Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-08-03

Ingyenes koncertek mindenkinek – Zenélő Budapest

Ingyenes koncertek mindenkinek – Zenélő Budapest

Az idén hatodik évadához ér a magyar főváros történelmi tereit a muzsika varázserejével életre keltő Zenélő Budapest koncertsorozat. Ebben az esztendőben is rendhagyó programok várnak a zenebarátokra. Interaktív kiállításokat és zenés filmeket nézhetnek meg, a legszebb köztereken pedig közel száz művész vár mindenkit, mégpedig olyan repertoárral, amely a lehető legjobban illeszkedik egy adott hely múltjához.


Tavasszal a zenebarátoknak nem igazán volt alkalmuk arra, hogy koncertekre menjenek, és átadhassák magukat egy szép előadás élményének. Örömhír számukra, hogy nyáron viszont több helyszínen várják őket ingyenes koncertekkel a Zenélő Budapest szervezői. Érdemes ellátogatni a Margitszigetre a Zenélő kúthoz, a Várkert Bazárba, a Nemzeti Múzeum elé, a Millenáris Parkba és a Budai várba. Büszkén számolhatunk be arról is, hogy a programsorozat számos rendezvényére itt, a kerületünkben a Hegyvidéki Kulturális Szalonban kerül sor.

A fellépők között ott találjuk a legrangosabb magyar együtteseket, zenekarokat és szólistákat, ráadásul a koncertek sorozata teret nyújt a fiatal és tehetséges új zenésznemzedék számára is.
 
Hat éve kezdődött

Götz Béla díszlettervező és szcenikus színházi munkásságát Jászai Mari-díjjal és a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével ismerték el. A Szentendrei Teátrum díszlettervezője részt vett a Madách Színház felújításában, és a mennyezeti freskó is az ő tudását dicséri.

Közreműködött a Királydombon az István, a király, a Várszínházban a Csíksomlyói Passió és a Macskák díszleteinek megalkotásában is. Tőle származott az az ötlet, hogy a budapesti zenebarátokat minden nyáron meg kellene ajándékozni egy olyan különleges koncertsorozattal, amelyik ingyen állítja eléjük a legnevesebb hazai zenészeinket.

Az elképzelését valóra váltották, és a Zenélő Budapest rendezvénysorozat ma már a Duna-parti nagyváros nyári kulturális életében igazi ékkőnek számít. A „hegylakó” polgárok külön örömére szolgál, hogy kerületünk már egész korán bekapcsolódott a hosszú távú értékeket teremtő, egyedülálló kezdeményezésbe.

Götz Nándor művészeti vezető irányításával évről évre nemzetközileg elismert tehetségek és feltörekvő, ifjú zeneművészek ragadják meg az alkalmat arra, hogy méltóképpen mutassák be a hazai, valamint a határon túli magyarság egyetemes zenei kultúráját a főváros legszebb részein. 
 
Lenyűgöző repertoár

Közel kétszáz, egyenként húszperces, ingyenes minikoncerttel várják a zenebarátokat. A széles repertoárban találunk erdélyi népzenét, huszárruhás rézfúvósokat, klasszikusokat jazzhangszerelésben, lendületes szvinget, női vonósnégyest, fafúvósokat, szaxofonkvartettet és operaénekeseket. A kamarazenei koncertek során felcsendülnek Erkel, Liszt, Csajkovszkij, Vivaldi, Rossini, Bizet, Mozart és Schubert legszebb művei is.

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban augusztus 6-án fellép Borbély Mihály (szaxofon) és Tálas Áron (billentyűsök). Őket 13-án Esze Jenő (zongora) és Esze Tamás (gitár) követi. Augusztus 27-én a Götz Saxophone Quartet lép fel. Ugyanitt minden szombaton délután négy és este hét között kiállítást tekinthetünk meg hangszerekből. A kiállított játékos eszközöket nemcsak megnézhetjük, de ki is próbálhatjuk. Ezek megszólaltatásához nincs szükség zenei előképzettségre.

A Magyar Nemzeti Galériában minden pénteken 16 órától erdélyi népzenét, a Magyar Nemzeti Múzeum előtt minden szombaton és vasárnap operaénekesek és fafúvósok harmincperces fellépését hallgathatjuk meg, 17 órai kezdettel. Ugyanebben az időpontban a Margitszigeten egy női vonónégyes és egy szólista várja az érdeklődőket a Zenélő kútnál.

A Műcsarnokban szombat délelőtt 11-kor kezdődik a klasszikus darabokat jazzhangszerelésben előadó koncert. A Szépművészeti Múzeumban vasárnap délelőtt 11-kor szaxofonkvartett lép fel, a Várkert Bazárban pedig szombaton és vasárnap is huszárruhás rézfúvósok várnak ránk 17 órakor egy félórás koncerttel.
 
Összefogás a sikerért

A hangversenysorozatot a Budapesti Filharmóniai Társaság rendezi, és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg. A Budapesti Filharmóniai Társaságot 1853-ban Erkel Ferenc indította útjára. Tagjai ma is tisztában vannak azzal, hogy Magyarország kulturális sokszínűsége nemcsak a tehetséges hazai zenészek tudásában, hanem a számos zenei irányzatban is megmutatkozik. Patinás épületeink nem kulisszául szolgálnak, mivel a minikoncertek során életre kel a kövekben rejlő történelem, a zene varázsa pedig hidat teremt a jelen és a múlt között.

Ráadásul a közönség nem csupán szemlélője és befogadója a koncert élményének. A szervezők szeme előtt Kodály Zoltán útmutatása lebegett, amikor összeállították az előadásokat és az interaktív zenélést lehetővé tévő közösségi hangszerkiállítást: a Zenélő Budapest koncertsorozatnak ugyanis az a legfőbb célkitűzése, hogy a zene mindenkié lehessen.

A koncertekre az aktuális járványügyi előírások betartásával kerül sor.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...