Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-11-16

Megértés, bizonytalanság és elfelejtett hősök – Válogatás a könyvkiadók őszi érdekességeiből

Megértés, bizonytalanság és elfelejtett hősök – Válogatás a könyvkiadók őszi érdekességeiből

Az őszi hideggel dacolva, novemberben is érdemes ellátogatni a hegyvidéki könyvesboltokba. Olyan könyvek várnak ránk, amelyekből megismerhetjük a második világháború elfelejtett magyar és külföldi hőseit, beülhetünk egy berlini kocsmába, láthatjuk a világ száz csodáját, valamint izgalmas nyomozásba kezdhetünk egy keménykötésű, ám most mégis megrendült detektívvel.

 
Wisinger István nevét a nyolcvanas évek végén ismerhettük meg. A Magyar Televízió szerkesztő-riportere médiaszociológusként és főiskolai tanárként számos izgalmas témát dolgozott már fel. Mivel megkapta a Pulitzer-emlékdíjat, logikus döntésnek tűnt, hogy legújabb könyvében, a Pulitzerben az amerikai sajtómágnás kalandos életét mutassa be.

A makói születésű újságíró Joseph Pulitzer néven lett világhírű. A legfőbb vetélytársa William Hearst sajtómágnás volt. Kettőjük harcából született meg a klasszikus, szenzációkat kereső újságírás. A könyvből kiderül, hogy Pulitzer József erőfeszítéseinek hála erősebbé vált az amerikai demokrácia. Pulitzer nem feledkezett meg a magyar gyökereiről. Fontos szerepet játszott Munkácsy Mihály amerikai látogatásának előkészületében. Az amerikai magyarok mindig számíthattak a támogatására.

Wisinger István könyve dokumentumokra támaszkodva, hiteles módon mutatja be a korszerű sajtó alapjait lerakó, vakmerő és elképesztően tehetséges lapkiadó váratlan fordulatokban bővelkedő életét.
 
Rengeteg élmény, sok öröm

Heike Faller a Fekete-erdőben született, éles szemmel figyelte meg környezete mindennapjait és nagyon érdekelte a maga körül tapasztalható változás. Lenyűgözőnek találta, ahogy felnőnek a gyerekek, és elindulnak a maguk útján. Valerio Vidali olasz illusztrátor remek szerzőtársnak bizonyult, amikor Heike egy egész könyvet szentelt az emberi élet állomásainak.

A 100 felejthetetlen pillanat rengeteg élményt és apró hétköznapi csodát tartogat. Valerio színes képei remek aláfestést nyújtanak a hétköznapi örömök és bánatok krónikájához.

A gyönyörűen illusztrált műben oldalról oldalra, évről évre haladva követhetjük végig az emberi élet állomásait.

Szívhez szóló kedves olvasmány azoknak, akik értékelni tudják az élet sok kis csodáját.
 
Halálos macska-egér játék

A második világháború elfelejtett hősei közé tartoznak azok a szövetséges haditengerészek, akik az életüket kockáztatva a jeges Atlanti-óceánon át katonákat, fegyvert és utánpótlást szállítottak a Hitler ellen küzdő társaiknak. Nélkülük nem lehetett volna legyőzni a náci Németországot.

C. S. Forester angol író 1899-ben született Egyiptomban. A brit hadiflotta krónikásának tartják, mert rengeteg izgalmas regényt írt az Angliáért küzdő tengerészekről. 1955-ben írta meg George Krause fregattkapitány történetének eredeti változatát. A második világháborús drámából Tom Hanks főszereplésével készült film.

A Greyhound életveszélyes küldetésre indul. Egy harminchét kereskedelmi hajóból álló konvojt kell megvédenie a német tengeralattjárók torpedói elől. A könyvet azoknak ajánljuk, akik szeretik a gondos kutatómunka alapján megírt, valós eseményeken alapuló izgalmas történelmi kalandokat. 
 
Megmentett gyermekek

Tolnainé Kassai Margit a második világháború előtt egy bankban dolgozott. Lelkes fényképészként sok érdekes fotót készített. Az életében akkor állt be döntő fordulat, amikor munkatársnak jelentkezett Sztehlo Gábor evangélikus lelkész mellé. A Tények és tanúk-sorozatban megjelent Óvoda az óvóhelyen – Feljegyzések a Sztehlo-gyermekmentésről a német megszállás és a nyilas rémuralom idején bujkáló gondozónő naplóját adja az olvasó kezébe.

Kunt Gergely történész sokat tett azért, hogy a ma élő honfitársaink is könnyen felfogják az összefüggéseket. Kísérő tanulmánya, jegyzetei megvilágítják a minden regénynél izgalmasabb, a gyermekmentők gyakran hátborzongató kalandjait. Láthatjuk, milyen szörnyűségekkel járt a budapesti zsidók üldözése, hogyan sietett a segítségükre Sztehlo Gábor és a körülötte csoportosuló jó pár elszánt ember. Tolnainé Kassai Margit naplója izgalmas, szórakoztató, egyben gondolkodásra késztető olvasmány. A könyv igazi érdekessége, hogy láthatjuk benne, milyenek voltak a béke első hetei is.
 
Egy berlini kocsmában

Krasznahorkai László Kossuth-díjas író 2015-ben elnyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat. 1977 óta többtucatnyi regénye és elbeszélése jelent már meg. Legújabb művében, Az utolsó farkasban Berlinbe, mégpedig egy kocsmába látogatunk el. Az átalakuló világban az egykori filozófust már csak itt hallgatják meg. Micsoda szerencse, hogy a csapos magyar, ezért megérti a törzsvendég szavait!

A könyv egyik központi kérdése éppen a megértés. Az a panasz, hogy a nyelv már nem alkalmas a rögzíthetetlen tartalmak megragadására. A katartikus elbeszélés felhívja a figyelmünket a civilizáció és az azt körbevevő természet közötti összefüggésekre, egyszerre ironikus és melankolikus. Közben lassacskán kibontakozik egy spanyolországi utazás krónikája, és megismerhetjük az utolsó farkas káprázatos részletekből összeálló történetét is.
 
Kínzó bizonytalanság

David Baldacci amerikai regényíró könyveit nagyon jól ismerik a magyar olvasók. Az Egy perccel éjfél előtt című regényének Atlee Pine FBI-ügynök a főszereplője. Ez az amúgy kemény nő a mai napig nem tudta feldolgozni, hogy harminc évvel korábban elrabolták az ikertestvérét. Iszonyatos düh gyűlt fel benne, ami miatt lassacskán kezd beszámíthatatlanná válni. Rádöbben arra, hogy mindenképpen le kell számolnia a múltja démonjaival. Az asszisztense, Carol társaságában hazatér a szülővárosába és nyomozni kezd eltűnt ikertestvére után.

Ekkor azonban kegyetlen gyilkosságra kerül sor. Atlee hiába próbálja meg kideríteni az igazságot, egyre nagyobb falakba ütközik. A kisvárosban senki nem akarja, hogy fény derüljön a múlt titkaira, a két elszánt nyomozó azonban mindenkivel dacolva megpróbál véget vetni a könyörtelen emberöléseknek.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...