Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-09-21

Boldogság, bölcsesség és Itália árnyai – izgalmas őszi olvasmányok

Boldogság, bölcsesség és Itália árnyai – izgalmas őszi olvasmányok

Szeptemberi válogatásunkban világhírű dél-amerikai és olasz írók munkáiból állítottunk össze egy sokszínű csokrot. Gabriel García Márquez, Paulo Coelho, Viola Ardone és Donato Carrisi művei remek kikapcsolódást ígérnek.


A gyerekek egész más szemmel látják a világot. Amíg kicsik, el sem tudják képzelni, hogy más családokban az emberek másképp élnek, mint ők. Hosszú éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy rádöbbenjenek a különbségekre, és megértsék, hogy nem feltétlenül az a természetes, amit eddig odahaza átéltek.

Ilyen élményben volt része a második háborút követően számos dél-olaszországi kisgyermeknek. Olyan szegénységben éltek, ami elől szűkebb pátriájukban nem volt menekvés. Csakhogy ekkor feltárult egy váratlan kiút!

Viola Ardone olasz író regényében, a Gyerekvonatban árva és félárva gyerekeket visznek az ország északi, szerencsésebb – gazdagabb – részébe. A könyv alcíme nem véletlenül az, hogy Az éhség erősebb a félelemnél. A kis Amerigo retteg, amikor az édesanyja a vonatra rakja, és attól fél, hogy igazából Oroszországba küldik, ahol megsütik és megeszik.

Északon egy különös világ vár rá. A nevelőszülei rendes emberek. Nem csupán elég ennivalót adnak neki, de olyan elismerésben és bátorításban is részesül, amilyet otthon soha nem kaphatott. Megünneplik a születésnapját, a karácsonyt, és a kisfiú megérti, hogy az életnek megvannak a szép pillanatai is. A gond csak az, hogy hazatérve újra a déli nyomor várja. A világháború utáni nemzedék sok tagjához hasonlóan súlyos döntést kell hoznia. A boldogabb, gazdag északot választja, vagy a kilátástalan szegénységet otthon?

Viola Ardone 1974-ben született, Nápolyban. Érzékeny prózája világszerte lenyűgözte az olvasóközönséget. Bár már három sikeres könyvet írt, továbbra is imád tanítani, mert gimnáziumi tanárként egészen közel maradhat a gyerekekhez.

A gyerekvonatok létezését a háború után néhány évtizeddel már erősen titkolták. Szégyen volt arról beszélni, hogy valaki északra ment a jobb élet reményében. A Gyerekvonat tanulsága viszont éppen az, hogy a múltat nem érdemes megtagadni, mivel az ilyes összefogás erősítheti egy nemzet egységét, a szegények és a tehetősebbek közötti megismerést, szolidaritást.
 
Mi lesz velünk jövőre?

Ez az esztendő igencsak szokatlanul alakult, de vajon mi vár ránk 2020 megpróbáltatásai után?

Meglehetősen furcsa dolog, hogy egy könyvajánlóban egy ilyen kérdésre keressük a választ. Csupán azért merünk a következő esztendővel foglalkozni, mert egy remek segítőtárs fogja a kezünket.

A Találkozások – Naptár 2021 szerzője nem más, mint a világhírű író, Paulo Coelho.

A szavak és a csodálatos történetek nagy varázslója napjaink egyik legismertebb írója, aki a szívhez szóló történeteivel emberek százmilliónak tette boldogabbá az életét. Egy lenyűgözően tehetséges kolumbiai művésszel, Catalina Estradával közösen készítette el 2021 naptárát. A gyönyörűen illusztrált műben Coelho válogatott idézeteit találjuk.

Ha akarjuk, egy nekifutásra végigolvashatjuk a könyvet, de az is jó, ha megfontoltan, napról napra haladunk, és minden reggel meglepjük magunkat egy szép, útmutatást nyújtó, bölcs idézettel. Olyan gondolatok, eszmék, a hétköznapi életre is ható filozófiai kérdések sorakoznak a látványos oldalakon, amelyek elősegíthetik, hogy jobban megismerjük önmagunkat, meghalljuk a szívünk hangját, és nyitott szemmel járjunk a minket körülölelő valóságban.

Ez utóbbit Catalina Estrada vibráló színekkel, lenyűgöző alakzatokkal örökíti meg. Az elismert illusztrátor ma már Barcelonában él, műveiben azonban nagyon jól tetten érhető a trópusi őserdő életereje, a napfényben ragyogó déli tájak páratlan színvilága és a szülőföldje kultúrája iránti rajongó tisztelete.
 
Tollat tartó fecske

Gabriel García Márquez nevét jól ismerik a nagyvilág irodalomrajongói. A Nobel-díjas kolumbiai író a mágikus realizmus egyik leghíresebb alkotójának számít. Számos nagyszerű művet írt ebben a stílusban, ám a témái, a felhasznált eszközök annyira sokrétűek, hogy lehetetlen vállalkozás volna egyetlen irányzatba beskatulyázni.

Az Azért élek, hogy elmeséljem az életemet című könyve igazi különlegesség. Márquez 1927-ben született. Ötéves korában a szülei kénytelenek voltak Bolíviában új életet kezdeni. A későbbi írót sokáig édesanyja családja nevelte. Szerencsére a nagyszülei lenyűgöző személyiségek voltak.

Nagyapja híres katonatisztként szolgálta a hazáját, nagymamájának pedig mágikus látomásai voltak, és mindketten jó néhány történetet meséltek a gondjaikra bízott érzékeny kisfiúnak. A rendhagyó önéletrajzi regényben Márquez megosztja velünk íróvá válásának krónikáját is. Mesél arról, milyen érzés volt tíz testvér között felnőni. Feltárul előttünk egy különös kor, és a dél-amerikai értelmiség zárt világa, amelyikről itt, Közép-Európában nem sokat tudunk.

A Márquez-rajongók ráadásul megismerkedhetnek az egyes regények keletkezésének történetével. Azt is megtudhatják, miként befolyásolta az újságírás a páratlan szépirodalmi pályafutását. Kiderül, kik voltak azok a szerelmei, barátai és pályatársai, akiktől az élete során a legtöbbet kapta.
 
A visszatérő sötétség

Donato Carrisi olasz író és filmrendező 1973-ban született. Először jogot tanult Rómában, de aztán egyre többet foglalkozott a bűnüldözéssel és az emberi viselkedés kutatásával. A diplomamunkáját egy híres sorozatgyilkosról írta. A hétköznapok világának árnyékában meghúzódó sötét erők azóta sem hagyják nyugodni.

Számos izgalmas bűnügyi történetet írt az emberi lélek sötét oldaláról. A műveit több mint húsz nyelvre, közöttünk magyarra is lefordították. Az árnyak mestere című regényben egyetemi tanulmányainak színhelyére, Rómába kalauzolja el a borzongásra vágyó olvasót. A történetből megtudhatjuk, hogy 1521-ben a pápa kiadott egy fontos parancsot: Róma városa soha, semmilyen körülmények között nem burkolózhat teljes sötétségbe. A templomokat, a házakat és az utakat minden éjjel ki kell világítani. Jó oka volt e döntésének. Az árnyak mestere ugyanis a visszatérés lehetőségére vár, és az uralma alá akarja hajtani a keresztény világ dobogó szívét.

A történet hőse, Marcus nem mindennapi nyomozó. Különleges képességei miatt olyan nyomokat és összefüggőségeket is meglát, amelyeket egy egyszerű rendőr sosem fedezne fel. Nagy szükség van a tudására, amikor villám csap a legfontosabb villamos erőműbe, ami miatt Róma huszonnégy órára teljes sötétségbe burkolódzik. Az emberek önfeledten ünnepelni kezdenek, elszabadul egy groteszk karnevál, majd a nagyvárosra lesújt egy ismeretlen betegség. Senki nem tudja megállítani a gyilkos kórt.

Ráadásul színre lép egy valódi bűnöző is. Marcus csupán Sandrára, a bűnügyi helyszínelők fotósára számíthat. Rá kell döbbennie arra, hogy nem hétköznapi gyilkossal van dolga, hanem egy alvilági fenyegetéssel. A tettes ugyanis a sötétségből érkezett, és elszámolnivalója van Marcusszal.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...