Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-11-02

Mindig az a perc – MAO Big Band koncert

Mindig az a perc – MAO Big Band koncert

A klasszikus, a jazz és a népzene rajongóira egészen különleges élmény vár a MOM Kulturális Központban november 11-én. A Zsidó Művészeti Napok keretében ekkor rendezik a Modern Art Orchestra izgalmas koncertjét. Fekete-Kovács Kornél csapata mellett színpadra áll Tompos Kátya, Pataki Szilvia és Pocsai Kriszta is.


A Modern Art Orchestra Big Band koncertjére eredetileg májusban került volna sor. A zenerajongók és a fellépők egészsége érdekében azonban egy későbbi időpontra, november 11-ére tették át. Azok a zenebarátok, akik nemcsak az interneten keresztül vagy a rádióból szeretnének meghallgatni egy igényes zenei programot, hanem az egészségügyi szabályok betartásával élőben akarják látni és hallani a művészeket, egy nem mindennapi összeállításra számíthatnak a MOM Kulturális Központ Színháztermében.
 
Különleges előadás

Fekete-Kovács Kornél társulata tizennyolc nagyszerű előadóból áll. Közel másfél évtizede szórakoztatják mindazokat, akiket érdekel a klasszikus zene, a népzene és a jazz műfaji határokat átlépő kombinációja. A koncert eredeti időpontja nem véletlenül esett május 26-ára, akkor volt ugyanis a legendás trombitás, Miles Davis születésnapja. A jazztörténet igazi óriásai közé tartozó, nagy hatású afroamerikai trombitás a második világháború végétől fél évszázadon keresztül meghatározta a műfaj fejlődését.

Számos díjjal jutalmazták, ráadásul több kiváló zenész, például John Coltrane vagy Herbie Hancock is a mesterének tekinti. A Modern Art Orchestra azzal fejezi ki a Davis iránti tiszteletét, hogy műsorra veszik Gershwin Porgy és Bess operájának Davis-féle adaptációját.
 
Egy különleges zenekar 

A magyar jazz és a klasszikus zenei élet kiváló ifjú művészei 2005 őszén döntöttek úgy, hogy létrehozzák a Modern Art Orchestrát. A zenekart vezető Fekete-Kovács Kornél több tehetséges zeneszerzőt is maga köré gyűjtött. Azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a fiatalabb nemzedékek között megpróbálják népszerűbbé tenni a kortárs klasszikus zenét és a jazzt.

Az együttes az első pillanattól kezdve nagy hangsúlyt fektetett a különleges stílusok és hangzások keresésére, a műfaji határok kitágítására, valamint magyar szerzők darabjainak bemutatására. A zene világában közismert, hogy a pályakezdő muzsikusoknak viszonylag kevés lehetőségük nyílik a kamarazenei és a nagyzenekari játékhoz nélkülözhetetlen tapasztalatok megszerzésére.

A Modern Art Orchestra éppen ezért támogatja a fiatal magyar zeneművészeket és szerzőket, jó néhány tehetséges pályakezdő kollégát hívtak meg vendégszereplésre az évek során. Ez mindenki számára nagyon előnyös volt, mivel a közönség így egészen különleges tehetségeket is megismerhetett, a fiatalok pedig értékes tapasztalatokra tettek szert.

Nemcsak itthon, de külföldön is számtalan alkalommal felléptek, ezzel is öregbítve a kortárs magyar zeneszerzők jó hírnevét. Eljutottak Amerikába, a jazz szülőföldjére is. Klasszikus klubokban játszották saját feldolgozásaikat, és az afroamerikai szubkultúra rajongói megismerhették a sajátos magyar ízeket is. Lenyűgöző azon művészek listája, akikkel együtt muzsikálhattak.

Csupán néhány ismert név a sok közül: Ennio Morricone, Tom Harrell, David Liebman, Rhoda Scott, Adam Nussbaum, Bob Mintzer, valamint számos tehetséges magyar előadó: Horváth Charlie, Borbély Mihály, Horváth Kornél, Dés András, Dés László, Babos Gyula, Tony Lakatos, Berki Tamás, Bolla Gábor, Lantos Zoltán, Gőz László, Winand Gábor, Szulák Andrea, Homonnay Zsolt, ifj. Szakcsi Lakatos Béla, Harcsa Veronika, Szőke Nikoletta, Veress Nika, Oláh Ibolya, Caramel, Gáspár Laci, Tóth Gabi, Király Viktor, Miklósa Erika, Tompos Kátya, Juhász Gábor, Oláh Szabolcs és Barcza Horváth József.
 
Három lenyűgöző énekesnő

Igazi különlegesség, hogy ezen az estén három közismert énekesnő, színésznő, előadóművész is fellép a Modern Art Orchestra vendégeként. Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színész énekesként is szép sikereket aratott.

Előszeretettel énekel angolul, franciául, bolgárul és oroszul is. Ez utóbbi azért áll olyan közel Kátyához, mert az orosz az édesanyja anyanyelve. Saját lemezei és dalai is nagyon népszerűek. A közreműködése azért is különleges, mert most először áll színpadra Fekete-Kovács Kornél csapatával. 

Pocsai Krisztát sem kell bemutatni a magyar jazzrajongóknak. A miskolci születésű énekes a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát. A hangját számos lemezen és koncerten hallhattuk már. Otthonosan mozog a funky és a pop területén is. Nemcsak remekül énekel, de dalai egyrészének ő írja a zenéjét és a szövegét. Hosszú éveken át műsorvezetőként dolgozva a Petőfi és a Bartók rádióban sokat tett azért, hogy hazánkban még népszerűbb legyen a jazz. Rajongói szerint ő az egyik legszebb hangú magyar énekesnő. Rendszeresen fellép a Modern Art Orchestra koncertjein. Lenyűgöző például az, ahogy előadja Ella Fitzgerald vagy Nancy Wilson dalait.

Pataki Szilvia, fiatal életkora ellenére, korábban már Karády Katalin tizenhárom híres dalát énekelte az Ópiumkeringő című darabban, ahol szintén a Modern Art Orchestra kísérte.

Énekesi karrierje mellett, színésznőként is számos teátrum színpadán, valamint arca ismerős lehet a televízióban a Megasztár című tehetségkutató műsorból, és már több népszerű sorozatban, korábban a Barátokközt, majd a Minta Apák, Drága Örökösök, is találkozhattunk már vele.
 
Tavasz az őszben

A rendhagyó koncertre a Zsidó Művészeti Napok keretében kerül sor, amelyet először 2016 tavaszán rendeztek meg. Az a célja, hogy a sokszínű zsidó kultúrát változatos világszínvonalú produkciókkal mutassa be az érdeklődő közönségnek. A rendezvényeknek zsongó tavaszi hangulata volt, egészen az idei esztendőig. 2020-ban azonban a vírushelyzet miatt májusban nem lehetett megtartani a legtöbb programpontot.

Emiatt született az a döntés, hogy a színházra, a komoly-, a könnyűzenére, a táncra, a filmre és az irodalomra egyaránt nagy hangsúlyt helyező, különleges programsorozatra ebben az évben inkább ősszel kerül sor. A szervezők azt remélik, hogy a tehetséges fellépőknek hála a hidegre forduló őszi idő dacára felhőtlen és tavaszias lesz a hangulat.
 
Jegyinformáció:

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...