Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-10-26

Jóga – miért jó a sportolóknak?

Jóga – miért jó a sportolóknak?

Ha a fő sportunk más, mint a jóga, akkor is érdemes jógaórákon részt vennünk, hiszen számtalan kedvező hatás érvényesülhet így: a jóga fegyelme hozzájárul a hajlékonysághoz, az egyensúlyhoz, a teljes test megerősítéséhez, javítva ezzel formánkat, hatékonyságunkat és erőnket. 


Ahhoz, hogy egy sportoló tökéletes teljesítményt nyújtson, elengedhetetlen, hogy a testét uralni tudja, az elméje pedig nyugodt és fókuszált maradjon. Bármely sportágat is űzzük, az edzések gyakran komoly kihívások elé állítanak minket. Amikor sportolunk, célokat tűzünk ki magunk elé. Egy helyezést egy versenyen, elérendő időcsúcsot, centimétereket, kilométereket vagy kilogrammokat. Ám a testünk olykor korlátokat állít az álmaink és azok megvalósítása közé.

A testen túl az elme összeszedettsége is szükséges ahhoz, hogy egy versenyen helyt tudjunk állni vagy egy fárasztó nap után az edzésen mégis jól teljesítsünk. Mindehhez segítséget nyújt a jóga, amelyet kiegészítőként érdemes felvennünk választott sportunk mellé.
 
Hajlékonyság

Az egyes jógapózok gyakorlása nyújtja a feszes izmokat, azok folyamatos nyújtása pedig hozzájárul az adott izom teljes mértékű kihasználásához a sporttevékenység során. A feszes izmok sokkal sérülékenyebbek, nagyobb a húzódás, szakadás veszélye. Azok fellazítása nemcsak a fent említett, de az ismétlődő terhelés miatt előforduló sérüléseket is segít megelőzni azáltal, hogy a test sokkal könnyedebben képes az adott mozgásforma elvégzésére.

Erő

A jógapózok rendszeres gyakorlása edzi az izmokat és a szalagokat, amelyek stabilizálják az ízületeket. A jóga erősíti a törzsizmokat, nemcsak azoknál a pózoknál, amelyek ezekre az izomcsoportokra fókuszálnak, hanem minden álló- és egyensúlypóznál is. A kihívást jelentő pózok hosszú kitartása a mentális fókuszt is fejleszti.

Egyensúly

A jógapózok kifinomultabbá teszik a testtudatot, a gyakorlójuk éberebbé válik a saját testének egyensúlypontjára különböző pózokban, helyzetekben. Jobban megismeri a saját határait.

Mentális fókusz

A jóga fejleszti azt a képességet, hogy a gyakorló huzamosabb ideig képes legyen egy intenzív szituációban maradni – egy hátrahajlásban vagy épp ülésben, ahol az elme elcsendesítése a cél –, mindeközben a figyelmét a légzésre tudja irányítani, hogy a szituáció kezelhető legyen számára. Ez egy felbecsülhetetlen képesség akkor, amikor egy edzésen huzamosabb ideig kell végezni egy gyakorlatot ugyanazzal az intenzitással, esetleg egy hosszabb meccs során mindvégig teljesíteni kell.

Sérülések megelőzése

Egy jól összerakott jógasorozat visszaállítja a test izomegyensúlyát, amely az egyik leggyakoribb probléma a sérülések kialakulásánál. A folyamatos fizikai, mentális és érzelmi stressz a szimpatikus idegrendszert nagyban terheli, de a jóga stimulálja a paraszimpatikus idegrendszert, visszaállítva ezzel az egyensúlyt a testben. Ez segíti a jobb alvást, a gyorsabb regenerációt és a jó közérzetet.

 
Sportolóknak ajánlott 5 alappóz és hatásuk

Lefele néző kutyapóz
 
Kitartása megszünteti a fáradtságot, és visszahozza az energiát. Megszünteti a sarkakban jelentkező fájdalmakat és merevséget, segít felpuhítani a sarokcsonti lerakódásokat. Erősíti a bokát és a láb izmait. Segít megszüntetni a lapockatájéki merevséget, valamint a vállízületi gyulladásokat is gyógyítja. A hasizmokat szintén erősíti.

Galambpóz

Mobilizálja a csípőízületet, nyújtja a csípőhorpasz izmait, előrehajlásnál masszírozza az alhasi szerveket, nyújtja a kis és középső farizmokat, hosszanti irányban nyújtja a medencealapi izmokat.

Háromszögpóz

Erősíti a lábizmokat, oldja a lábak és a csípő merevségét, kijavítja a lábak kisebb deformitását, biztosítja azok egyenletes fejlődését. Erősíti a bokát, és fejleszti a mellkast.

Alacsony kitöréses nyújtás

A láb minden izmára hatással van, különösen a combhajlítóra, a négyfejű combizomra és a csípőhajlítóra.
 
Harcos 2 póz

A lábizmokat erőssé és arányossá teszi, oldja a lábszár és a combizmok görcseit, ruganyosságot kölcsönöz a lábizmoknak és a hátizmoknak, lazítja a csípőt. Erősíti a hátat, biztosítja a gerinc egyenességét és egészségét, ami teljes rotációt, valamint gyorsabb reakciót kölcsönöz a sportolónak.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...