Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-07-22

Mitől olyan népszerű sport a SUP?

Mitől olyan népszerű sport a SUP?

A SUP-olás, vagyis az állva evezés egyre népszerűbb sport nálunk is. Nem véletlenül: az egész család számára remek kikapcsolódást nyújt, mivel SUP-olni teljesen biztonságos és izgalmas program. Aki egyszer kipróbálta, többé nem néz ugyanolyan szemmel a világra.


A SUP a Stand Up Paddle rövidítése, ami állva evezést jelent. Angolul ejtve „száp” vagy „szap”, de nyugodtan mondhatjuk „szup”-nak is. Ez egy olyan sport, amit bárki, korra és nemre való tekintet nélkül kipróbálhat, és örömét lelheti benne. Egy SUP rengeteg dologra használható. A vízitúrázástól, a kardioedzésen át a jógáig mindenre, sőt még horgászathoz is kitűnő. Ilyenkor csendben, a vízen állva fedezhetjük fel a tájat, gyönyörködhetünk a természetben, figyelhetjük a vad- és élővilágot, anélkül, hogy megzavarnánk azt, vagy kárt tennénk benne.

Az állószörf nem igényel előképzettséget, használatát mindössze néhány perc alatt elsajátíthatjuk – sokkal könnyebb ezt megtanulni, mint biciklizni vagy úszni. Mindössze egy nagy méretű speciális szörfdeszkára, a hozzá tartozó evezőre és némi egyensúlyérzékre van szükségünk.

A felszereléseket beszerezhetjük a Tandtsportnál, ahol szakértő tanácsokat is kapunk hozzájuk.

A legnehezebb rész a deszkán való felállás, azonban néhány perc gyakorlás után ez is mindenkinek sikerül. Az evezés pedig egyenesen gyerekjáték – a bátortalanabbak akár ülve vagy térdelve is hajthatják deszkájukat. És ezzel szinte minden adott is egy élménydús SUP-oláshoz, már csak megfelelő látnivalót és útitársakat kell keresnünk.
 
Alapfelszerelés

Deszka:
a SUP-ot a megfelelő nyomásúra fújt légkamrák és merevítőszálak teszik szilárddá. Többrétegű fala erős műanyagok egymásba ragasztásával éri el, hogy légmentes és nehezen felsérthető legyen. Az állófelületen bordázott borítás biztosítja a csúszásmentességet.

Biztonsági kötél:
a leash (ejtsd: lís) köt össze minket a SUP-unkkal. Ez azért van, hogy a SUP ne sodródhasson el tőlünk és mi se a deszkától.

Uszony:
a skeg (ejtsd: szkeg) a deszka alján lévő uszony neve. Ebből lehet egy vagy több, fix vagy leszerelhető. Feladata a stabilitás növelése az oldalirányú billegés csökkentésével.
 
Miért népszerű a SUP?

Bárki csinálhatja – Nem kell hozzá sportembernek lenni. Állva evezni nem megerőltető, az egész inkább az élményről szól.

Kompakt felszerelés – Az egész felszerelés elfér egy nagyobb táskában: leeresztett deszka, szétcsavart evező, pumpa, leash és skeg.

Sok lehetőség – A könnyed közös túrától a tandemen és a SUP-jógán át a versenyig sok mindenre használhatjuk a SUP-deszkánkat.
 
Mikor és hol SUP-oljunk?

Állva evezni egész évben lehet, de legjobb nyáron, sima vízfelületen. A Balaton, a Velencei-tó, a bányatavak és a folyóink számtalan evezési lehetőséget kínálnak kisebb-nagyobb SUP-túrákra. Egyetlen hely van az országban, ami kivételt képez a szabad SUP-olás alól: a Duna fővárosi szakasza, ahová csak külön engedély birtokában lehet behajtani ilyen eszközzel.

Ősztől tavaszig a megfelelő öltözet (neoprénruha, vízálló cipő stb.) szükséges az önfeledt sportoláshoz, de az élmény ugyanaz. Télen a termálvizű folyók, csatornák alkalmasak erre, illetve a déli országok vizei.
 
Tartsuk be a szabályokat!

Szélben ne SUP-oljunk! – Erős szélben a deszkával könnyű elsodródni a vízben. Ilyen időjárási viszonyok között inkább halasszuk máskorra a túrát.

Mindig együtt! – Mindig társakkal együtt túrázzunk, de ha egyedül vágunk neki a SUP-olásnak, fontos, hogy otthon akkor is tudja valaki, hogy hová készültünk.

Sose bízzuk el magunkat! – Hiába érezzük magunkat profinak, a természet mindig meglephet minket. Amikor azt hisszük, már mindent láttunk, akkor is adódhat olyan körülmény, amilyet még sohasem tapasztaltunk. Igyekezzünk felkészültek és óvatosak lenni!

Csak megfelelő felszerelésben! – Mielőtt vízre szállunk, ellenőrizzük a felszerelésünket: a SUP-ot előírt nyomásúra fújjuk, illetve legyen nálunk jó minőségű evező és leash. A megfelelő öltözékről se feledkezzünk meg, hiszen azok zord időjárási viszonyok között rendkívül fontosak.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...