Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-07-22

Mitől olyan népszerű sport a SUP?

Mitől olyan népszerű sport a SUP?

A SUP-olás, vagyis az állva evezés egyre népszerűbb sport nálunk is. Nem véletlenül: az egész család számára remek kikapcsolódást nyújt, mivel SUP-olni teljesen biztonságos és izgalmas program. Aki egyszer kipróbálta, többé nem néz ugyanolyan szemmel a világra.


A SUP a Stand Up Paddle rövidítése, ami állva evezést jelent. Angolul ejtve „száp” vagy „szap”, de nyugodtan mondhatjuk „szup”-nak is. Ez egy olyan sport, amit bárki, korra és nemre való tekintet nélkül kipróbálhat, és örömét lelheti benne. Egy SUP rengeteg dologra használható. A vízitúrázástól, a kardioedzésen át a jógáig mindenre, sőt még horgászathoz is kitűnő. Ilyenkor csendben, a vízen állva fedezhetjük fel a tájat, gyönyörködhetünk a természetben, figyelhetjük a vad- és élővilágot, anélkül, hogy megzavarnánk azt, vagy kárt tennénk benne.

Az állószörf nem igényel előképzettséget, használatát mindössze néhány perc alatt elsajátíthatjuk – sokkal könnyebb ezt megtanulni, mint biciklizni vagy úszni. Mindössze egy nagy méretű speciális szörfdeszkára, a hozzá tartozó evezőre és némi egyensúlyérzékre van szükségünk.

A felszereléseket beszerezhetjük a Tandtsportnál, ahol szakértő tanácsokat is kapunk hozzájuk.

A legnehezebb rész a deszkán való felállás, azonban néhány perc gyakorlás után ez is mindenkinek sikerül. Az evezés pedig egyenesen gyerekjáték – a bátortalanabbak akár ülve vagy térdelve is hajthatják deszkájukat. És ezzel szinte minden adott is egy élménydús SUP-oláshoz, már csak megfelelő látnivalót és útitársakat kell keresnünk.
 
Alapfelszerelés

Deszka:
a SUP-ot a megfelelő nyomásúra fújt légkamrák és merevítőszálak teszik szilárddá. Többrétegű fala erős műanyagok egymásba ragasztásával éri el, hogy légmentes és nehezen felsérthető legyen. Az állófelületen bordázott borítás biztosítja a csúszásmentességet.

Biztonsági kötél:
a leash (ejtsd: lís) köt össze minket a SUP-unkkal. Ez azért van, hogy a SUP ne sodródhasson el tőlünk és mi se a deszkától.

Uszony:
a skeg (ejtsd: szkeg) a deszka alján lévő uszony neve. Ebből lehet egy vagy több, fix vagy leszerelhető. Feladata a stabilitás növelése az oldalirányú billegés csökkentésével.
 
Miért népszerű a SUP?

Bárki csinálhatja – Nem kell hozzá sportembernek lenni. Állva evezni nem megerőltető, az egész inkább az élményről szól.

Kompakt felszerelés – Az egész felszerelés elfér egy nagyobb táskában: leeresztett deszka, szétcsavart evező, pumpa, leash és skeg.

Sok lehetőség – A könnyed közös túrától a tandemen és a SUP-jógán át a versenyig sok mindenre használhatjuk a SUP-deszkánkat.
 
Mikor és hol SUP-oljunk?

Állva evezni egész évben lehet, de legjobb nyáron, sima vízfelületen. A Balaton, a Velencei-tó, a bányatavak és a folyóink számtalan evezési lehetőséget kínálnak kisebb-nagyobb SUP-túrákra. Egyetlen hely van az országban, ami kivételt képez a szabad SUP-olás alól: a Duna fővárosi szakasza, ahová csak külön engedély birtokában lehet behajtani ilyen eszközzel.

Ősztől tavaszig a megfelelő öltözet (neoprénruha, vízálló cipő stb.) szükséges az önfeledt sportoláshoz, de az élmény ugyanaz. Télen a termálvizű folyók, csatornák alkalmasak erre, illetve a déli országok vizei.
 
Tartsuk be a szabályokat!

Szélben ne SUP-oljunk! – Erős szélben a deszkával könnyű elsodródni a vízben. Ilyen időjárási viszonyok között inkább halasszuk máskorra a túrát.

Mindig együtt! – Mindig társakkal együtt túrázzunk, de ha egyedül vágunk neki a SUP-olásnak, fontos, hogy otthon akkor is tudja valaki, hogy hová készültünk.

Sose bízzuk el magunkat! – Hiába érezzük magunkat profinak, a természet mindig meglephet minket. Amikor azt hisszük, már mindent láttunk, akkor is adódhat olyan körülmény, amilyet még sohasem tapasztaltunk. Igyekezzünk felkészültek és óvatosak lenni!

Csak megfelelő felszerelésben! – Mielőtt vízre szállunk, ellenőrizzük a felszerelésünket: a SUP-ot előírt nyomásúra fújjuk, illetve legyen nálunk jó minőségű evező és leash. A megfelelő öltözékről se feledkezzünk meg, hiszen azok zord időjárási viszonyok között rendkívül fontosak.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...