi időpontot is.
 
Egy csodálatos, fejedelmi asszony

Július 5-én, vasárnap olyasvalakivel találkozhatunk képzeletben, akiről már számos alkalommal olvashattak a Hegylakó Magazin történelmi témájú cikkeiben. Ez a Budai Várséta nem véletlenül kapta a Sisi, Magyarország szerelmese címet. Séta közben feltárulnak a szép Erzsébet királyné életének legizgalmasabb titkai. Bejárhatjuk azokat a budai kerteket, amelyekben egykor a nemzetünket annyira szerető fejedelmi hölgy is nagy örömmel járt. Szakavatott idegenvezetők mesélnek arról, hogy Ferenc József gyakran megalázott feleségét milyen viszony fűzte a korszak egyik legtekintélyesebb politikusához, Andrássy Gyula grófhoz.

A kilencvenperces séta Ybl Miklós szobrától elvezet minket a magyar történelem egyik különleges korszakába. Átélhetjük, milyen megpróbáltatások vártak nemzetünkre az 1848-as forradalom eltiprását követő évtizedekben, és arról is érdekes részleteket tudhatunk meg, hogy a kedvező változásokban milyen fontos szerep jutott Erzsébet királynőnek.

Akár külföldi barátainkat is magunkkal hozhatjuk a sétára, mivel annak anyaga angol nyelven is elérhető.
 
Párizs ihletet ad

Hosszú kihagyás után július 9-én az irodalomszerető közönség végre újra élőben élvezheti a népszerű Várkert Irodalom sorozat következő kulturális estjét. A háziasszony, Juhász Anna olyan nagyszerű vendégeket hívott, mint Pintér Tibor zenész, Tompos Kátya színművész és Micheller Myrtill énekes. A magyar–francia zenés irodalmi estet a Szajna-parti nagyváros ihlette meg. Az Aposztróf – Párizs „küldi már csókjait nekem” című rendezvényre az Öntőház udvar szabadtéri színpadán kerül sor. Ezen a nyári estén innen indulunk el térben és időben kalandozva abba a városba, ahová oly szívesen utaztak a magyar szellemi élet óriásai. Radnóti Miklós, Czóbel Béla és Babits Mihály nyomában bejárjuk Párizs utcáit, tereit és sikátorait.

Francia sanzonokat hallgatunk, és felcsendülnek Apollinaire, Baudelaire és Verlaine legszebb versei is. A vendégek elmesélik nekünk, hogy a francia kultúra megismerése milyen kapukat nyitott meg előttünk. Igazi érdekesség, hogy Tompos Kátya és Micheller Myrtill ezen a programon énekel együtt először. Mindkettőjükhöz közel áll Párizs, az izgalmas, kultúrával és történelmi emlékekkel teli nagyváros. Mindketten szeretik a francia dalokat és sanzonokat.

A program szervezői természetesen gondoskodnak az érvényes biztonsági előírások és szabályok betartásáról. Az ülőhelyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni, így aki elől szeretne ülni, annak érdemes egy kicsit hamarabb érkezni.
 
Emlékezzünk a múltunkra

Végre ismét megtekinthetjük az Új világ született kiállítást, mégpedig tárlatvezetéssel. A legkorszerűbb múzeumi technológiát alkalmazó kiállítás nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy képzeletben egy teljes évszázaddal visszamenjünk a múltba. Feltárja előttünk, hogy milyen megpróbáltatásokat zúdított hazánkra az első világháború. Betekintést nyerhetünk a csataterek és a hátország mindennapjaiba, találkozhatunk a korszak legfontosabb személyiségeivel. Egy élethűen rekonstruált lövészárok vár ránk, majd a háborús összecsapásokból továbblépve tanúi lehetünk a Párizs környéki békéknek, és a nagyjából kilencvenperces tárlatvezetés végén az is kiderül, mit tartogatott Magyarországnak a háború utáni új világrend.

A hónap során többször is alászállhatunk a mélybe, hogy a Rituális fürdő a föld alatt című sétán megtekintsük hazánk legrégebbi rituális zsidó fürdőjét, 18-án pedig vezetett bejárásra indulhatunk az újjáépült Lovarda épületében. A Hauszmann paripái séta betekintést nyújt a 20. század első éveibe. Megtekinthetjük az elegáns és grandiózus lovaglócsarnokot, valamint megtudhatjuk, hogyan éltek az egykori királyi testőrök. Július 25-én lemehetünk a nyugati pincerendszerbe, mert a Borral folyó Kánaán sétavezetői nemcsak a budai bor történetét mutatják be nekünk, de azt is, hogy a királyi várban hogyan tárolták e nemes nedűt.

A rituális fürdőt 19-én és 24-én is megtekinthetjük, 25-én pedig ismét Erzsébet királynő nyomdokaiban haladhatunk. Ugyanezen a napon újra lehetőség nyílik irányított tárlatvezetésre az első világháborús kiállításon.

A jelenlegi helyzetet figyelembe véve azt javasoljuk olvasóinknak, hogy mindenképpen érdeklődjenek a Várkert Bazárban, mielőtt megvennék a jegyeket egy-egy programra. Így elkerülhetik a csalódást és nem maradnak le a kiválasztott izgalmas sétákról.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...