Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-09-08

Örökölt sors – Találkozzunk Orvos-Tóth Noémivel!

Örökölt sors – Találkozzunk Orvos-Tóth Noémivel!

A kisgyermekek életében mindennél nagyobb szerep jut a családnak. Még a legboldogabb, szerető környezetben is előfordulhat azonban, hogy valakit megérint a régmúlt szele. Orvos-Tóth Noémi számos érdekes kérdésről tart előadást, többek között arról, miként befolyásolja a sorsunkat az, ami a szüleinkkel vagy a nagyszüleinkkel történt a múltban. Mik azok a jellegzetességek, amik nem csupán a mi életünkben ismétlődnek meg, de akarva-akaratlanul továbbadjuk őket gyermekeinknek és unokáinknak.


Szeptember 11-én és 15-én este érdemes lesz mindazoknak beülni a MOM Kulturális Központ Kupolája alá, akik szeretnének többet megtudni a családon belül öröklődő viselkedésmintákról, a szüleink, nagyszüleink szerepéről a saját fejlődésünkben, vagy éppen arról, hogy mily módon ismerhetjük meg a magunk és a szeretteink sorsát meghatározó öröklött tényezőket.
 
Egy igazi sztárgyógyító

Orvos-Tóth Noémi több mint két évtizeddel ezelőtt fedezte fel a transzgenerációs hatások témakörét. Intenzíven foglalkozni kezdett ezzel a témával, és nemsokára az egyik jól ismert kutatója lett. Húszéves szakmai és személyes tapasztalataiból leszűrt tudását nemrég egy könyvben osztotta meg. Bár tisztában volt azzal, hogy fontos témával foglalkozik, a neves párkapcsolati szakértő és klinikai szakpszichológus maga is meglepődött, hogy az Örökölt sors című munkája ekkora sikert aratott.

Orvos-Tóth Noémi azóta igazi gyógyító sztárrá vált. A kötetét egymás kezéből kapják ki a könyvtárlátogatók, és nem sokáig állhat a boltok polcain sem, mert hamar a bevásárlókosarakba kerülnek. A közismert terapeuta rengeteg előadást tartott az elmúlt néhány év során. Találkozhattunk vele kisvárosok művelődési házaiban és a határon túli magyar lakta területek kulturális fellegváraiban is. Rengetegen érdeklődnek a múlt megismerésének lehetőségei, a gyermekkorban átéltek feldolgozása és a családi titkok megfejtése iránt.
 
Hegyvidéki előadás

A MOM Kulturális Központban mindezekről a kérdésekről is hallhatunk. Kiderül, miként befolyásolja még a felnőtteket is, hogy hányadik gyerekként látták meg a napvilágot a családjukban. A múlt feltárása rendkívül fontos, hiszen nélküle alig lehetne sejteni, hogy kik is vagyunk. A családban öröklődő viselkedésminták adhatnak erőt, de jelenthetnek bilincset is. Van, aki azért szárnyalhat magasan, mert szülei, nagyszülei vállán állva könnyedén felemelkedhetett a siker szférájába. Mások súlyos gondokkal küszködnek, és olyan dolgok miatt szoronganak, amiket nem is ők követtek el.

Komoly segítséget jelenthet az előadás megtekintése. Sorsunk örökölt jellemzőit feltárva ugyanis megérthetjük önmagunkat, és képessé válhatunk az utunkba kerülő akadályok elhárítására.
 
Kezdetben volt… a félelem

A transzgenerációs kutatás útján Orvos-Tóth Noémi azért indult el, mert a kislánya megszületését követően rátört a félelem. Ez meglepő és igencsak nyugtalanító érzés volt, hiszen az egészséges kisdedet egy szép otthonba, gondosan előkészített kiságyba vitték haza. Tanult pszichológusként megpróbálta feltárni a nyugtalansága valós okait. Hamar rájött, hogy nem a szülés utáni hormonális változások felelnek különös nyugtalanságáért. Ráborult rég elfelejtett ősei árnyéka.

Azért rémült meg annyira kislánya születésekor, mert a felmenőihez kegyetlen volt a sors. Sokan közülük gyermekként jutottak árvaságra, de olyan is akadt közöttük, aki szülőként élte át egy gyermek halálát. Ezek az emlékek benne maradtak a ma élő leszármazottaikban is.
 
Ősi traumák, genetikai összefüggések

A mai világban gyakran tapasztaljuk azt, hogy barátaink, ismerőseink milyen komoly lelki problémáktól szenvednek. Sokan képtelenek elfogadni és felfogni önmagukat, ez pedig hatással van a teljes életükre. Aki nem tud harmonikus körülményeket kialakítani a lelkében, annak gondjai lehetnek a munkahelyén és a magánéletében is.

A bennünk tomboló zűrzavarért jelentős mértékben nem mi magunk, hanem a minket megelőző nemzedékek tehetnek. A transzgenerációs elmélet szerint nemcsak azok a közvetlen őseink fontosak, akikkel személyesen is találkozhattunk: a generációk sorstörténete évszázadok távlatából is hat.

Ha ismerjük a családunk múltját, jobban fel lehet fogni a saját belső folyamatainkat, és azt, hogy a jövőben milyen úton haladunk tovább. Orvos-Tóth Noémi rengeteg levelet és telefonhívást kap, mivel fontos kérdései vannak azoknak, akik megismerték a könyvét vagy meghallgatták valamelyik előadását. Minden ember számára jó érzés, ha megoszthatja valakivel az esetleg évtizedeken át elhallgatott családi traumáit.

A könyvre és az előadásokra egyformán jellemző, hogy a terapeuta segítőként végig ott áll mellettünk. Erre nagy szükség van, mivel cseppet sem könnyű szembesülni a rég eltemetett traumákkal, a minket megelőző nemzedékek tragédiáival. A múlt bizonyos szempontból a sejtjeinkbe van kódolva. Sok mindent így öröklünk.

Ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy milyen környezetben éljük le a gyermekkorunkat. Nagyszüleink, apánk és anyánk világnézete erőteljes útmutató. Igaz ez akkor is, amikor elfogadjuk a példájukat, de abban az esetben is, ha valamiért nemet mondunk rájuk, és elutasítjuk őket.
 
Vigyázzunk a jövőre!

Orvos-Tóth Noémi kutatásai megmutatták, hogy kellő elszántsággal átírhatjuk a sorsunkat, megérthetjük önmagunkat és feloldhatjuk az elakadásainkat. A sorsot azonban nemcsak örököljük, de tovább is adjuk az utánunk következőknek. Megértve a nemzedékek egymásra gyakorolt hatását, egészségesebb érzelmi viszonyt alakíthatunk ki a gyermekeinkkel.

A kicsik úgy fognak felnőni, hogy a jellemfejlődés szempontjából legmeghatározóbb éveik során jóval kevesebb frusztrációval, haraggal, félelemmel vagy sértődéssel találkoznak. Különösen fontos a jó példa. A gyermekkorban kapott útmutatás meghatározhatja egy ifjú ember egész életútját.
 
Lényeges felismerés az is, hogy a titkok és a tabuk megbetegítik a testet és megnyomorítják a lelket. Az őszinteség, a problémák feltárása és megbeszélése csodát tehet. Orvos-Tóth Noémi pedig a kutatásai során arra is rájött, hogy időnként olyan terheket kell ledobni a vállunkról, amit nem mi magunk helyeztünk oda, hanem a 20. század viharaival küszködő őseink, akikkel esetleg már nem is találkoztunk. A nemzedékek hosszú láncolata a múltban horgonyoz, de a jövő felé halad tovább.

Az előadáson kiderül az is, hogy mi hol helyezkedünk el a sorban, és miért éljük úgy az életünket, ahogy azt a múltban valaki kiszabta ránk.

A szeptember 11-i előadás az április elsején elmaradt előadás pótlása.
Nem összekeverendő a ráadásként meghirdetett, változatlan időpontú szeptember 15- i előadással!

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...