Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-08-10

Abszolút szórakoztató színház – Janikovszky Éva A lemez két oldala

Abszolút szórakoztató színház – Janikovszky Éva A lemez két oldala

A Kossuth- és József Attila-díjas író munkáin nemzedékek nőttek fel. Janikovszky Éva nem csak a gyermekeknek írt, a felnőtteket is fontos dolgokra tanította. A nekik szóló egyfelvonásos képzeletszínházi előadását augusztusban  megtekinthetjük a Zugligeti úton. 


A nosztalgia különös dolog. Az idősebbek néha áhítatos tekintettel idézik fel múltjuk legérdekesebb, legfontosabb eseményeit. A beszélgetéseiket meghallgatva nem könnyű eldönteni, hogy mi az igazság: régen tényleg minden jobb volt, vagy ma már csak rózsaszín szemüvegen keresztül nézik a letűnt korok eseményeit?

Otthon, családi körben érdemes leülni idősebb rokonainkkal, mert sokat tanulhatunk a tapasztalataikból, hosszú életük élményeiből. Azoknak pedig, akik szeretnének még többet megtudni a múlt század évtizedeinek izgalmas vagy éppen szomorú eseményeiről, az egymást követő magyar nemzedékek hétköznapjaiból, augusztus 25-én érdemes lesz elmenni a Zugligeti útra, mert a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban egy nagyon érdekes darabot mutatnak be.

Az irodalom szolgálatában

Janikovszky Éva 1926-ban született Szegeden. Gyermekkorára rányomta bélyegét a nagy gazdasági világválság és a második világháború. Középiskoláját elvégezve akkor iratkozott be a Szegedi Tudományegyetemre, amikor a Donnál már elpusztult a 2. magyar hadsereg, a szovjet csapatok egyre közelebb értek a határhoz, közben pedig a nyugati szövetségesek bombái hullottak ránk. Éva egészen fiatalon bekapcsolódott a baloldali ifjúsági mozgalomba, miközben filozófiát, néprajzot, magyart és németet tanult az egyetemen, majd számos megmozdulást szervezett. 

Mindig is érdekelte az irodalom, és nagyon fontosnak tartotta, hogy a gyerekek jó minőségű szórakoztató könyveket kapjanak kézbe. 1953-ban bekerült az Ifjúsági Könyvkiadóba. Egészen 1987-ig a Móra kiadó főszerkesztőjeként dolgozott. Első kötete 1957-ben jelent meg, ami után több mint harminc művet írt. Támogatott szerzőként írásait azonnal lefordították, és ma már 35 nyelven olvashatják a könyveit. 1960-ban publikált először Janikovszky Éva néven. Íróként sokat fejlődött. Jól ismerte a gyermeknevelés során felmerülő kérdéseket, konfliktusokat és élményeket.

Igyekezett mindent több oldalról is megvilágítani. Munkásságát itthon és külföldön számos elismeréssel jutalmazták. Megkapta a József Attila-díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét és a Kossuth-díjat is. 2003-ban hunyt el. Kerületünkben, a Farkasréti temetőben helyezték nyugalomra. 

A tükör éles, de tiszta

Ha a mai fiatalokat kérdezzük, akkor a múlt század 60-as, 70-es évei nekik rég elmúlt korszaknak tűnhetnek. Csakhogy a körülöttünk lévő tizenévesek szülei vagy nagyszülei éppen akkor voltak gyerekek vagy fiatalok.

E korszak számos tanulságot tartogat a 21. század gyermekeinek is. Janikovszky Éva nem csupán remekül ismerte azokat az évtizedeket, de éles szemmel meglátta az események mögött meghúzódó erővonalakat és a kortalan emberi igazságokat is. Felnőtteknek írta meg a közeli múltat bemutató könyvét. A művet Réber László lényegre törő, aranyos rajzai díszítették.

A 90-es évek óta töretlen népszerűségnek örvendő művet Tollár Mónika állította színpadra. Az egyfelvonásos, felnőtteknek szóló képzeletszínházi előadás olyan, mint egy tükör.
 Különlegessége, hogy nem velencei üvegből, hanem emberi szavakból csiszolták.

Augusztus végén a bemutatott emberi játszmák két férfi hangján csendülnek fel. A lemez A oldalát Elek Ferenc, a B-t pedig Inotay Ákos adja elő.

Igazi érdekesség, hogy a nevetőizmainkat egy órán keresztül próbára tevő darabot októberben ismert színésznők, Szalontay Tünde és Oszter Alexandra adják majd elő.

(A művészek személyében, mindkét előadás esetében fennáll a változás lehetősége.) 
 
Vajon mi lehet a darab sikerének titka?

Talán az, hogy a népszerű író a mindennapi élet legfontosabb kérdéseire próbál választ adni. Határozott állásfoglalásaiból egyértelműen kiderül, hogy mi töltötte el derűvel vagy mi háborította fel. A nézők előtt egy különös korszak elevenedik meg: felbukkannak a Trabantok, láthatjuk az első mélyhűtő beszerzését, a hetvendolláros turistautakat, de annak is fültanúi lehetünk, ahogy a szülők megpróbálják elmagyarázni, milyen nagy különbség van a Jézuska érkezése és a szakszervezetek által szervezett vállalati Télapó-ünnepség között.
 
Nemzedékek emlékei

A színpadképet Németh Hajnal Auróra készítette. A színpadi szövegváltozatot jegyző Tollár Mónika évtizedek óta dolgozik a kulturális-művészeti rendezvényszervezés területén.

Ezt az előadást 2013-ban alkotta meg, azóta több mint 60 alkalommal mutatták be itthon és a határainkon túl.

Janikovszky Éva és az Auróra FolkGlamour egyfelvonásos előadását, A lemez két oldalát eredetileg áprilisban nézhettük volna meg, ám a darab – hasonlóan a kerületünkben működő más kulturális intézmények számos programjához – az egészségünk védelmében átkerült a nyár végére. A már megvásárolt jegyek érvényesek erre az időpontra. 

Ajánló
Ajánló
Nemezelés – Merüljünk el az alkotás örömében otthon!

Nemezelés – Merüljünk el az alkotás örömében otthon!

Az alkotás, a kísérletezés, különböző új technikák kipróbálása állandó...

Test és lélek erősítése, ez a bodyART

Test és lélek erősítése, ez a bodyART

A bodyART mozgásformát elsősorban azoknak ajánlják, akik a testük mellett a lelküket is...

Érzelmek és hűvös ész – Mérő László előadása a vágy logikájáról

Érzelmek és hűvös ész – Mérő László előadása a vágy logikájáról

Napjainkban sokan úgy érzik, hogy csak hajtásból, rohanásból áll az életük, és nem...