Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-08-03

Ingyenes koncertek mindenkinek – Zenélő Budapest

Ingyenes koncertek mindenkinek – Zenélő Budapest

Az idén hatodik évadához ér a magyar főváros történelmi tereit a muzsika varázserejével életre keltő Zenélő Budapest koncertsorozat. Ebben az esztendőben is rendhagyó programok várnak a zenebarátokra. Interaktív kiállításokat és zenés filmeket nézhetnek meg, a legszebb köztereken pedig közel száz művész vár mindenkit, mégpedig olyan repertoárral, amely a lehető legjobban illeszkedik egy adott hely múltjához.


Tavasszal a zenebarátoknak nem igazán volt alkalmuk arra, hogy koncertekre menjenek, és átadhassák magukat egy szép előadás élményének. Örömhír számukra, hogy nyáron viszont több helyszínen várják őket ingyenes koncertekkel a Zenélő Budapest szervezői. Érdemes ellátogatni a Margitszigetre a Zenélő kúthoz, a Várkert Bazárba, a Nemzeti Múzeum elé, a Millenáris Parkba és a Budai várba. Büszkén számolhatunk be arról is, hogy a programsorozat számos rendezvényére itt, a kerületünkben a Hegyvidéki Kulturális Szalonban kerül sor.

A fellépők között ott találjuk a legrangosabb magyar együtteseket, zenekarokat és szólistákat, ráadásul a koncertek sorozata teret nyújt a fiatal és tehetséges új zenésznemzedék számára is.
 
Hat éve kezdődött

Götz Béla díszlettervező és szcenikus színházi munkásságát Jászai Mari-díjjal és a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével ismerték el. A Szentendrei Teátrum díszlettervezője részt vett a Madách Színház felújításában, és a mennyezeti freskó is az ő tudását dicséri.

Közreműködött a Királydombon az István, a király, a Várszínházban a Csíksomlyói Passió és a Macskák díszleteinek megalkotásában is. Tőle származott az az ötlet, hogy a budapesti zenebarátokat minden nyáron meg kellene ajándékozni egy olyan különleges koncertsorozattal, amelyik ingyen állítja eléjük a legnevesebb hazai zenészeinket.

Az elképzelését valóra váltották, és a Zenélő Budapest rendezvénysorozat ma már a Duna-parti nagyváros nyári kulturális életében igazi ékkőnek számít. A „hegylakó” polgárok külön örömére szolgál, hogy kerületünk már egész korán bekapcsolódott a hosszú távú értékeket teremtő, egyedülálló kezdeményezésbe.

Götz Nándor művészeti vezető irányításával évről évre nemzetközileg elismert tehetségek és feltörekvő, ifjú zeneművészek ragadják meg az alkalmat arra, hogy méltóképpen mutassák be a hazai, valamint a határon túli magyarság egyetemes zenei kultúráját a főváros legszebb részein. 
 
Lenyűgöző repertoár

Közel kétszáz, egyenként húszperces, ingyenes minikoncerttel várják a zenebarátokat. A széles repertoárban találunk erdélyi népzenét, huszárruhás rézfúvósokat, klasszikusokat jazzhangszerelésben, lendületes szvinget, női vonósnégyest, fafúvósokat, szaxofonkvartettet és operaénekeseket. A kamarazenei koncertek során felcsendülnek Erkel, Liszt, Csajkovszkij, Vivaldi, Rossini, Bizet, Mozart és Schubert legszebb művei is.

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban augusztus 6-án fellép Borbély Mihály (szaxofon) és Tálas Áron (billentyűsök). Őket 13-án Esze Jenő (zongora) és Esze Tamás (gitár) követi. Augusztus 27-én a Götz Saxophone Quartet lép fel. Ugyanitt minden szombaton délután négy és este hét között kiállítást tekinthetünk meg hangszerekből. A kiállított játékos eszközöket nemcsak megnézhetjük, de ki is próbálhatjuk. Ezek megszólaltatásához nincs szükség zenei előképzettségre.

A Magyar Nemzeti Galériában minden pénteken 16 órától erdélyi népzenét, a Magyar Nemzeti Múzeum előtt minden szombaton és vasárnap operaénekesek és fafúvósok harmincperces fellépését hallgathatjuk meg, 17 órai kezdettel. Ugyanebben az időpontban a Margitszigeten egy női vonónégyes és egy szólista várja az érdeklődőket a Zenélő kútnál.

A Műcsarnokban szombat délelőtt 11-kor kezdődik a klasszikus darabokat jazzhangszerelésben előadó koncert. A Szépművészeti Múzeumban vasárnap délelőtt 11-kor szaxofonkvartett lép fel, a Várkert Bazárban pedig szombaton és vasárnap is huszárruhás rézfúvósok várnak ránk 17 órakor egy félórás koncerttel.
 
Összefogás a sikerért

A hangversenysorozatot a Budapesti Filharmóniai Társaság rendezi, és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg. A Budapesti Filharmóniai Társaságot 1853-ban Erkel Ferenc indította útjára. Tagjai ma is tisztában vannak azzal, hogy Magyarország kulturális sokszínűsége nemcsak a tehetséges hazai zenészek tudásában, hanem a számos zenei irányzatban is megmutatkozik. Patinás épületeink nem kulisszául szolgálnak, mivel a minikoncertek során életre kel a kövekben rejlő történelem, a zene varázsa pedig hidat teremt a jelen és a múlt között.

Ráadásul a közönség nem csupán szemlélője és befogadója a koncert élményének. A szervezők szeme előtt Kodály Zoltán útmutatása lebegett, amikor összeállították az előadásokat és az interaktív zenélést lehetővé tévő közösségi hangszerkiállítást: a Zenélő Budapest koncertsorozatnak ugyanis az a legfőbb célkitűzése, hogy a zene mindenkié lehessen.

A koncertekre az aktuális járványügyi előírások betartásával kerül sor.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...