Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-11-10

Szappanos kézmosás és kézfertőtlenítés

Szappanos kézmosás és kézfertőtlenítés

Ezekben a koronavírusos időkben rendkívül felértékelődött a személyes felelősségünk, a maszkviselés mellett a gyakori kézmosás és a kézfertőtlenítés szerepe. Mindezek nagyon fontosak a vírus terjedésének megakadályozása szempontjából.

Alapvetően kétféleképpen lehet csökkenteni a kézen megjelenő kórokozók számát. Az egyik az alapos szappanos kézmosás, amely eltávolítja a bőrfelületen lévő mikroorganizmusok nagy részét (beleértve a vírusokat és a baktériumokat is). A másik stratégia valamilyen antibakteriális komponensű (alkohol, hidrogén-peroxid, klór, triklozán) kézfertőtlenítő használata, amelynek célja a kórokozók elpusztítása (és nem csak az eltávolításuk, mint a szappannál).  Ezeknek a hatékonysága azonban nagyban függ az adott mikroba típusától, mert nem pusztítanak el mindenfajta kórokozót.

A szappanos kézmosásról

A szakértők szerint a megfelelő szappanos kézmosás még az olyan fertőzések ellen is hatásos védekezésnek bizonyult, mint az Ebola-vírus és az E. coli baktérium. Sőt, az alkoholos kézfertőtlenítés inkább olyankor ajánlott, ha nem áll módunkban szappannal kezet mosni, mivel a jól végzett szappanos kézmosás a leghatékonyabb. 

A New York Times szervezett egy kísérletet, amelyben a tömbszappant 70-szer annyi E. coli és P. aeruginosa baktériummal fertőzték meg, mint amennyit egy normál használatú szappanon mértek. Ezután a kísérlet résztvevőinek a fertőzött szappannal kellett kezet mosniuk. Kézmosás után egyikük kezén sem volt kimutatható egyik baktérium sem. Tehát hiába volt fertőzött a szappan felülete, mégsem terjesztette a fertőzést. 
 
Ne felejtsük tehát el: a kézfertőtlenítő nem helyettesíti a gyakori kézmosást! Ez arra az esetre jó, ha éppen nincs más módunk a fertőtlenítésre.

A helyes kézmosás lépései

Időtartama: 40-60 mp

1. Nedvesítsük be langyos vagy meleg vízzel a kezünket.
2. Adagoljunk megfelelő mennyiségű folyékony szappant a tenyérbe.
3. Dörzsöljük össze a tenyerünket.
4. Dörzsöljük az egyik tenyerünkkel a másik kéz kézfejét úgy, hogy közben az ujjakat összefonjuk. Váltott kézzel ismételjük meg.

5. Dörzsöljük össze a két tenyeret úgy, hogy az ujjakat összefűzzük.
6. Dörzsöljük az egyik kéz tenyerével a másik kéz ujjainak hátát úgy, hogy az ujjak horogszerűen összeakaszkodnak. Váltott kézzel ismételjük meg.
7. Markoljuk meg az egyik hüvelykujjat és körkörös mozdulattal dörzsöljük, majd váltsunk kezet.
8. Az egyik kéz ujjbegyeit dörzsöljük a másik kéz tenyeréhez körkörösen, majd váltsunk kezet.
9. Folyóvízzel alaposan öblítsük le a kezünket.
10. Kézszárításhoz egyszer használatos papírtörlőt használjunk.
11. A vízcsapot a papírtörlő segítségével zárjuk el.
 
Kézfertőtlenítők házilag

Jó hír, hogy kézfertőtlenítőt mi magunk is tudunk készíteni otthon, a gyógyszertárakban kapható alapanyagokból. Íme három recept.

Kézfertőtlenítő a WHO ajánlásával

Hozzávalók:
830 ml 96%-os etanol, 45 ml 3%-os hidrogén-peroxid (opcionális), 15 ml 98%-os glicerin, 110 ml forralt víz

Elkészítés:
Keverjük össze az összetevőket egy lezárható tartályban, majd alaposan rázzuk össze. A hidrogén-peroxid nem feltétlenül szükséges a fertőtlenítőszer előállításához, a WHO szerint csak a tárolóban esetleg előforduló spórák elpusztítására szolgál. Ezen hatás eléréséhez az oldatnak 72 órán keresztül a tárolóedényben kell pihennie, mielőtt felhasználnánk.

Pumpás flakonos kézfertőtlenítő

Hozzávalók:
1 gyógyszertári alkohol, 1 üveg növényi glicerin, 10 csepp teafaolaj, 1,5 dl forralt, majd lehűtött víz, 2 csepp E-vitamin, 1 pumpás flakon 

Elkészítés:
A víz legyen kb. harmada az alkoholnak. 
Glicerinből annyit tegyünk, amennyitől már sűrűbbnek érezzük a keveréket. Az alkohol és a teafaolaj fertőtlenít, míg a glicerin megköti a vizet és bőrpuhító hatása is van. Az E-vitamin tartósítja a keveréket. A vizet használat előtt forraljuk fel, majd hűtsük le, így baktériummentes lesz. Először az alkoholt és a vizet keverjük össze egy edényben, majd adjuk hozzá a teafaolajat és az E-vitamint, végül pedig a glicerinnel sűrítsük. Töltsük pumpás flakonba. 

Légfertőtlenítő a Zöldbolt ajánlásával

Hozzávalók:
10-20 ml alkohol, víz, illóolajok (a fertőtlenítő hatást a teafa-, a levendula- és a citromolaj tudja fokozni), 100 ml-es szórófejes flakon  

Elkészítés: 
Keverjük össze a hozzávalókat, használat előtt pedig rázzuk fel a flakont. Bár ezt a receptet házi légfertőtlenítőnek ajánlják, kézre is fújható.

Mivel nem tartalmaz semmilyen gélesítő anyagot, érdemes felkészülni rá, hogy ez egy víz állagú folyadék, amiből csak kicsit érdemes a kézre fújni, hogy hamar száradjon.

Cserébe a levegőbe vagy a fertőtleníteni kívánt felületre is kiváló.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...