Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-11-16

Megértés, hit és szeretet – Pál Feri atya előadása

Megértés, hit és szeretet – Pál Feri atya előadása

Pál Ferencről, a népszerű római katolikus papról, mentálhigiénés szakemberről már többször és nagy örömmel írtunk. Telt ház előtt megtartott előadásai a legkülönfélébb érdeklődőket vonzza magához. A humor eszközét felhasználva a MOM Kulturális Központban is szellemesen mutatja meg, hogy hétköznapi életünk során milyen nehézségek várhatnak ránk, majd felvázolja a problémák megoldásának lehetőségeit.


A november 23-i előadás egy későbbi időpontban kerül megrendezésre!
 
Pál Ferenc nevét nemcsak a hívők ismerik, hanem rengeteg olyan fiatal, aki az elmúlt húsz év során bent ült valamelyik előadásán a Bartók Béla úton, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Millenáris Teátrumban, a Dürer Rendezvényközpontban vagy itt nálunk, a Hegyvidéken. Kezdetben sokan meglepődve értesültek arról, hogy egy katolikus pap nemcsak hittanórákat tart, hanem mentálhigiéniáról és pszichológiáról is beszél növekvő létszámú, elsősorban fiatalokból álló közönségének.

Ahogy teltek az évek, Pál Ferenc, avagy – ahogy a „rajongói”, barátai hívják – Pál Feri atya mind több témáról beszélt az érdeklődőknek. Tanácsokat adott a lelki egyensúlyunkkal kapcsolatban, megpróbált segíteni a párkapcsolati és a házassági problémák megoldásában, bejárta a társadalomtudományok legizgalmasabb kérdéseit, sőt elkalandozott a spiritualitás területére is.
 
Végre megint értjük egymást

Az idén ötvennégy éves pap régi, örömmel látott vendég a Hegyvidéken, legközelebb, a korlátozások feloldása után, valószínűleg a MOM Kulturális Központ Színháztermében találkozhatunk majd vele. Az előadása középpontjában a társas kapcsolatunkon belüli kommunikáció áll. Mentálhigiéniás szakemberként fontosnak tartja, hogy az emberek megértsék egymást.

Napjainkban egyre többen panaszkodnak emberi kapcsolataik kiürülése, felszínessé válása miatt. Nem könnyű feldolgozni, hogy körülöttünk rohamléptekkel átalakult a világ. A mobilkommunikáció és a korszerű technika eszközei ugyanúgy a feje tetejére állították a hétköznapjainkat, mint a koronavírus-járvány. A bizonytalanság rosszkedvet, elkeseredettséget és depressziót szülhet. Mindenkinek érdeke, hogy fellépjen az ilyen érzelmek és a rossz irányba vezető folyamatok ellen.

Pál Ferenc a maga sajátos előadásmódjával nagy segítséget jelenthet ebben a helyzetben. Miközben komoly témákban ad tanácsot, szívből jövő humorával jobb kedvre deríti a hallgatóságát. Változatos témái sok embert megszólítanak.

Nem kell megriadni attól sem, hogy Pál Feri a katolikus egyház egyik papja, sőt Erdő Péter érseki tanácsosa. Nagyon fontosnak tartja ugyanis, hogy az előadásain bárki részt vehessen. Nem kell semmilyen ideológiai vagy vallásos elvárásnak megfelelni ahhoz, hogy valaki beüljön és élvezze az elhangzó történeteket.

Az előadások sikerének egyik titka a jó és logikus felépítettségükben, valamint a komoly, tudományos hátterükben rejlik. Pál Ferenc ugyanakkor a stand up szórakoztatás igazi mestere. Közvetlen stílusban, könnyedén megszólítja a hallgatóságát, és a legkomolyabb tudásanyagot is képes humorral megfűszerezett történetekkel átadni.
 
A hit útján járva

Pál Feri igazi különlegesség. Mielőtt pappá szentelték volna, rendkívül aktívan sportolt. Hatalmas önfegyelemmel, elszántan készült a versenyekre, és nagyszerű eredményeket ért el. Főállású sportolóként alkalmazta a Vasas, és a magasugrók között bekerült a válogatottba, 1987-ben pedig megnyerte a felnőtt bajnokságot.

A sport világából nem vezetett könnyű út Isten szolgálatába. Kilenc évvel a nagy győzelme után, 1996-ban szentelték pappá. Káptalanként szolgált a Terézvárosban, majd Rákoskeresztúron.
Rendkívül fontosnak tartotta, hogy Krisztus tanításai eljussanak a fiatalokhoz, hiszen jól látta, hogy a legnagyobb ünnepektől eltekintve általában csak idősebb, nyugdíjas korú hívők ülnek a templomok padsoraiban.

Az egyház jövőjét azonban a fiatalok jelentik, ezért az ifjú káplán, majd óbudai lelkipásztor úgy döntött, hogy elmegy közéjük. 2000 őszén a Bartók Béla úton kezdődtek meg az előadásai. Minden héten tartott hittanórát, majd teológiai, pszichológiai, később pedig már mentálhigiéniás témájú foglalkozásokat is. A látogatók szájról szájra adták a hírt, hogy ezekre az estékre érdemes eljönni. 

A kisterem hamarosan túl szűknek bizonyult. Spontán közösség szerveződött a fiatal pap köré. Tíz évvel az előadások kezdete után egy-egy rendezvényre már ezernél többen akartak beülni. 
Bár Pál Ferenc atya a magyar katolikus egyház egyik közismert sztárjává vált, nem hanyagolta el papi munkáját sem. Angyalföldön lett helyettes plébános, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem lelkésze. Bekapcsolódott a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéniai Intézetének munkájába is.

Tevékenységére az egyház a legmagasabb szinten is felfigyelt. Ez vezetett el ahhoz, hogy Erdő Péter kinevezte érseki tanácsossá. Az elmúlt bő évtized során számos könyve jelent meg, rendkívül fontos témákról írt közérthető, izgalmas módon. Az olvasóival megosztotta nézeteit a szorongásról, az önbecsülésről, a magányról, az összetartozásról, a függőségről, az intimitásról, de még az olyan, nehezebben megragadható témáról is, mint amilyen a természetes spiritualitás.

Munkásságát 2011-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel jutalmazták, két évvel később pedig megkapta a Prima Primissima Közönségdíjat. Nem csak Budapesten találkozhatunk vele, hiszen szívesen ellátogat az ország minden részébe, és otthonosan mozog a határon túli magyarság előadótermeiben is. Az előadásainak anyaga sokáig kazettán terjedt, ám ma már számos érdekes felvételt találhatunk tőle az interneten.
 
Jegyinformáció:

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.
 
A november 11-től érvényes korlátozások miatt azonban a program egy másik időpontban lesz megtartva, amelyről a Momkult weboldalán és facebook oldalán adnak a későbbiekben tájékoztatást!

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...