Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-10-19

Matematika, történelem és egy elrabolt élet – októberi könyvajánló

Matematika, történelem és egy elrabolt élet – októberi könyvajánló

Hála a hazai könyvkiadóknak, októberben is sok szép cím között válogathatnak az izgalmas és tanulságos olvasmányok kedvelői. Összeállításunkból is egyértelművé válik, hogy egy jó könyv rossz és jó időben is egyformán megbízható barát.


Kit Yates nevét jól ismerik a biológusok és a matematikusok. Ráadásul a Bathi Egyetem szakembere azon tudósok közé tartozik, akik nemcsak a többi professzor számára fogalmaznak érthetően, de saját tudományágának legbonyolultabb összefüggéseit világosan és közérthetően el tudja mesélni a szélesebb közönségnek is. Új könyvének címe igencsak meglepő: Ne hidd el az igazságot! Utána pedig az alcímben feltesz egy izgalmas kérdést: Miért (szinte) minden matematika?

A könyv nagy erőssége, hogy rendkívül izgalmas, valóban megtörtént eseményekről számol be, amelyek során fontos szerep jutott a matematika alkalmazásának. Ráadásul nem elvont elméleti dolgokról van szó, hanem igazi emberi drámákról.

A matematika helytelen alkalmazása miatt vállalkozók mentek csődbe, ártatlanok lettek bírói tévedések áldozatai vagy éppen betegek roppantak meg hibás gének miatt. A szerző felhívja a figyelmünket arra is, hogy a mai világban ostoba téveszmék terjednek, és egyre többen támadják a tudományokat. Kit Yates biomatematikusként a világ legizgalmasabb megnyilvánulásai mögött kutatja a matematikai összefüggéseket.

Úgy véli, e tudomány nagyon sokat segíthet az emberiségnek. A matematikára alapozva ugyanis egyszer megfejthetjük a világegyetem rejtélyeit és az emberi faj titkait, ráadásul olyan izgalmas összefüggésekre is fény derül, mint hogy a hasonlóság a tojáshéj mintázata és a pusztító sáskajárások között.
 
Történelmi csigalépcső 

Vámos Miklóst nem kell bemutatni a magyar olvasóknak, a József Attila-díjas író már eddig is számos izgalmas könyvel lepte meg a hazai könyvbarátokat. Legújabb könyvéből az is kiderül, hogy milyennek látják a külföldiek történelmünk vészterhes elmúlt évszázadát.

A történet főhőse, Linda Angliában él. Egy magyar férfihoz ment feleségül, akivel sokat beszélgetett az országról is. A francia származású hölgy azonban félreértette fővárosunk nevét: azt hitte, hogy Budapestet valójában Dunapestnek hívják. Vámos Miklós éppen ezért ezt a nevet választotta új regénye címéül.

A Dunapestben valós történelmi alakok, közismert személyek is felbukkannak. Ilyen például Carl Lutz svájci alkonzul, Raoul Wallenberg svéd követségi titkár vagy éppen Heltai Jenő, Hatvany Lajos és Szép Ernő. Óhatatlan, hogy színre lépjenek viharos múltunk nagy alakjai, mivel Linda a férje halála után váratlanul Budapestre utazik.

Így jut el a Pozsonyi útra, egy patinás, Dunára néző bérházba. 1944-ben sok zsidó próbálta meg itt túlélni a háború utolsó időszakát. Vámos Miklós regényében éppen ezért olvadhat egybe a valós történelem és a szabadon szárnyaló fantázia világa. A könyv rendkívül hasznos olvasmány mindazoknak, akik szeretnének többet megtudni a fővárosban élők sorsáról, valamint 1944 legvégének drámai és tragikus eseményeiről. 
 
Egy elrabolt élet tragédiája

Kimberley Freeman angliai születésű ausztrál szerző a női lélek kiváló ismerőjének számít. Magyarországon is már több izgalmas könyve jelent meg. A Duett című munkájában két olyan fiatalt mutat be az olvasóknak, akiket magával sodort a zene világának forgataga.

Ellie egy apró német faluban él. Arról álmodozik, hogy egy szép napon kiállhat az operaház színpadára, és énekével lenyűgözi a közönséget. A történet másik főszereplője, Angie egy nagyváros, London leánya. Tizenévesen fellázad, megszökik otthonról, és óriási sikert arat. A boldogsága azonban nem tarthat sokáig, mert megtámadják, és utána a rettegés a kábítószerek karmai közé löki.

A két, egymásra alig valamiben hasonlító, de nagyon tehetséges fiatal és érzékeny nő élete váratlanul összefonódik. A sors keze egy nagyravágyó zenei producer miatt ragadja torkon Ellie-t és Angie-t. Miközben feltárulnak a múlt tragédiái, a sötét emlékek elől menekülő nők eljutnak Görögországba, sőt a távoli Ausztráliába is. Az izgalmas fordulatokban gazdag olvasmányt azoknak ajánljuk, akiket érdekel a könnyűzene világa, és szeretik a szívbe markoló végkifejleteket.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...