Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-11-24

A múlt keserédes emlékei – könyvek női olvasóink számára

A múlt keserédes emlékei – könyvek női olvasóink számára

Novemberi összeállításunk könyvespolcán izgalmas, a szívünket és az elménket egyaránt megszólító művek sorakoznak. Láthatjuk, ahogy egy férjezett asszony felidézi élete nagy döntéseit, ahogy egy család a semmiből újjáépíti az egzisztenciáját, és hasznos tanácsokat kapunk arról, hogyan lehetünk magabiztosabbak, sikeresebbek a mindennapjaink során.


Tamás Zsuzsa költő, meseíró tanári pályafutása során örökre elkötelezte magát a gyermekirodalom mellett. Az elmúlt évtizedben számos mesekönyve jelent meg, most azonban szakított a hagyományaival, és gyermekek helyett felnőtteknek írt egy szívhez szóló, tanulságos történetet.

Tövismozaik főszereplője nem árulja el a nevét. Családos emberként tekint vissza a múltba, és felidézi, milyen kríziseket kellett átélnie egy tehetséges, de érzékeny, fiatal, képzőművész lánynak.

Szembesül az egész életét meghatározó szerelmi csalódásával és azzal a hatalmas lelki törést okozó csapással, amikor elveszítette az édesanyját. Tamás Zsuzsa regénye az alkotás fontosságának kérdéskörét is körbejárja. Lehetséges-e munkával helyettesíteni a párbeszédet?

A főszereplő immár érett fejjel kísérletet tesz arra, hogy személyiségformáló erőként kezelje az életét felkorbácsoló traumákat.
 
Fiktív magnószalagok

Marianna D. Birnbaum irodalom- és kultúrtörténész Apu című regényében azt mutatja meg, hogy egy zsidó szatócs fiának milyen szenvedések és küzdelmek során sikerült eljutnia Dunaszerdahelyről Kaliforniába. A fiktív magnószalagokon maga az édesapa mesél a lányának.

Az életútja végéhez közeledve fontosnak tartja összefoglalni az életét. Az ámuló lány korábban nem ismert titkokról is értesülhet, miközben lépésről lépésre feltárul előtte a családja viharos múltja. Az olvasó is szemtanúja lehet az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés drámájának. Apu, a történet hőse Dunaszerdahelyen született. A második világháborút túlélte, de hiába alapította újra a cégét, az ország új urai börtönbe vetették.

Ebben a világban nem az volt a „bűne”, hogy zsidó, hanem az, hogy tőkés. 1956 jelentette az utolsó lehetőséget. A család Amerikában gyakorlatilag a semmiből teremtette újra az egzisztenciáját. Birnbaumnak egy korábbi könyve is foglalkozott a családja múltjával. A Láthatatlan történetekben az anyja életútját mutatja be.
 
A sikeres nők titkai 

Katty Kay és Claire Shipman brit újságírók és könyvszerzők rádöbbentek arra, hogy a magabiztosság – főleg a hölgyek esetén – egyszerre tudomány és művészet. Napjainkban nem könnyű helytállni a munkahelyen, a magánéletben, a szakmánkban és a társas kapcsolatokban. A sikerhez jókora adag önbizalomra van szükség.

Ez vajon megadatott mindenki számára? Hogyan fordulhat elő, hogy még a legsikeresebb nők is kétségekkel küszködnek, mindenekelőtt önmagukat illetően? Az önbizalom kódja nőknek szerzői alapos kutatómunkát végeztek. A könyv új megvilágításba helyezi azt, hogy az önbizalom miért fontos a nők életében.

Megmutatja a boldogabb jövő felé vezető utat, és hasznos gyakorlati tanácsokat kínál. A szerzők elmagyarázzák, hogyan érdemes elkezdeni egy nőnek cselekedni, és adott esetben kockázatot vállalni. Aki képes lesz így megismerni valódi önmagát, annak nagy valószínűséggel meg fog változni az élete.
 
Cserepekben egy család élete

Szaniszló Judit költő és író munkáit jó néhány díjjal jutalmazták. Rajongói pontosan tudják, hogy a regényeiben furcsa, izgalmas módon fordul ki a valóság. Új könyvében, a Leli életében feltárul előttünk egy magyar család asszonyainak története, mégpedig több nemzedékre visszamenőleg.

A főszereplőnő fontos felismerése, hogy „az ember nem ott kezdődik, ahol az anyja véget ér”. Az otthonát keresi, miközben felidézi a múltat. Leli gyermekkorát a lakótelepi betontömbök, a kórházak és a játszóterek határozták meg. Szaniszló Judit nagyon különös, a szívünket és az elménket megszólító családregényt írt.

A könyvet az teszi különösen érdekessé, hogy egy érzékeny, éles szemű mai nő személyes vallomásának is tekinthetjük.
 
A sötét múlt árnyai

Amerikában sokan igazi furcsaságnak, a rég letűnt múltból itt maradt, eleven kövületnek tekintik az amishok vallásos közösséget. Többnyire nincsen baj velük, és a rendőrségnek is csak a legritkább esetben akad dolga közöttük. Linda Castillo amerikai sikerkönyvíró már több izgalmas regényt is írt az amishok világába bemerészkedő Kate Burkholder rendőrfőnökről. Szégyen című új történetében ismeretlen tettesek meggyilkolnak egy idős asszonyt, és hamarosan kiderül az is, hogy elrabolták a hétéves unokáját.

A nyomozás elején még úgy tűnik, hogy az áldozat családja segíteni próbál. A helybeliek valamit titkolnak. Miközben az elszánt nyomozó a kis áldozatot keresi, egyre több különös baleset történik a környéken. Úgy tűnik, senki sincs biztonságban, ha csak a legcsekélyebb köze is lehet a gyilkossághoz.

Elképzelhető, hogy a vallásos közösség múltjában egy félelmetes és sötét titok rejtőzik? Kate nem hagyja magát. Meg akarja menteni az elrabolt gyereket, és le akarja leplezni a befolyásos bűnösöket.
 
A kétségbeesés határán

Lucinda Riley a legnépszerűbb ír írónők közé tartozik. Korábban színészként dolgozott, ám a pályafutása félbeszakadt egy súlyos betegség miatt. Ez a váratlan fordulat azonban nem kényszerítette térdre: azóta számos izgalmas könyvvel lepte meg a történelmi regények szerelmeseit.

A meredély szélén című kötetében Írországba, a szülei tengerparti házába menekül egy gyönyörű fiatal lány. Grania Amerikában készült férjhez menni, amikor mindenkiben csalódnia kellett. A vadregényes ír tengerparton próbálja meg összeszedni magát és lezárni a múltat.

Szomorú hétköznapjainak egy esti séta vet véget. Az egyik magas szikla peremén egy apró, kísérteties alakot vesz észre. Megpróbálja megmenteni a gyereket, miközben nem is sejti, hogy bátorságával évszázados sebeket szakít fel. Mi történik, ha az egykori bűnösök utódai találkoznak? Az olvasó előtt feltárul az ír történelem fekete krónikája.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...