Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-06-29

Lovagolni nagyon jó! – könyvajánló ovisoknak és iskolásoknak

Lovagolni nagyon jó! – könyvajánló ovisoknak és iskolásoknak

Napjainkban a lovaglás nagy népszerűségnek örvend a gyerekek között. Júliusi összeállításunkban olyan izgalmas könyveket mutatunk be, amelyek akkor is nagy örömet okoznak a pónik barátainak, ha éppen esik az eső és nem lehetnek ott négylábú barátaik mellett. Ezek a történetek ráadásul felkeltik a gyerekek kíváncsiságát, és önálló olvasásra ösztönözik őket.


Az Olvass Borival sorozat első kötetében, a Bori és a vad póniban a főszereplő nagylány szeretne megbarátkozni az új lóval. Sajnos Laliról kiderül, hogy nagyon félénk, ezért távol a többiektől, egyedül tartják a legelőn. Bori próbálkozásai nem vezetnek eredményre, ráadásul sikerül felmérgesíteni saját paciját, Foltost is. A féltékeny póni megakadályozza, hogy Bori a többiekkel menjen lovagolni. A lánynak azonban nagyszerű ötlete támad. Eléri azt, hogy Lali megbarátkozzon Foltossal. Ettől kezdve még nagyobb örömet jelent számukra a lovaglás. A színes rajzokkal teli, új formátumú könyvet az olvasni tanulóknak ajánljuk. 

Ugyancsak a lovak világába kalauzol el minket az Olvass velem! sorozat következő kötete, a Pónik. A történet főszereplője, Mia nem szeret ellátogatni Marietta nénihez, ott ugyanis mindenre nagyon vigyázni kell. A kislány ezért úgy dönt, hogy felfedezőútra indul a házban. Döbbenten látja a hátsó udvarban magasodó óriási indiánsátort. A kerítés felől pedig egy ló nyerítése hallatszik! Miára olyan kalandok várnak, amilyenekről korábban nem is mert álmodni.

Karen Christine Angermayer és Julia Ginsbach könyvében azonban nem csupán egyetlen izgalmas kaland vár ránk. A második történetben Klára és a barátnői jókedvűen sürögnek-forognak az aranyos pónik körül. Ezek a kislányok nem félnek a fizikai munkától és attól, hogy koszos lesz a kezük az istállóban. Megetetik, megitatják és lecsutakolják a pónikat, és gondoskodnak arról, hogy kis barátaik tiszta helyen aludjanak. Emiatt persze néha előfordul, hogy még sötétedés után is ott vannak a lovak mellett. Egyik nap egészen különleges dologra figyelnek fel. A sötétben különös zaj hallatszik az istállóból. Kláráék úgy döntenek, kiderítik, micsoda vagy kicsoda a furcsa jelenség okozója.

A harmadik mese főszereplője nagyon izgul, mert aznap lesz élete első lovaglóórája. Nagyon örül annak, hogy bekerülhet a pónis lányok közé. Csakhogy nem várt nehézségei támadnak. Először még ügyesen ül a nyeregben, de aztán… A könyvből kiderül, hogy milyen meglepetések várnak rá.

Viharos kalandok

Lovas összeállításunk harmadik könyvének borítóján Nele Neuhaus német írónő nevét látjuk. Róla érdemes tudni, hogy nemcsak a tizenéveseknek írt sok lovas regényt, de romantikus történeteivel és krimijeivel a felnőtt olvasók között is számos rajongót szerzett magának. A Charlotte sorozat hatodik kötetében véget ér a nyári szünet. A Tűzön-vízen át című regényben újra találkozhatunk a gyönyörű Concorde-dal. Charlotte nagy lelkesedéssel készül arra, hogy ismét a csodálatos paripa nyergébe ülhessen. Korábban ők ketten fontos szerepet játszottak abban, hogy a csapatuk megnyerje a bajnokságot.

A nyár vége (Németországban nem egészen akkor van a nyári vakáció, mint nálunk) azonban sok vihart és meglepetést tartogat. Charlotte megdöbbenve értesül arról, hogy a kedvencét átköltöztették egy új lovardába. Az egyik éjszaka vad vihar támad, kigyullad az istálló, a lovak pedig nagyon megrémülnek. Minden a két kislányon múlik. Charlotte és a barátnője, Katie nem ijed meg a villámoktól és a tűztől. Bátran megpróbálják megmenteni és biztonságos helyre átvinni az állatokat.
 
Küzdelem a barátságért

A Bori és a barátság sorozat ötödik kötetében komoly küzdelem vár a történetek ifjú hőseire. A barátsághoz néha nagy bátorságra van szükségünk. Most szegény Zizi kéri Bori segítségét. A másik osztályba jár ugyanis egy durva lány, akitől minden gyerek fél. Tánya rászállt Zizire, és nagyon csúnyán bánik vele. Bori szerencsére nem ijed meg tőle. Dagmar Hossfeld német írónő rengeteg lovas történetet írt gyerekeknek. Nem csoda, mert kiskorában ő is imádott lovagolni.

Édesanyaként nagyon jól ismeri a gyermeknevelés fontos kérdéseit, ezért aztán a könyveit nemcsak az iskolások, de a szüleik is szívesen forgatják. Jól tudja, hogy a kiskamaszok számára mennyire fontos a barátság. Bori sincs egyedül. Minden körülmények között számíthat a barátnőire, Annára és Diára. Ráadásul Fülöp is segít, ha a lányok kalamajkába keverednek.
 
Csupaszív és vicces fiatalok

Kicsit idősebb iskolásoknak szól Király Anikó könyve. Ő Feketenyékről robbant be a kortárs magyar irodalomba, Piliscsabán járt gimnáziumba, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem következett. A diploma megszerzése után több könyvet is írt fiatal olvasóknak. Anikó sokoldalúságát is bizonyítja, hogy a kötetei egy részét saját maga illusztrálta színes és mulatságos képekkel. Új könyve, a Semmi pánik! a középiskolások ismerősnek tűnő, mégis rengeteg titokkal teli világába kalauzol el minket.
 
Négy olyan balszerencsés fiatallal találkozhatunk, akik szentül meg vannak győződve arról, hogy az életük kudarcok végtelen sorozata. Andris jókedvűen sportol, de a lelkesedése gyorsan semmivé foszlik, amikor rádöbben arra, hogy sosem lesz belőle szupersztár. Gabi senkinek sem hajlandó megmondani az igazat, ha a jövőjére terelődik a szó. Lea rengeteg mindentől fél, legfőképpen pedig attól, hogy meg kell szólalnia az emberek előtt. Ehhez képest őt jelölik ki arra, hogy beszédet mondjon az egész iskola előtt. Negyedik társuk, Dani egy igencsak zűrzavaros családban él. Nagyon szeretne találkozni a valódi apjával, amit a mostohaapja ellenez.

A kis faluban sokan azt gondolják, hogy rontás van a négy fiatalon. Ők ugyanis pontosan akkor születtek, amikor meghalt a polgármester. Miközben a jobb sorsra érdemes kamaszok szenvednek, egy titokzatos alak bukkan fel mellettük. A rejtélyes Kókusznak furcsa figurákkal rajzolták tele a farmerdzsekijét. Felbukkanása véget vet a szomorú hétköznapoknak, és a vicces regényhősök előtt felcsillan egy boldogabb élet reménye.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...