Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-07-28

Visszatért közénk a zene! – Izgalmas augusztusi koncertek a Hegyvidéken

Visszatért közénk a zene! – Izgalmas augusztusi koncertek a Hegyvidéken

Az idén tavasszal hosszú és távolról sem önként vállalt szünet várt a hazai zenészekre és mindazokra a zenerajongókra, akik örömmel járnak el koncertekre, hogy élőben hallgathassák meg kedvenc művészeik fellépéseit.

Augusztusra szerencsére a kulturális kínálat visszatért a megszokott kerékvágásba, és népszerűbb intézményeinkben újra nyitott kapukkal, valamint igényes jazzel, pszichedelikus folkballadával és lendületes slágerekkel várják a látogatókat. 


Meggyőző, mainstream jazz

A MOM Kulturális Központban gondosan ügyelnek a járvánnyal kapcsolatos előírások és biztonsági rendszabályok betartására. Éppen ezért a nyár első koncertjeire a szabadban kerül sor. Az új rendezvénysorozat a fanyar humorú Ha esik, ha fúj… címet kapta.

Augusztus 8-án, a Sirály sétányon Bende Zsolt triója és a látszólag egymástól eltérő zenei világokat ötvöző Celestro csapata várja mindazokat, akik adott esetben hajlandók dacolni az időjárás viszontagságaival. A programsorozat sajátossága, hogy nincsenek esőnapok, mert a koncerteket akkor is megtartják a szabadtéri színpadon, ha az ilyenkor megszokottnál kicsivel zordabb az időjárás. A szervezők biztosra veszik, hogy ilyen nagy kihagyás után a hűvös idő vagy egy kis eső nem lehet akadálya az élő koncertélménynek. 

Bende Zsolt jazzgitáros Budapesten szerette meg a jazzt. Úgy lett a műfaj egyik hazai meghatározó alakja, hogy eljutott a jazz egyik tengerentúli fellegvárába, Bostonba. Nagy meggyőző erővel adja elő zenésztársaival a klasszikus számok mai kornak megfelelő feldolgozásait, saját alkotásai pedig mentesek a nagyotmondástól, és egészen emberközeliek. A Perspectives Projects koncerten fellép Gyányi Marcell (nagybőgő, basszusgitár) és Csízi László (dob) is. 

A jazzművészek után az indiai és a kortárs zenét, valamint a jazzimprovizációkat Bach muzsikájával és klasszikus művekkel ötvöző Celestro következik. Egészen különleges élményre számíthatnak mindazok, akik meghallgatják Lantos Zoltán jazzhegedűművészt, Onczay Zoltán csellóművészt és az élő elektronika mesterét, Andrew J.-t. 

Augusztus 13-án az egzotikus India zenéit anatóliai török dallamok követik. Ekkor lép fel ugyancsak a Sirály sétányon a Nasip Kismet Band. Eged Márton és Mester Dániel mellett két tehetséges török zenész, Arif Erdem Ocak és Gem Aksel hív el minket a transzcendens anatóliai valóság megismerésére. Tradicionális hangszerek zengése ötvöződik a lüktető ütemmel, a basszussal és a szaxofonnal.

Megismerhetjük az évszázadok hagyományaira támaszkodó, török pszichedelikus folkzenét játszó együttest, és kipróbálhatjuk, milyen az, amikor a hagyományos régizene találkozik az isztambuli diszkó önfeledt boldogságával. 
 
The Carbonfools-koncert

Augusztus 15-én a többmilliós YouTube-nézettséggel és rengeteg slágerrel büszkélkedő magyar The Carbonfools zenekar ad koncertet a Várkert Bazárban az Öntőház udvarban. Rajongóikat annak idején meglepte, amikor tizenkét esztendő után az együttes egy időre visszavonult. 2018-ban azonban visszatért a csapat, és azóta megújulva, újabb lemezeikkel kápráztatják el a közönséget.

A mai modern popzenét az elektronikus műfajokkal és a rockkal ötvöző, egyénien friss hangzásvilágú együttes 2001-ben a Sziget Fesztiválon hódította meg rajongóit. A lemezeiknek angol címe van. Az első borítóján igencsak meglepő módon a Poisoned Goulash vagyis a Mérgezett Gulyás cím szerepelt. Az eredeti felálláshoz 2006-ban csatlakozott Fehér Balázs énekes. 2008-ban második nagylemezükkel, a Carbonhearttal (Szénszív) sikerült a nagy áttörés.

Ettől kezdve már a rádióban és a televízióban is hallhattuk a számaikat. Rengeteget koncerteztek itthon és külföldön, ráadásul jó néhány hazai híresség dalait is feldolgozták. Fehér Balázs helyére később Fóris-Ferenczy Gábor lépett. A hetedik lemezük 2019 decemberében jelent meg. A Várkert Bazár közönségét jellegzetes, carbonos techno-űrrock számokkal várják, amihez szépen illik a new wave és a blues is. 
 
Örökzöld slágerek, soul, funky és jazz

Augusztus 27-én a MOM Kulturális Központban Gáspár Szilvi és az ő jazzegyüttese hív minket egyfajta időutazásra a múlt század harmincas éveinek szvingkorszakába. A rendezvényre eredetileg március 20-án került volna sor, ám a járvány miatt új, augusztus végi időpontot kapott. A márciusi előadásra vásárolt jegyek érvényesek az augusztus 27-i időpontra.

Gáspár Szilviről tudni lehet, hogy már négyéves korában bérlettel ült az Operában, és attól kezdve szívvel-lélekkel átadta magát a zenének. Sokáig kereste az útját, képezte magát, és végül önmagát felfedezve a színház világán keresztül visszaérkezett a zenéhez.

Még a számos magyar tehetséget útjára bocsátó Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen ismerte meg azokat a barátait, akikkel létrehozta a mind a mai napig működő Gáspár Szilvi Jazz Bandet. A Kupola alatt Szilvin kívül fellép Horváth Balázs (zongora), Szabó Kristóf Márk (basszusgitár) és Szilágyi Márton (dob). Saját dalaikat és egyedi hangzású, újszerű hangszerelésű örökzöldeket adnak elő. Gáspár Szilviék zenéjében a jazz mellett jut hely a latin muzsikának, a soulnak és a funkynak. Az előadás az NKA Hangfoglaló Program támogatásával valósul meg. 

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...