Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-10-26

Elcserélt életek és talpraesett detektívlányok – lebilincselő olvasmányok hölgyeknek

Elcserélt életek és talpraesett detektívlányok – lebilincselő olvasmányok hölgyeknek

Ősszel kellemes kikapcsolódást lehet a képzelet szárnyán útra kelni, szép tájakat bejárni, régi korok, távoli földrészek napsütésében megmelegedni. Éppen ezért olyan könyveket válogattunk össze, amelyek elvisznek minket többek között a nyolcvanas évek Balatonjára, a 19. századi Angliába és Amerika legizgalmasabb vidékeire. Ráadásul nagyszerű írónők lesznek az idegenvezetőink.


Egy család egymást követő nemzedékei néha nagyon el tudnak távolodni egymástól. Ez jelentkezhet világnézeti, életszemléleti különbségekben, de abban is, hogy a nagyszülők egész messze élnek az unokáiktól. A sors azonban néha meglepő lehetőséget kínál fel, persze csak akkor, ha valaki elég bátor ahhoz, hogy éljen is vele. Ez történt Beth O’Leary regényének, az Otthoncsere két hősnőjével.

Eileen néni már nem egy mai csirke. Nemsokára nyolcvanéves lesz, ám esze ágában sincs magányosan élni: boldogságra és egy társra vágyik. Csakhogy apró és csendes falucskájában nincsenek olyan agglegények, akik bearanyozhatnák a hétköznapjait. Szerencsére Londonban élő unokája, Leena kénytelen két hónapra kényszerszabadságra menni, mert a munkahelyén úgy vélik, hogy mentálisan egy szakadék szélén tántorog. A nagyanya és unokája gyorsan megtalálja a közös hangot. Otthont cserélnek egymással.

Leena leköltözik a faluba, az idős hölgy pedig gumicsizmával a lábán elindul a nagyvárosba. Mindkettőjükre számos próbatétel és mulatságos kaland vár. Kiderül, hogy hetven év felett is van esély a sikerre az online párkereső oldalakon. Leena pedig azt tanulja meg, hogy a falusi élet is számos izgalmat és szívet dobogtató meglepetést tartogat. Többek között egy kiállhatatlanul pedáns, ugyanakkor zavarba ejtően vonzó és jóképű, vidéki tanárt. A nagymama és az unoka kalandjai számos kellemes órát fognak szerezni a vidám kikapcsolódást váró olvasóknak.
 
A fájdalmak emléke

Debbie Macomber lenyűgöző könyveivel immár negyven éve az olvasók kedvence. Elsősorban nőknek szóló, romantikus történeteivel a fél világot meghódította. Számos elismerésben és díjban részesült, ám a legfontosabbnak azt tartja, hogy bárhová is megy, szeretettel teli olvasói várják. Debbie életútja sokunknak példát mutathat. A világhírű íróról fiatal korában megállapították, hogy diszlexiás, és csak nagy nehezen tudta elvégezni a középiskolát. Egyetemi tanulmányokról nem is álmodhatott.

Egy kölcsönkért írógéppel pötyögte be első kéziratait, miközben felnevelte négy gyermekét. Számtalan pofont kapott a sorstól és a könyvkiadóktól: az egyik kéziratát a szeme láttára tépte szét a szerkesztője! Ez volt az a mű, amit aztán egy konkurens kiadó megjelentetett.

A Ha te nem lennél című regény főszereplőjének is hasonlóan nehéz a gyermekkora. Kénytelen elmenekülni Amerika legtávolabbi részére, mert az anyja ugyan szereti, de az élete minden lépését megpróbálja befolyásolni. Az új élet Portlandben vár Bethre. Festőművész nagynénjéhez költözve zenetanár lesz a helyi középiskolában. Az élet magányosan azonban nem sokat érne, ezért társat keres magának.

Kiszabadulva zsarnoki anyja karmai közül egy olyan férfira vet szemet, akitől a szülei egészen biztosan eltiltanák. A kapcsolat Sammel, a tetovált autószerelővel azonban nehezen indul. Csak akkor kerülnek közelebb egymáshoz, amikor a lányt autóbaleset éri.

Debbie Macomber fontos kérdéseket vet fel, miközben kibontja e bizonytalan lábakon álló szerelem történetét. Várhat-e közös jövő két, egymástól szinte mindenben eltérő emberre? Lehetséges-e újrakezdeni egy évtizedekkel korábban megszakadt kapcsolatot? Mit kezdjünk azzal, aki már lemondott rólunk? Beth története kellemes kikapcsolódást ígér, ugyanakkor olyan gondolatokat is felvet, amelyekről érdemes elbeszélgetni a hozzánk közel állókkal.
 
Írónők és detektívek

A Brontë nővérek bekerültek az irodalmi lexikonokba, és a regényeik ott sorakoznak a világ minden részén a könyvesboltok és a könyvtárak polcain. A három nővér családja Írországból költözött át Angliába. 1840 után a kortársaik gyorsan megismerték a nevüket. Regényeik azóta is ott szerepelnek a világ legsikeresebb könyveinek listáján. Számos alkalommal meg is filmesítették a műveiket, például az Üvöltő szeleket, az Agnes Greyt vagy a Jane Eyre-t. Kései utódjuk, Bella Ellis a híres nővérek nyomdokaiban indul el.

Ez az írói álnév valójában a Brontë nővérekért rajongó angol Rowan Colemant takarja. 2001-ben robbant be az irodalmi közéletbe, és azóta számos gyermek-, ifjúsági és fiatal felnőtteknek szóló sikerkönyvet jelentetett meg. Az eltűnt hitvesben napjaink sikeres írónője hajt fejet nagy példaképei előtt. Arra keresi a választ, hogy Charlotte, Emily és Anne vajon milyen detektív lett volna a romantikus 19. század derekán. Erre a kérdésre egy izgalmas nyomozás során kapunk választ.

A mocsaras vidék egyik kastélyából eltűnik a gazdag földesúr felesége. Mi történt vele? A legrosszabbra utal az, hogy a szobája vérben úszik. Csakhogy a házat félelmetes vérebek őrizték: akkor hogy a csudába nem vették észre a behatolókat? A Brontë nővérek értesülnek a rejtélyről és nyomozni kezdenek. Meglepődve tapasztalják, hogy a hatóságok nem nagyon forszírozzák az igazság kiderítését.

A helybeliek pedig kifejezetten rossz néven veszik, amikor három előkelő kisasszonyka próbál meg „detektíveset játszani”. Az izgalmas nyomozás során válaszok helyett egyre inkább újabb kérdésekre bukkannak. Miért követett el öngyilkosságot a kastély urának első felesége? Úgy tűnik, valaki nagyon nem akarja, hogy kiderüljön az igazság. A három híres írónőt azonban nem lehet megállítani, mert elszántan folytatják a kutatómunkát.
 
Régi idők Balatonja

Kiss Noémi magyar műfordító, író és kritikus 1974-ben született Gödöllőn. Első elbeszélő kötete 2006-ban látott napvilágot. Munkáit azóta számos nyelvre, németre, bolgárra és szerbre is lefordították. Az idén jelent meg Balaton című novelláskötete. A szerző ebben a könyvben időutazása hív minket a közeli múltba. A nyolcvanas években járunk, a szocializmus utolsó, meglepő fordulatokkal teli évtizedében.

A magyar tenger ekkoriban mintha csak egy önálló világ lett volna. A nyár forró, a sör langyos, a nyaralók pedig ugyanúgy a nagy zajra és a drága ételekre panaszkodtak, mint manapság. Csakhogy még nyoma sincs csillogó magyar rendszámú luxusautóknak, mert az ilyen járművekről egy átlagember álmodozni sem mert. Legfeljebb a kiváltságos élsportolók víkendházai előtt parkoltak ilyenek a nyugatnémet Mercedesek és Audik között. A nyaralás önfeledt öröme sem tudja eltakarni az itt menedéket keresők bűneit, titkait és hazugságait.

Láthatjuk a szocializmus kisembereinek és befolyásos személyiségeinek nyári világát. Szemtanúi lehetünk annak, hogyan növekszik a feszültség, és a drámai európai átalakulások felhője miként borítja be a balatoni strandot. Izgalmas olvasmány azoknak, akik maguk is átélték ezeket az eseményeket, de a fiataloknak is, ha szeretnének többet megtudni a negyven évvel ezelőtti mindennapokról. A Balaton a nosztalgia és a szabadságvágy könyve.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...