Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-11-10

A körtánc ereje – Válogatás a világ népeinek legszebb körtáncaiból

A körtánc ereje – Válogatás a világ népeinek legszebb körtáncaiból

A körtánc hagyományát minden kontinensen ismerik, és más-más módon ugyan, de mindenhol az életet ünneplik vele. Az alapelemei is nemzetköziek, sokféle néptánc hagyományos lépéseinek kombinációi, gyakran leegyszerűsítve, a kezdők számára is követhetően.


Az emberiség életének ősidők óta szerves része a tánc, amely átszőtte mindennapjaikat, hiszen tánccal hangolódtak rá a természet ritmusaira, körforgására, és segített nekik megérteni a helyüket a világban. Az ősi tánc első formája a körtánc volt, amely a világrend egységét, teljességét fejezte ki. Ma is, amikor összeáll egy kör, a fizikai kapcsolódáson túl mélyebb szinteken kapcsolódhatunk önmagunkhoz, egymáshoz. A körtáncban a lépések, a koreográfiák egyszerűek, könnyen megtanulhatók. A hangsúly egy olyan tér megteremtésén van, ahol átélhetjük a táncok felszabadító erejét.
 
Miért jó a körtánc?

A körtáncot felfoghatjuk dinamikus meditációnak is, ahol a lépések és a zene segít a stressz oldásában, a feltöltődésben, önmagunk jobb megismerésében és abban is, hogy képesek legyünk megérinteni egymást.
 
A körtánc a testre és a lélekre egyaránt jótékony hatással van:

tudatosítja és feloldja a testi feszültségeket,
életenergiával, -erővel tölt fel,
összehangolja a két agyféltekét,
segíti a testi elfogadást és az öngyógyító folyamatok beindulását,
növeli az állóképességet,
javítja a mozgáskoordinációt,
segít feloldani a napi feszültségeket, a stresszt,
megkönnyíti a különböző érzelmek átélését,
örömöt, felszabadulást, kiegyensúlyozottságot ad,
segít átélni a közösség erejét, támogatását.
 
A foglalkozásokat tartó Istenes Emília így mesél a programról:

„A körtánc jóval kötöttebb, mint az egyéni táncok. Megvannak a sajátos lépései, konkrét zenére járjuk, és mindenkinek oda kell figyelnie a többiekre. A körtáncban tehát nem az individuumra kerül a hangsúly, hanem az egót kissé háttérbe szorítva arra törekszünk, hogy együttműködjünk, és a részekből egészet hozzunk létre. A foglalkozásokon általában tíz-tizenöt ember mozog együtt, már ez is fantasztikus atmoszférát varázsol körénk – azt az érzést pedig, amit akkor tapasztalunk, amikor ötvenen-százan alkotunk egy kört, egyszerűen nem tudom szavakba önteni. Hihetetlen ereje van.”
 
Hogyan zajlik a program?

„Minden alkalommal egy kis bemelegítéssel kezdünk, majd a lassabb táncoktól haladunk a gyorsabb tempójúak felé. Az első részben autentikus néptáncokkal foglalkozunk, azokkal, amelyekben fontos szerepet kap a körforma. Ez általában a déli, nyitottabb népekre jellemző. A lépéseket minden alkalommal megmutatom, így nincsen szükség semmilyen előképzettségre. Amikor már érezhetően egymásra hangolódtunk, tartunk egy rövid szünetet, a második részben ugyanis a meditációs táncoké a fő szerep. Ezeknél sokkal inkább a befelé fordulás, a belső világunkban való elmerülés a cél. Bár mindenki a saját érzéseivel van elfoglalva, a kört alkotók együtt hullámzanak, együtt lélegeznek és valódi egységélményt élhetnek át.” 

Aki szereti az örömteli együttlétet és szívesen részt venne az egészségmegőrző mozgásórán, annak a Momkultban a helye! Ez egy női csoport, partner és előképzettség nem szükséges a foglalkozáshoz. A csoport tagjai minden lépést együtt tanulnak meg. Ne féljünk elkezdeni, a körtánc idősebbeknek is ajánlott. Bármikor lehet csatlakozni, ráadásul az első alkalom ingyenes.

A Momkultban eredetileg november 18-án, szerdán, illetve december 2-án és 16-án balkáni, breton, ír, izraeli, hazai és a világ minden tájáról származó néptáncokat, valamint szakrális és meditációs táncokat tanulhattunk volna, mindig más összeállításban. A november 11-től érvényes korlátozások miatt azonban a program egy másik időpontban lesz megtartva, amelyről a Momkult weboldalán és facebook oldalán adnak a későbbiekben tájékoztatást!

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...