Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-08-31

Gyönyörű, új és régi dallamok – szeptemberi koncertek

Gyönyörű, új és régi dallamok – szeptemberi koncertek

A zenebarátok örömmel böngészhetik a MOM Kulturális Központ szeptemberi programkínálatát. Úgy tűnik, hogy ősszel nem lesz okuk panaszra az igényes szórakozás kedvelőinek. A legkülönfélébb műfajok és irányzatok kiváló hazai muzsikusai várják őket a koncerttermekben vagy kint a szabadban. 


A szeptemberi zenés programok kínálata a Hegyvidéki Smooth Jazz Klubban fellépő Zolbert Trió koncertjével veszi kezdetét. A programra eredetileg még a nyár folyamán került volna sor, de az érvényes egészségügyi előírásoknak megfelelően a zenészek és a vendégek érdekében őszre halasztották Zolbert, Tóth Marcell és Nagy Zsolt fellépését.

A Trió névadó művésze, Albert Zoltán 1986-ban született Budapesten. Tizennégy éves korában kezdett el intenzíven foglalkozni a zenéléssel. Első szerelme a dobolás volt, később azonban felfedezte a szaxofont. Kollmann Gábor irányításával mélyítette el a tudását.

Példaképének a smooth jazz legnagyobb szaxofonos szólistáit tekinti, például Bob Berget, Joshua Redmant, Kirk Whalumot, Everette Harpot vagy ifjabb Grover Washingtont. Többféle stílusban lépett fel, és jó pár ismert együttesben mutatta meg a tudását.

Szerepelt a Jambalalyában és a Tóth Vera Bandben. Immár hét éve játszik szólóművészként is, Zolbert néven egymás után szerezte a díjakat. 2015-ben jelent meg One című első nagylemeze, amely az USA-ban tizedik helyen végzett a legendás JazzTracks rádió sikerlistáján. Zolbert a minőségi és a populáris jazz népszerűsítésének elkötelezett híve, sokan a smooth jazz nagykövetének tartják. A koncertre NKA Hangfoglaló Program támogatásával kerül sor.
 
Texas forró nyara

Szeptember 12-én Redbreast Willson és a Mad Dog Margaritas várja a Sirály sétányon azokat, akik nem ijednek meg attól, ha esetleg pár csepp eső hullik a fejükre. Amikor az egészségügyi rendszabályok lehetővé tették, a MOM Kulturális Központban a nyár derekán azonnal visszatért az élet. Az első izgalmas koncerteket a Sirály sétány szabadtéri színpadán tartották. Mivel szeptemberben előfordulhat, hogy kicsivel szeszélyesebb az időjárás, ezért szükség esetén a koncértek helyszínét zárt térbe helyezhetik át. Sam „Redbreast” Wilsont jól ismeri a hazai közönség.

Fellépéseivel lenyűgözte a klasszikus bluest kedvelő zenebarátokat, és most legújabb együttesével jön el a Hegyvidékre. A Mad Dogs Margaritas a tűzforró texasi nyarak hangulatával sugározza be a Sirály sétányt. Számos közismert zeneszerző, például Guy Clark, Rodney Crowell, Steve Earle vagy Townes Van Zandt legszebb dalait is meghallgathatjuk a csapat előadásában. 
 
Változatos stílus, igényes jazz

Tavasszal sokan szomorkodtak amiatt, hogy elmaradt az Antal Gábor Trió fellépése. A koncertre új időpontban, szeptember 17-én kerül sor. Ráadásul Antal Gábor (zongora), Molnár Mátyás (dob) és Szentgallay György (basszusgitár) mellett fellép a csodálatos hangú Szőke Szandra is. 

Antal Gábor 1984-ben született. Tanárai között megtaláljuk Antal Józsefet, Forgó Györgyöt, Ábrahám Mariannt, Nagy Jánost és Sárik Pétert. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta.

Az együttese 2016-ban alakult. Zenéjükre a progresszív dallamok és a változatos ritmikai, harmóniai megoldások jellemzők. Minden számukban jól tetten érhető a kortárs jazz hatása. Az évek során számos hazai és külföldi koncerten léptek fel, tudásukat több rangos díjjal jutalmazták. Első lemezük 2017-ben, a második pedig tavaly ősszel jelent meg. 

Szőke Szandra sokoldalú tehetség. Zeneszerző, szövegíró, saját együttesének frontembere és menedzsere is. Hosszú időt töltött külföldön, majd 2014-ben létrehozta a Szőke Szandra Quintetet. Dalaik szövegét ő maga írta. Ezek sokatmondók és játékosak. Rajongói szerint Szandrának egészen különleges, simogató hangja van. Még a koncerteken is képes úgy énekelni, mintha ott ülne a hallgató mellett, és a fülébe dúdolná a jól ismert dallamokat.
 
Nemzetek zenéi

A Venti Chiavi Gitártrió eredetileg márciusra tervezte a klasszikus gitárzene szépségét bemutató koncertjét. Az együttes napjainkban a legsikeresebb hazai klasszikus gitáros kamarazenei formációk közé tartozik.

Ritter Zsófia, Kormos Balázs és Tóth Álmos célja, hogy a klasszikus zenét népszerűsítsék, mindenekelőtt a fiatalok között. Erre a gitár az egyik legalkalmasabb hangszer.

Az együttes tagjai nem csupán zeneművészek, hanem gyakorló pedagógusok is, éppen ezért napi szinten kapcsolatban állnak a fiatal tehetségek következő nemzedékeivel. Koncertjükön a nyolchúros gitár mellett meghallgathatjuk a mandolin és az oktán gitár hangját. A fellépés moderátora Tóth Álmos, a Pécsi Tudományegyetem gitártanára lesz.
 
Ugyanezen a napon lép fel a Színházteremben az Ars Sacra Fesztivál keretében Bolla Milán és a Solti György Zeneiskola vonószenekara. A leghíresebb barokk művek mellett Beethoven dallamai is felcsendülnek. 

Másnap Vári Bertalan társulata, a Varidance áll a közönség elé a Kármen című produkciójával. A közönségre vérpezsdítő magyar és határon túli cigánytáncok, spanyol táncbetétek és egy újszerű, szívből jövő humorral átitatott színházi élmény vár. Kármen szerepében Dunaveczki Évát láthatjuk.
 
Vadonatúj lemez, „vadonatúj” régi melódiák

Szeptember 21-én a Zsidó Művészeti napok keretében a Budapest Bár művészei találkoznak a közönségükkel. Dalaik a szerelemről, a boldogságról, a szomorúságról, a csalódásról és a vigaszra találásról szólnak.

A tizenkét nagyszerű énekes eredetileg egyetlen lemezre állt össze, ám kiderült számukra, hogy milyen nagyszerű élmény együtt zenélni, a közönség pedig gyorsan a szívébe zárta a korok, kultúrák és stílusok találkozását lehetővé tévő különleges formációt. A Színházteremben láthatjuk Behumi Dórit, Németh Jucit, Rutkai Borit, Frenket, Keleti Andrást, Kollár-Klemencz Lászlót, Lovasi Andrást, Mező Misit, Szűcs Krisztiánt és Tóth Verát, az együttest vezető Farkas Róbertet, valamint a zenekar tagjait: Farkas Mihályt, Farkas Richárdot, Ökrös Károlyt és Kisvári Ferencet.

Szeptember 24-én a hazai könnyűzene jellegzetesen rekedt hangú óriása, Charlie lép fel, akiről korábban már részletesen is írtunk
 
Aktuális járványügyi szabályok
 
A rendezvényekre érkezők számára kiemelten ajánljuk a járványügyi szabályok betartását, amelyekről a helyszínen kihelyezett tájékoztató segítségével tájékozódhatnak.
 
❗A fertőzés kockázatának alacsonyan tartása érdekében kérjük az alábbi néhány szabály, ajánlás betartását:

◼️ Az intézményt és rendezvényeit csak egészséges, betegségre utaló tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek látogathatják.
◼️ Kérjük belépéskor vegyék igénybe a kihelyezett kézfertőtlenítőket!
◼️ Az épületben a maszk viselése javasolt minden olyan helyen, ahol nem tartható a védelmet jelentő másfél méter távolság (sorbanállás, nézőtér stb.).
◼️ A rendezvények végén a színházterem nézőterét elhagyni  fokozatosan lehet.
◼️ Lehetőség szerint személyes vásárlásaik során részesítsétek előnyben az érintésnélküli fizetési formákat.
 
A MOMkultban fokoztuk a takarítás gyakoriságát a közönségforgalmi tereken, különös tekintettel a mosdók, pultok, kilincsek fertőtlenítésére és a nézőtér átszellőztetésére. Az intézményben kizárólag tünetmentes dolgozók vehetik fel a munkát.
 
A MOMkultot üzemeltető MOM Kulturális Központ Nonprofit Kft. a vonatkozó jogszabályi és higiéniai előírásokat betartva, továbbá a saját hatáskörében meghozott további intézkedésekkel (megtekinthető a momkult.hu oldalon) az esetleges fertőzések lehetőségét igyekszik minimálisra csökkenteni.
 
Kérjük, segítsék munkánkat, és a szabályok, ajánlások betartásával járuljanak hozzá, hogy a programok és rendezvények látogatása minél biztonságosabb legyen!

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...