Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-07-28

Visszatért közénk a zene! – Izgalmas augusztusi koncertek a Hegyvidéken

Visszatért közénk a zene! – Izgalmas augusztusi koncertek a Hegyvidéken

Az idén tavasszal hosszú és távolról sem önként vállalt szünet várt a hazai zenészekre és mindazokra a zenerajongókra, akik örömmel járnak el koncertekre, hogy élőben hallgathassák meg kedvenc művészeik fellépéseit.

Augusztusra szerencsére a kulturális kínálat visszatért a megszokott kerékvágásba, és népszerűbb intézményeinkben újra nyitott kapukkal, valamint igényes jazzel, pszichedelikus folkballadával és lendületes slágerekkel várják a látogatókat. 


Meggyőző, mainstream jazz

A MOM Kulturális Központban gondosan ügyelnek a járvánnyal kapcsolatos előírások és biztonsági rendszabályok betartására. Éppen ezért a nyár első koncertjeire a szabadban kerül sor. Az új rendezvénysorozat a fanyar humorú Ha esik, ha fúj… címet kapta.

Augusztus 8-án, a Sirály sétányon Bende Zsolt triója és a látszólag egymástól eltérő zenei világokat ötvöző Celestro csapata várja mindazokat, akik adott esetben hajlandók dacolni az időjárás viszontagságaival. A programsorozat sajátossága, hogy nincsenek esőnapok, mert a koncerteket akkor is megtartják a szabadtéri színpadon, ha az ilyenkor megszokottnál kicsivel zordabb az időjárás. A szervezők biztosra veszik, hogy ilyen nagy kihagyás után a hűvös idő vagy egy kis eső nem lehet akadálya az élő koncertélménynek. 

Bende Zsolt jazzgitáros Budapesten szerette meg a jazzt. Úgy lett a műfaj egyik hazai meghatározó alakja, hogy eljutott a jazz egyik tengerentúli fellegvárába, Bostonba. Nagy meggyőző erővel adja elő zenésztársaival a klasszikus számok mai kornak megfelelő feldolgozásait, saját alkotásai pedig mentesek a nagyotmondástól, és egészen emberközeliek. A Perspectives Projects koncerten fellép Gyányi Marcell (nagybőgő, basszusgitár) és Csízi László (dob) is. 

A jazzművészek után az indiai és a kortárs zenét, valamint a jazzimprovizációkat Bach muzsikájával és klasszikus művekkel ötvöző Celestro következik. Egészen különleges élményre számíthatnak mindazok, akik meghallgatják Lantos Zoltán jazzhegedűművészt, Onczay Zoltán csellóművészt és az élő elektronika mesterét, Andrew J.-t. 

Augusztus 13-án az egzotikus India zenéit anatóliai török dallamok követik. Ekkor lép fel ugyancsak a Sirály sétányon a Nasip Kismet Band. Eged Márton és Mester Dániel mellett két tehetséges török zenész, Arif Erdem Ocak és Gem Aksel hív el minket a transzcendens anatóliai valóság megismerésére. Tradicionális hangszerek zengése ötvöződik a lüktető ütemmel, a basszussal és a szaxofonnal.

Megismerhetjük az évszázadok hagyományaira támaszkodó, török pszichedelikus folkzenét játszó együttest, és kipróbálhatjuk, milyen az, amikor a hagyományos régizene találkozik az isztambuli diszkó önfeledt boldogságával. 
 
The Carbonfools-koncert

Augusztus 15-én a többmilliós YouTube-nézettséggel és rengeteg slágerrel büszkélkedő magyar The Carbonfools zenekar ad koncertet a Várkert Bazárban az Öntőház udvarban. Rajongóikat annak idején meglepte, amikor tizenkét esztendő után az együttes egy időre visszavonult. 2018-ban azonban visszatért a csapat, és azóta megújulva, újabb lemezeikkel kápráztatják el a közönséget.

A mai modern popzenét az elektronikus műfajokkal és a rockkal ötvöző, egyénien friss hangzásvilágú együttes 2001-ben a Sziget Fesztiválon hódította meg rajongóit. A lemezeiknek angol címe van. Az első borítóján igencsak meglepő módon a Poisoned Goulash vagyis a Mérgezett Gulyás cím szerepelt. Az eredeti felálláshoz 2006-ban csatlakozott Fehér Balázs énekes. 2008-ban második nagylemezükkel, a Carbonhearttal (Szénszív) sikerült a nagy áttörés.

Ettől kezdve már a rádióban és a televízióban is hallhattuk a számaikat. Rengeteget koncerteztek itthon és külföldön, ráadásul jó néhány hazai híresség dalait is feldolgozták. Fehér Balázs helyére később Fóris-Ferenczy Gábor lépett. A hetedik lemezük 2019 decemberében jelent meg. A Várkert Bazár közönségét jellegzetes, carbonos techno-űrrock számokkal várják, amihez szépen illik a new wave és a blues is. 
 
Örökzöld slágerek, soul, funky és jazz

Augusztus 27-én a MOM Kulturális Központban Gáspár Szilvi és az ő jazzegyüttese hív minket egyfajta időutazásra a múlt század harmincas éveinek szvingkorszakába. A rendezvényre eredetileg március 20-án került volna sor, ám a járvány miatt új, augusztus végi időpontot kapott. A márciusi előadásra vásárolt jegyek érvényesek az augusztus 27-i időpontra.

Gáspár Szilviről tudni lehet, hogy már négyéves korában bérlettel ült az Operában, és attól kezdve szívvel-lélekkel átadta magát a zenének. Sokáig kereste az útját, képezte magát, és végül önmagát felfedezve a színház világán keresztül visszaérkezett a zenéhez.

Még a számos magyar tehetséget útjára bocsátó Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen ismerte meg azokat a barátait, akikkel létrehozta a mind a mai napig működő Gáspár Szilvi Jazz Bandet. A Kupola alatt Szilvin kívül fellép Horváth Balázs (zongora), Szabó Kristóf Márk (basszusgitár) és Szilágyi Márton (dob). Saját dalaikat és egyedi hangzású, újszerű hangszerelésű örökzöldeket adnak elő. Gáspár Szilviék zenéjében a jazz mellett jut hely a latin muzsikának, a soulnak és a funkynak. Az előadás az NKA Hangfoglaló Program támogatásával valósul meg. 

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...