Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-10-05

Október a Mars hónapja – Látogassunk el a Svábhegyi Csillagvizsgálóba!

Október a Mars hónapja – Látogassunk el a Svábhegyi Csillagvizsgálóba!

A Svábhegyi Csillagvizsgáló a Normafához közel, erdős környezetben található. Az interaktív csillagászati élményközpontban októberben négy alkalommal is a Mars bolygó lesz a téma.


A Mars mindig is nagy hatást gyakorolt az emberi képzeletre, mivel egy fordítási hiba miatt – ami a bolygón található természetes eredetű csatornákat mesterségesen létrehozottaknak nevezte – elterjedt, hogy idegen civilizációk élnek ott. Számos könyv, film és sorozat született e témában, a régebbiek többnyire a marslakókról, a mostaniak már a bolygó emberi kolonizációjáról szólnak. A Svábhegyi Csillagvizsgálóban október négy csütörtök estéjén is érdekes előadásokkal és látnivalókkal örvendeztetik meg a Mars iránt érdeklődőket. 
 
Október 8. – Az Óriás Mars éjszakái I. – Marslakók

A tematikus Mars-estéken a vörös bolygó 16 éves szembenállási ciklusának legjobb láthatósága alkalmából az érdeklődők távcsővégre veszik a Marsot.

Ezen az előadáson a titokzatos csatornákkal és a marslakók felfedezésének tudományos versenyével ismerkedhetünk meg.

A távcsőóriásban megvizsgáljuk a hatalmasra hízott vörös marskorongot.
 
Október 15. – Az Óriás Mars éjszakái II. – A Nagy oppozíció megfigyelése

Ezen az előadáson az érdeklődők megtudják, hogy miért látszik most különlegesen jól a Mars, és hogy milyen alakzatokat figyelhetünk meg rajta. Tengerek, mocsarak, öblök, hegyfokok és kikötők csodálatos világába kalauzol el a marsi alakzatok hagyományos nevezéktana.

A távcsőóriásban megvizsgálhatjuk ezeket a gyönyörű alakzatokat a hatalmasra hízott vörös Mars-korongon. Vár minket a Valles Marineris árokrendszerének megfigyelése!
 
Október 22. – Az Óriás Mars éjszakái III. – Űrgeológia – mi vár ránk a Mars felszínén?

A harmadik előadáson megismerkedhetünk a Mars óriásvulkánjaival, árokrendszereivel, kiszáradt folyóvölgyeivel és becsapódásos medencéivel. Bepillanthatunk a Mars-kutatás legújabb eredményibe és a földön kívüli élet vizsgálatába.

A távcsőóriásban megvizsgálhatjuk a hatalmasra hízott vörös Mars-korong tengereit, az Aurorae Sinus öbleit és a Valles Marineris árokrendszerének kifutását, a bolygó egyik legizgalmasabb területét kapva távcsővégre.
 
Október 29. – Az Óriás Mars éjszakái IV. – Mars-utazás és terraformálás – mikor indulhatunk végre?

Ez az előadás megismertet bennünket a Mars-utazás régi álmával és valós nehézségeivel. Mi mindennel kell megküzdenie az első Mars-utazónak, és mikor várható az első emberes utazás?

A távoli jövő sci-fiszerű világába is elkalandozunk, ahogy megvizsgáljuk a Marson való lakhatás és a bolygó terraformálásának feltételeit.

A távcsőóriásban megnézzük a hatalmasra hízott vörös Mars-korongot, amelyen éppen a leghíresebb és legsötétebb marsi alakzat, a Syrtis Major (Nagy Zátony) látszik, fölötte pedig a Hellas hatalmas becsapódásos medencéje világít.
 
A programok és a biztonság

A Svábhegyi Csillagvizsgáló csapata számára nagyon fontos, hogy a programok minőségi és tartalmas kikapcsolódást nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ahhoz, hogy ezek az izgalmas események látogathatók legyenek, és mindenki biztonságban érezhesse magát, az alábbi óvintézkedéseket vezették be a bemutatók során:

Ha a programok bármelyikére érkezünk, maszk legyen nálunk, mivel a csillagvizsgáló területén a használata kötelező mindenki számára. A koronavírus-szabályozások értelmében maszk nélkül senkit sem engednek be.

Vigyázzunk egymásra! Amennyiben nem vagyunk jól és betegség tüneteit észleljük magunkon, mindenképpen maradjunk otthon, ne menjünk el a rendezvényre.

A csillagászati programok legnagyobb részét kültéren vagy szellőztetett helyiségben tartják.

Kihelyezett kézfertőtlenítő kézmosók állnak rendelkezésre, arra kérik a látogatókat, hogy ezeket használják belépéskor. 

A megfelelő higiéniára az élményközpont dolgozói is ügyelnek, a távcső szemlencséjének peremét rendszeresen fertőtlenítik.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...