Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-09-07

Nemezelés – Merüljünk el az alkotás örömében otthon!

Nemezelés – Merüljünk el az alkotás örömében otthon!

Az alkotás, a kísérletezés, különböző új technikák kipróbálása állandó örömforrás lehet. Most, amikor még mindig szerencsésebb otthon maradni a vírushelyzet miatt, a Hagyományok Háza kisfilmekkel, lapozható kiadványokkal és kiváló kézművesmesterek útmutatásával nyújt segítséget ebben.


A nemezelés az utóbbi években újra nagyon közkedvelt lett, ennek egyik oka a régi kézművestechnikák iránti érdeklődés növekedése és a tűnemezelés megjelenése.
 
Mi a nemezelés? 

Érdemes tisztában lennünk a fogalommal, hiszen ez már az ősmagyarok körében is elterjedt technika volt. Az értelmező kéziszótár szerint a nemez gyapjúból vagy nyúlszőrből tömörített vastag, posztószerű anyag. Forró vizes gyúrás hatására a szőrön elhelyezkedő pikkelyek összeakadnak, így ebből az összetömörödött szőrből alakul ki egy erős anyag. Nálunk leginkább a juhgyapjúból készített nemez terjedt el, de a világ más pontjain különböző állatok gyapját használják, van, ahol például lámagyapjú áll rendelkezésre a nemezeléshez. Az ősmagyarok is kedvelték ezt az anyagot jurtáik, ruháik elkészítéséhez.

A tűnemezelés egy száraz nemezelési technika, amivel térbeli formákat is kialakíthatunk. Így egyszerűen és gyorsan készíthetünk különleges, aranyos figurákat vagy más ajándéktárgyakat. A szükséges alapanyagok a színes gyapjú, a nemezelőtű és egy nemezelő alátét, ami lehet vastagabb szivacs, hungarocelldarab vagy rizzsel töltött jutazsák is.  
 
Nemez mobiltok készítése Balla Gemma nemezes szakoktatóval

Ez a feladat azért is érdekes, mert izgalmasan ötvöződik a régi korok technikája egy modern használati tárggyal.
 
Amire szükségünk lesz:

legalább két különböző színű gyapjú (összesen 3 dkg)
habfólia – ez helyettesíthető kemény kartonnal is
bambuszalátét – ez helyettesíthető buborékfóliával, csúszásgátló alátéttel, gyékénynapozóval
víz
szappan
 
A letölthető leírás lépésről lépésre végigvezet a készítés folyamatán.
 
A készítés fázisai:

1. A kívánt méretet növeljük meg egyharmaddal, vágjuk ki a habfóliából, és helyezzük el a bambuszalátét jobb oldalán. Tegyük rá a kívánt mintát a habfóliára, vizezzük be, majd fedjük be a mintás fóliát tépésekkel cserépfedésben (a tépéssorokat úgy rakjuk egymás alá, hogy legyen átfedés a sorok közt), picit túllógatva az anyagot a sablonon.

2. Szappanos langyos vízzel enyhén csepegtessük be a gyapjút úgy, mintha kezet mosnánk felette.

3. Ezután ráhajtjuk a bambuszt, kicsit lenyomkodjuk, megfordítjuk és behajtjuk mind a négy oldalról a túllógó gyapjút. Ezt követően a hiányzó rész kitöltése következik.

4. A másik színnel függőleges tépésekkel fedjük be, kicsit túllógatva. Vizezés, fordítás, behajtás, újbóli kitöltés.

5. A rétegek felrakása után a szappanos kézzel óvatosan elkezdjük simogatni, és ahogy kapaszkodnak össze a szálak, mindkét oldalon egyre bátrabban kb. 10-10 percig simogassuk. Meleg vízzel locsoljuk be, tekerjük fel és görgessük a feltekert alátéttel 1-2 percig.

6. Csípéspróbát tartunk: ha már összeállt nemezzé, akkor felvághatjuk. Vágjuk fel, a vágási éleket simogassuk el szappanos kézzel, majd emeljük ki a sablont, azaz a habfóliát. 

7. Fordítsuk ki, és ellenőrizzük a mintát. Ha még nem kapaszkodik stabilan, akkor szappanozzuk, és simogassuk tovább.

8. Ezután jön a további tömörítés: forró vizes belocsolás, feltekerés fentről, lentről, jobbról, balról. A kibontásoknál mindig belenyúlunk a közepébe, eligazgatjuk, és úgy tekerjük ismét fel. Amikor már kellően összetömörödött, tiszta vízzel alaposan öblítsük, törülközővel itassuk fel a felesleges vizet, igazítsuk formára és szárítsuk.
 
Tanuljunk népi mesterséget!

Ha szívesen tanulnánk a régi korok szakmáit, a Hagyományok Háza erre is nyújt lehetőséget. Jelenleg hét népi mesterség fortélyait sajátíthatjuk el a képzéseken, később pedig lehetőség van oktatói vizsgát is tenni a tanult szakmánkból.
 
A nemezkészítők kalapot, lábbelit, ékszert, játékokat, táskát, takarót és a 21. század mai lakáskultúrájában is felhasználható tárgyak készítését sajátítják el a kétéves képzésen. A gyakorlati foglalkozások során a különféle technikák mellett a magyarok és a belső-ázsiai népek kultúrája, nemezhagyománya, a gyapjú előkészítése, természetes és mesterséges festése, a nemezkészítés mintavilága, motívumkincse is megismerhető.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...