Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-11-02

Szemünk világa – a homályos látás okai

Szemünk világa – a homályos látás okai

Szemünk érzékenyen reagál a külvilág káros hatásaira, a füstös, poros környezetre, a nap UV-sugárzására vagy akár rossz szokásainkra, amelyekkel veszélyeztetjük látásunkat.


Napjainkban egyre többen panaszkodnak homályos látásra. Ennek a tünetnek az oka lehet az is, hogy túl sok időt töltünk monitorok előtt, a munkában a számítógép képernyőjét nézzük, otthon, kikapcsolódásként az okostelefont nyomkodjuk, elalvás előtt pedig előkerülnek az e-bookok. A kialakult életmódunkkal egyáltalán nem kíméljük a szemünket.
 
Figyeljük meg a tüneteket!

A homályos látás többféle módon jelentkezhet, nem mindegy, hogy hogyan kezdődött, és mennyi ideig tart, illetve tartott. Közelre vagy távolra látunk homályosan, illetve csak az egyik szemünkre, vagy mindkettőre? Jár fájdalommal a homályos látás vagy sem?

Az első lépés, hogy amikor észleljük a tünetet, figyeljük és vizsgáljuk meg alaposan a fent leírtakat, figyelembe véve a körülményeket. Ha szerencsénk van, akkor csak fáradtak vagyunk, de ha nem, akkor utána kell járni alaposan, hogy mi állhat a homályos látás hátterében.
 
Rövidlátás

A rövidlátás egy fénytörési hiba, rendellenesség. Örökölhetjük is felmenőinktől, de kialakulhat az életünk során a sok olvasás és számítógépezés hatására egyaránt. Ebben az esetben az illető közelre élesen, tisztán lát, távolra pedig homályosan. Ez megnehezíti a vezetést, a sportolást és egyéb hétköznapi tevékenységeket.

Az igen kellemetlen tünetet mínuszos lencséjű szemüveggel vagy kontaktlencsével könnyedén és gyorsan orvosolni lehet. Az, hogy kinek melyik megoldás az optimális, függ az illető igényeitől, az életvitelétől és a szembetegség mértékétől.
 
Távollátás

Ez azt jelenti, hogy a távolban lévő tárgyakat élesen látjuk, a közelben lévőket pedig homályosan. Ennek hátterében szintén genetikai örökletesség állhat. A távollátó szülők gyermeke nagy valószínűséggel örökölni fogja a problémát.

A távollátást nem szabad összekeverni a 40 év felett kialakuló szemelöregedéssel, ami egy természetes folyamat. A távollátást pluszos dioptriájú szemüveg, illetve kontaktlencse orvosolja. A megfelelő megoldás kiválasztásához segítségre és vizsgálatra van szükség.
 
Szemtengelyferdülés

Ezt a problémát az idézi elő, hogy a szemtengely ebben az esetben nem kör, hanem hosszúkás alakú. Ez gyakran fénytörési hibát okoz, ezáltal a páciens homályosan lát közelre és távolra is. Sokszor kíséri fejfájás a problémát.

Akkor beszélünk szemtengelyferdülésről, ha távolba merengéskor a szemek nézővonala nem tekinthető párhuzamosnak, vagyis más szöget zárnak be. Ennél a problémánál mindenképpen szemvizsgálat szükséges. A rendellenesség megoldható műtéttel, kontaktlencsével vagy szemüveggel.
 
Öregszeműség

Általában 40 év felett alakul ki, annak következtében, hogy szemlencsénk rugalmassága csökken, ezáltal a szem nehezebben képes a fókuszálásra. Ilyenkor jellemző, hogy például olvasásnál a könyvet nagyon messzire tartjuk a szemünktől, hogy ideális fókusztávolságban legyenek a betűk. Kísérő tünet lehet a fejfájás is. Több megoldás is létezik a kezelésre: bizonyos esetekben operáció, szemüveg vagy kontaktlencse. 
 
Szürkehályog

Jellemzően a 65 év feletti korosztályt érinti. A látásunk olyanná válik, mintha egy tejüvegen vagy függönyön keresztül néznénk át. A kor előrehaladtával a szemlencse elveszíti az átlátszóságát is, ez pedig gondot okoz a kép kialakításában. Kezelése műtéttel történik. Ez egy rutinbeavatkozás, ahol reggel érkezünk, délután pedig már távozhatunk is.

Egyéb okai is lehetnek

A homályos látás kialakulásának egyéb okai is lehetnek. Ilyen például a migrénes fejfájás, ezeknél az eseteknél a pácienst neurológushoz kell küldeni. A cukorbetegség gyakran áll a rohamos szemromlás hátterében. Mindenképpen alapos vizsgálatokra van szükség, hogy időben kiderüljön a kiváltó ok, így a kezelés is lehetséges. 

Mint mindenhol, szemünk egészségének megőrzésénél is a megelőzés lenne a fontos. Évente javasolt látásvizsgálatra menni, akkor is, ha tünetmentesek vagyunk. A modern technológiának köszönhetően ez ma már pillanatok alatt elvégezhető művelet.

Ha a tünetek bármelyikével találkozunk, látogassunk el valamelyik Hegyvidék kártya elfogadóhely optikába egy látásvizsgálatra, ahol fájdalommentes, gyors és szakszerű ellátásban fogunk részesülni.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...