Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-07-27

Különleges zenék, dalok, mesék a Zugligeti úton

Különleges zenék, dalok, mesék a Zugligeti úton

A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont újra és újra meglepi látogatóit különleges, izgalmas rendezvényeivel. Nem lesz ez másként augusztusban sem, amikor igazi csemegékkel várják a hosszú kihagyás után visszatérő zenebarátokat és az irodalom rajongóit. 


A Zugligeti út nem csak azok között népszerű, akik a Budai-hegyvidék hűvös erdeiben sétálva akarnak dacolni a nyári nap melegével. Az önkormányzat által felújított hajdani lóvasút-végállomás műemlék épületét, most Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontot, gyorsan megkedvelték az igényes kikapcsolódásra váró fővárosiak. Az elmúlt hónapok során az egészségügyi előírások betartása miatt meglehetősen szűkös napok köszöntöttek azokra, akik szeretik az élő zenét, és örömmel látnak neves színészeket, jól ismert arcokat a színpadon. A nyár utolsó hónapjára egyre több fővárosi kulturális intézmény tárta szélesre a kapuját. Összeállításunkban a Lóvasút kulturális ínyencségei közül válogatunk.
 
A természet lüktető dallamai

Augusztus 13-án szabadtéri koncerten hallgathatjuk meg a két táncos, Grecsó Zoltán és Bujdosó Anna társaságában fellépő Jérome Li-Thiao-Té hegedűművészt. A Vibrotanica – A csillagok fényében című rendezvény egy meglepő, őszművészeti előadás. Már a címe is gondolkodásra késztet, a vibrotanica szóban ugyanis benne találjuk a vibrálást és a botanikát. A számos érzéket megmozgató audiovizuális élmény során fontos szerep jut az élettel teli lüktetésnek és a növények világának.

Az egyedi hangzású élmények rajongói jól ismerik Jérome-ot. A zeneszerzésre szakosodott mérnök távoli szülőföldjéről, Réunion szigetéről érkezett Magyarországra. Előadásaiban szépen tetten érhető a szülőföldje iránt érzett tisztelet és szeretet.

Fontos célkitűzése a természet hangjainak, lüktetésének közelebb hozatala a befogadóhoz. Nem egyszerű előadás, hanem igazi performance vár ránk. Nézőként mi magunk is aktívan hozzájárulhatunk a táncon, a zenén és a vizualitáson alapuló különleges fúziós mű létrejöttéhez. Miközben az előadók megidézik a távoli sziget buja élettel teli őserdőjét, megérthetjük, hogy az ember és a természet között igenis létezhet párbeszéd. A Vibrotanica lehetővé teszi annak a hangnak a megtalálását, amivel egymásra találhatunk.

A hegedűművész ősei hagyományait felelevenítve kockázatos és izgalmas játékra invitál minket. A szemünk láttára áll össze egy megismételhetetlen, mulandó térbeli kép a táncból, a zenéből és a növényekből. A közreműködők szabadjára engedik a képzeletüket, a táncosok pedig a testük mozgásával reagálnak környezetük változásaira, a zenére és a fényre. 
 
Dallamos Jazz és igényes popzene

Augusztus 16-án a Chameleon Jazz Band lép fel. Bálint Rezső Artisjus-díjas harsonaművész vezetésével 2003 óta működik a magyar fővárosban a dallamos jazzt játszó együttes. Számos tematikus koncertet adtak, a közönség pedig megkedvelte egész estés, látványos műsoraikat.

Előadásaikra az egyéni stílus és a különleges hangulat jellemző. Sokoldalúságukkal hasonlítanak a nevükben szereplő kaméleonra: otthonosan mozognak a 20. század meghatározó műfajai között. Könnyed eleganciával játszanak punkot, jazzt, rockot, szvinget és latin dallamokat is. Az elmúlt évek során több mint háromszáz koncertet adtak Európa számos városában. Zugligeti fellépésük különlegessége, hogy dalaikat vadonatúj hangszerelésben játsszák el. A fellépők: Bálint Rezső harsona, ének, Birinyi Márk Ádám zongora, Bartók Vince basszusgitár és Telek Attila ütőhangszerek. Ha az időjárás lehetővé teszi, akkor a koncertre a szabadban, a teraszon kerül sor. 

Fontos tudni: jegyek kizárólag a kontingens erejéig vásárolhatók. A korábban meghirdetett április 19-i koncertre vásárolt belépők erre az új időpontra is érvényesek. Amennyiben  az egészségügyi szabályok enyhülése lehetővé teszi, akkor az előírásokat betartva további férőhelyek is felszabadulhatnak. A helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik. 
 
Szavakból csiszolt tükör Janikovszky Éva tollából

Augusztus 25-én rendezik meg az eredetileg április 17-ére tervezett előadást. Janklovics Péter és Scherer Péter teszi próbára egy órán keresztül nevetőizmainkat. Janikovszky Éva A lemez két oldala című könyvét Tollár Mónika dolgozta át színpadra. A nézőkre egy fergeteges előadás vár. A szerző nem csupán nagyszerű író, de remek megfigyelő is: jól ismer minket, és éles szemmel ragadja meg mindennapi küzdelmeinket, játszmáinkat. Bár ironikus, mégsem bántó, mert elfogadja emberi gyengéinket, ezért nem fáj, ha önmagunkra ismerünk.

Nagyon szép korrajz tárul elénk a múlt század második feléről, mivel Janikovszky Éva a kilencvenes évek végén úgy döntött, nem hagyja feledésbe veszni a megelőző évtizedek keserédes emlékeit. Ráadásul időtlen témákat is feszeget, és megpróbál rávenni minket arra, hogy beszéljünk egymással, ne törődjünk a tüskékkel, hanem próbáljuk megérteni a párunk nézőpontját is. A színpadképet Németh Hajnal Auróra, vagyis az Aurora FolkGlamour alkotta meg.
 
Szenvedélyes latin zene

A Volver La Vida együttest Csáki András, Miskolczi Anita, Bojta Zsuzsanna és a mexikói Manuel B. Carmino alapította meg, hogy lendületes, szenvedélytől lángoló latin zenével szórakoztassák a hazai közönséget. A Volver La Vida – Libertango előadásra augusztus 30-án, vasárnap kerül sor.

Az együttes zenéje átöleli a nagyvilág latin népeinek muzsikáját, és e kiváló zenészek a maguk eszközeivel ragadják meg a kezünket, hogy a képzelet szárnyán eljuthassunk Spanyolországba, Mexikóba vagy Dél-Amerikába. Mindannyian a latin zene szerelmesei, és gyönyörű élményeiket már jó néhány koncertteremben osztották meg a hallgatóságukkal.

Gyakran játszanak együtt az egyik legismertebb magyar harmonikaművésszel, Szatzker Zsanett-tel. A virtuóz módon előadott számok az argentin lélek rajongásával töltik meg a nézőteret. Ezen az augusztus végi estén mi magunk is átadhatjuk magunkat a zabolátlan ritmusú latin zene sodró erejű dallamainak.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...