Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-08-10

Nyáron se hagyjuk abba a futást!

Nyáron se hagyjuk abba a futást!

Ha rendszeresen edzünk, érthető, hogy nem szeretnénk, ha a nyári melegek miatti szünetben az eddigi futóeredményeink köddé válnának. Hogyan őrizhetjük meg motiváltságunkat, és mire figyeljünk, ha nyáron sem szeretnénk szüneteltetni a futást?


A nyár nagyobb kihívást jelent a futóknak, mint a hűvösebb évszakok, hiszen a vakációs programok felboríthatják a szokott edzéstervet, meleg van, és mindannyian kevésbé bírjuk a terhelést. A forróságban elég nehéz megőrizni az elszántságunkat, futócipőt húzni, amikor inkább a szobában hűsölnénk, vagy a vízparton pihennénk egész nap. 
 
Melegben a szervezetünk nagy igénybevételnek van kitéve. Kitágulnak az ereink, a szívünket fokozott munkavégzés terheli. Nő a keringési problémák előfordulásának gyakorisága, fokozódik a gyulladási hajlam. Testünk hőszabályozó rendszere is nagyobb munkát végez. Fokozottan izzadunk, közben pedig nemcsak folyadékot veszítünk, hanem értékes ásványi anyagokat is. Ezek hiánya komoly fennakadást okozhat a szervezetünkben.
 
Szoktassuk magunkat a forrósághoz!

Ne nyáron tartsuk a legerősebb edzéseket: napról napra szoktassuk hozzá a szervezetünket a kánikulához. Először rövidebb, majd fokozatosan hosszabb távokat fussunk a forróbb napokon. Alkati adottságtól függ, hogy kinél milyen mértékű teljesítményromlást eredményez a nagy meleg. Ha tehetjük, a nyári edzéseinket időzítsük inkább a kora reggeli vagy a késő esti órákra, amikor hűvösebb van.
 
Hidratáljunk!

Akár edzünk, akár nem, rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása a nyári időszakban. 1-1,5 literrel is több folyadékot ihatunk egy forró nyári napon, mint egyébként. Futás előtt egy órával érdemes apránként elfogyasztani 4-6 dl teát, vizet vagy sportitalt. Nyáron mindenképp vigyünk magunkkal folyadékot még a rövid futások idejére is. Számtalan futáshoz tervezett palackot lehet kapni, amelyet akár kézben, akár a derekunkra csatolva viselhetünk.

Ha hideg folyadékot innánk szívesen edzés alatt frissítésként, akkor a kulacsunkat félig töltsük fel jéggel indulás előtt, és arra öntsük a vizet. A hosszú futások alkalmával pedig érdemes úgy tervezni az útvonalat, hogy legyen lehetőségünk vízivásra.
 
Védjük magunkat a káros sugárzástól!

Azt már mindannyian tudjuk, hogy a déli órákban nem szabad tűző napnak kitenni magunkat, igyekezzünk tehát az edzéseinket is máskorra szervezni. Azonban nyáron a többi napszakban sem úszhatjuk meg az erős UV-sugárzást, így futás közben mindenképpen viseljünk napszemüveget, baseballsapkát vagy szafari jellegű, a vállat is eltakaró vékony futósapkát és világos, laza futópólót.

Futás előtt 20 perccel kenjük be a bőrünket széles spektrumú fényvédő krémmel. Olyan készítményt válasszunk, amely a verejtékkel nem lép reakcióba. A hajunkra pedig érdemes UV-védő hajspray-t használni edzés előtt, és olajos hajvédővel bekenni a szabadon maradó tincseinket.
 
Válasszunk megfelelő ruházatot!

A megfelelő futóruházat megvásárlása nem úri huncutság: kizárólag futáshoz tervezett, akár UV-védelemmel is ellátott laza, technikai felsőrészben fussunk a nyári melegben. Ezek a szintetikus ruhák alkalmasak az izzadtság elvezetésére és a testfelületünk hűtésére. Keressük a tapintásra vékonyabb, hűvösebb érzetet keltő, szellőző részekkel ellátott darabokat.
 
Hűtsük magunkat edzés közben!

A nyári melegben hatványozottan nő a testhőmérsékletünk sportolás közben, szaporább lesz a pulzusunk, intenzívebben izzadunk. Ha kánikulában futunk, induljunk el vizes technikai felsőben, vizezzük be a fejünket, a sapkánkat is. Ha vízparton sportolunk, akkor érdemes egy szivacsot is magunkkal vinni, így azt újra tudjuk nedvesíteni a tóban, folyóban, hasonlóképpen, mint a versenyeken a frissítőpontokon. Mindig figyeljünk a testünk jelzéseire, és ha nem esik jól az edzés, lelkiismeret-furdalás nélkül hagyjuk abba a futást! Ha pedig bármilyen tartós egészségügyi problémánk van, konzultáljunk az orvosunkkal a nyári futás és sportolás lehetőségeiről.
 
Maradjunk motiváltak!

Ha úgy érezzük, egyedül nem vagyunk túlságosan elszántak, csatlakozzunk másokhoz. Az Aktív Hegyvidék keretein belül a Városmajori Futóklub keddenként 18.30-tól várja az érdeklődőket, a találkozó 18 órakor van a Szamos utcai futókörnél. Csütörtökön szintén 18.30-kor kezdődik az edzés a Normafánál, fél órával korábban az ottani parkolóban gyülekeznek a futók. További információkat a futóklubok Facebook-oldalán olvashatunk.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...