Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-09-01

Boldogság és humor – őszi érdekességek a Lóvasút Rendezvényközpontban

Boldogság és humor – őszi érdekességek a Lóvasút Rendezvényközpontban

Az ősz „nemcsak Párizsba, Szent Mihály útjára” szökött be, hanem már itt jár a Hegyvidéken, a Zugligeti úton is. A főváros egyik legizgalmasabb kulturális központjában, az egykori Lóvasút gyönyörűen felújított épületében szeptemberben is színes programkínálattal – nagy zeneszerzők szerelmeivel, Rejtő Jenő halhatatlan alakjaival, nonverbális mozgásszínházzal, klarinétra és vonósokra írt művekkel – várják a hegylakókat. 

Bősze Ádám nagy zenészek nagy szerelmeiről szóló előadás-sorozata tavaly ősszel kezdődött. Eredetileg az idén júniusig tartott volna, ám az eseményekre nem került sor az egészségünk védelmében meghozott intézkedések miatt. A nemzetközileg elismert zenetudós, zenetörténész és kritikus arcát, hangját jól ismerjük a televízió képernyőjéről és a Bartók Rádió adásaiból.

A Prima Primissima Díjjal kitüntetett újságíró és zeneművész nyolc éven keresztül ferences rendi szerzetesként szolgált. Budapesten és esztergomi templomokban orgonált, valamint ének-zenét oktatott. Világi pályára lépve a Zeneakadémián szerzett diplomát. Érdekes, hogy 2004-ben megalapította saját zenei antikváriumát.
 
A klasszikus muzsika rajongóit igazi csemegével várja: egészen különleges módon mutatja be a zenetörténet legnépszerűbb zeneszerzőit. Az előadás középpontjában olyanok szerelmei állnak, mint Wagner, Mozart, Liszt, Beethoven vagy Britten. Láthatjuk, kik nyerték el a százezrek szívét hevesebb dobogásra késztető csodálatos művészek szerelmét.

Szeptemberben a csöpp kultúrbulvár-sorozat következő része Benjamin Britten angol zeneszerző, karmester és zongoraművész életét mutatja be.

A rendezvényt Hegyvidék kártyával húsz százalék kedvezménnyel lehet megtekinteni. 
 
Boldogság és szentség

Szeptember 14-én az Ars Sacra Fesztivál keretében egy szívhez szóló, egyetlen felvonásos burleszkdarabot mutatnak be. A nonverbális mozgásszínháznak két szereplője van: Mátyássy Bence és a kislánya, Mátyássy Kála Cecília. Mátyássy Bence 1981-ben született. Az arcát nagyon sokan a Kontroll című magyar filmből ismerték meg. Négy évvel később szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Azóta a Nemzeti Színház társulatának tagjaként számos darabban láthattuk. Fellépett Katona József, Csehov, Závada, Ibsen és Krúdy darabjaiban is. 

A Lóvasúton egy kolduló utcagyerek és az utcazenész csavargó szívhez szóló történetét adja elő a lányával. A nézőknek nem lesz nehéz kitalálni, hogy a darabot Chaplin híres filmje, A kölyök inspirálta. 

Ugyancsak az Ars Sacra Fesztiválnak köszönhetjük az Ensemble 430 kvartett koncertjét. Szeptember 15-én a Peronon találkozhatunk a 18. és a 19. század fordulóján keletkezett, klarinétra és vonósokra írt művekkel. Egri Márton, Kiss Enikő, Sándor József és Gál Kinga feltett szándéka, hogy újraélesszék és népszerűvé tegyék a klarinétkvartett műfaját.

Előadásaikon korhű hangszereken játszanak és a legismertebb klasszikusokat, például Bachot vagy Mozartot szólaltatják meg. Munkásságuk igazi unikum, mivel Magyarországon nem nagyon léteznek ilyen felállású aktív együttesek.

Figyelemreméltó, hogy a koncertjeik során mesélnek az elhangzó művekről és a szerzőkről. Ráadásul a klasszikus zene óriásain túl olyan alkotókat is bemutatnak, akiknek a nevét homályba veszett. A repertoárjuk nem korlátozódik a múlt nagyságaira. Arra biztatják ugyanis a kortárs zeneszerzőket, hogy írjanak darabokat klarinétkvartettre, mert biztosra veszik, hogy ily módon ifjú tehetségek új darabjait is be tudják mutatni.
 
Egy halhatatlan nevettető

Bár Rejtő Jenőt 1943 januárjában a biztos halálba küldték, e nagyszerű író regényei ma is ott vannak jó néhány család könyvespolcán, legendás alakjai pedig töretlen népszerűségnek örvendenek. Ha azt látjuk, hogy valaki a villamoson vagy a buszon fülig érő szájjal, vigyorogva olvas egy kopottas könyvet, aztán váratlanul harsányan felkacag, utána pedig rémülten körülnéz, hogy nem okozott-e ezzel közbotrányt, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a velünk utazó irodalombarát Rejtő Jenő egyik regényét olvassa éppen. 

Szeptember 19-én Bakos Bettika, Dévényi Zoltán, Eged Márton, Horváth Kristóf és Oláh Edmond várja Rejtő Jenő rajongóit a Peronon. Az előadást eredetileg tavasszal tartották volna. Az előadók nem hisznek az álságos pátoszban és az igénytelen zenélésben. Nagy elszántsággal, sőt Fülig Jimmy pimaszságával rombolják a megmerevedett irodalmi formákat. Korábban már számos klasszikust dolgoztak fel nagy szeretettel és odaadással.

Előadásukban Rejtő Jenő bekerül Petőfi Sándor, Weöres Sándor, Petri György és Pilinszky János mellé. Természetesen színre lép Piszkos Fred, a halhatatlan Vanek úr és a többi letehetetlen regény számos más szereplője is.

Rejtő Jenő nem csupán ponyvaregényeket írt. Életműve ennél sokrétűbb. Azon túl, hogy megújította ezt a műfajt, számos verset, forgatókönyvet, kabarédarabot és színdarabot alkotott. Kalandregényei részben saját külföldi utazásai alatt szerzett benyomásaira támaszkodnak. A múlt század második felében fanyar humorú ponyvaparódiái meghódították a hazai közönséget. Rejtő harmincéves korában a pesti művészvilág jól ismert alakja volt. Barátai közé tartozott többek között Kabos Gyula, Karinthy Frigyes, Latabár Kálmán és Salamon Béla. Művei, karakterei nagy hatást tettek más művészekre is. Elismerően írt róla Örkény István, Esterházy Péter, Antal István, Kocsis Zoltán zongoraművész és nagyra tartotta Nemeskürty István Kossuth-díjas író, irodalomtörténész is.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...