Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-09-28

Liszt Ferenc szerelmei és titkai – feltárul a múlt

Liszt Ferenc szerelmei és titkai – feltárul a múlt

1811 októberében született minden idők egyik legnagyobb magyar zeneszerzője, a világhírű zongoraművész, Liszt Ferenc. Éppen ezért a hónap folyamán a megszokottnál is nagyobb figyelem irányul az emlékére. A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban Liszt szerelmeiről, a Várkert Bazárban pedig a zseni, a művész és a magánember titkairól hallgathatunk meg izgalmas előadásokat. 


Liszt Ferenc magyar volt, hazánk földjén, magyarnak született. Mégis, ha szeretnénk egy csokor virágot elhelyezni a szülőháza falát díszítő emléktáblára, akkor ehhez külföldre kell mennünk. Pedig a ház ugyanott van, ahol 1811 októberében is állt. Liszt Ferenc szülővárosa, Doborján a trianoni békét követően került át Ausztriához. Ez az apró magyar mezőváros a 17. századtól kezdve az Esterházy család birtoka volt. Miklós herceget szolgálta Liszt Ádám, Ferenc apja. Ez a kiváló férfiú hamar felfigyelt fia tehetségére, és óriási erőfeszítéseket tett azért, hogy elindulhasson a világhír felé vezető úton. 
 
A hírnév rögös útján

A gyermek útja Sopronon és Pozsonyon át vezetett el Bécsbe. A korszak legnagyobb mesterei, többek között Carl Czerny és Antonio Salieri tanították. Fiatalkori pályafutására nagy hatást tett, hogy személyesen is megismerkedhetett a korszak egyik legnagyobb zenei zsenijével, Beethovennel. Bejárta Európa legfényesebb városait, és művészetével elkápráztatta a legigényesebb közönséget is.

Találkozott Frédéric Chopinnel, és sokat tanult Louis Berlioz francia romantikus zeneszerzőtől. Mivel maga is bekerült a világ legnevesebb zenészeinek dicsőségcsarnokába, így könnyű volna azt gondolni, hogy Liszt Ferenc élete nyitott könyv; hála az életrajzíróinak, mindent tudunk róla.

A valóság azonban egészen más, a romantika egyik legjelentősebb zeneszerzője több mint száz éve őrzi titkait. A múlt azonban nem marad örökre néma, mert hála Bősze Ádámnak és Csorba Lászlónak, októberben rengeteg érdekességet tudhatunk meg a 19. század második felében sztárként körülrajongott előadóművész életének izgalmas, eddig kevésbé ismert részleteiről. 
 
Perzselő, mély szerelem

Bősze Ádám zenetudós eredetileg áprilisban szerette volna megtartani a Liszt életét bemutató előadását a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. A rendezvény új időpontja október 6-a lett. Az ismert rádiós és televíziós zenei szerkesztő, műsorvezető az emberi élet egyik nagyon fontos oldalát járja körbe. Megmutatja nekünk, hogy kik voltak azok a nők, akikbe beleszerettek a zenetörténelem óriásai.

Az október 6-i program előtt komoly kutatómunkát kellett végeznie, mivel a muzsika legnagyobb alakjainak magánéletére gyakran borult homály. Liszt Ferencet ráadásul cseppet sem lehetett hétköznapi személyiségnek tekinteni. A hölgyek rajongtak érte, imádták, ám az életében csak két nő játszott kimagaslóan fontos szerepet.

A muzsikus életében fontos szerep jutott a francia romantikus irodalom egyik nagy alakjának is. Marie d’Agoult egy arisztokrata francia lánya volt. Miután elvált a férjétől, 1835-ben beleszeretett Liszt Ferencbe. Három gyermekük született, Cosima (Richard Wagner későbbi felesége), Daniel és Blandine. Emlékirataiban részletesen beszámolt a Liszt Ferenc oldalán átélt boldog és boldogtalan éveiről.

Liszt Oroszországban járva, a hangversenykörútja során megismerkedett egy lenyűgöző személyiségű, mély érzelmekre képes hölggyel. Monastyryska hercegnő Podólia leggazdagabb családjából származott, lengyel szülei Sayn-Wittgenstein herceghez adták feleségül. Carolyne rendkívül művelt és intelligens fiatal nő volt. Tehetségesen írt, és beutazta egész Európát. Az életében azonban 1847-ben fordulat ált be, miután Kijevben meghallgatta Liszt Ferenc játékát.

Amikor találkoztak, azonnal egymásba szerettek. A két szerelmesre igazi vadregényes kalandok és lobogó, perzselő érzelmek vártak. A hercegnő óriási hatást gyakorolt a zeneszerzőre. Számos művét ő ihlette, és előfordult, hogy bele is szólhatott egy-egy darab végső formájába. Kettőjük kapcsolata évtizedeken át tartott, és Carolynét egészen a haláláig erős lelki kapcsolat fűzte a magyar zeneszerzőhöz.

Bősze Ádám előadása mindkettőjüket bemutatja, és számos olyan részletet is megtudhatunk, amelyekkel még a kortársaik sem voltak tisztában.
 
Liszt három arca – a magánember, a művész és a zseni

Csorba László történész szívesen derít fényt a múlt titkaira, talányaira. A rejtélyes történelem című művelődéstörténeti sorozatban meghívott vendégei az adott téma kiemelkedő szakértői. Október 29-én Domokos Zsuzsanna zenetörténész, a nemzetközi Liszt-kutatás egyik legtekintélyesebb szakembere segít a rejtélyek kibogozásában.

Megtudhatjuk, miként lehetséges, hogy a nagyszerű zeneszerző egyszerre volt a forradalmárok barátja, később pedig egy konzervatív pápa támogatottja. Miközben lehetővé tette, hogy a 19. században megújuljon az európai zeneművészet, nem szállt a fejébe a dicsőség, és a saját maga figyelemre méltó munkássága mellett nagy odaadással egyengette az ugyancsak világhírű Richard Wagner zenei pályafutását.

Az előadásból kiderül, milyen volt csodagyerekként, hogyan érezte magát Bécsben, Londonban, Párizsban, Prágában és Szentpéterváron. Megismerhetjük, hogy milyen komoly erőfeszítéseket tett a magyar zenei élet fejlesztése érdekében. Tanúi lehetünk élete utolsó évtizedeinek is, valamint feltárul előttünk az európai kultúrtörténet egyik legragyogóbb korszaka, amikor földrészünkön kiváló zeneszerzők alkottak ma már klasszikusnak számító, csodálatos darabokat. 

E két előadás lehetővé teszi, hogy árnyaltabb képet kaphassunk Liszt Ferencről, és a zsenin túl megismerhessük a mély érzelmekkel teli szívű magánembert is.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...