Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-12-03

Hangolódjuk az ünnepre – Készítsünk mézeskalács figurákat!

Hangolódjuk az ünnepre – Készítsünk mézeskalács figurákat!

A mézeskalácssütés a karácsonyi ünnepvárás szinte elengedhetetlen része. A mézeskalács az egyik legkedveltebb téli sütemény, a karácsonyi ünnepek elképzelhetetlenek nélküle. 


Amellett, hogy nagyon finom, előnye, hogy sokáig eláll, és a felhasználása is sokoldalú: kínálhatjuk vendégeinknek, használhatjuk a karácsonyfa díszítéséhez, illetve megoldhatjuk vele az ünnepi reggelik, uzsonnák gondját is. Ha pedig hosszasan szeretnénk benne gyönyörködni, és a szeretteinknek örömöt szerezni, készíthetünk belőle például mézeskalács házikót, amely tökéletes karácsonyi dekorációként vagy ajándékként szolgál.
 
Mézeskalács házikó

A mézeskalács házikó készítéshez a tészta hozzávalóin kívül szükségünk lesz egy házikósablonra is. Ne aggódjunk, nem nekünk kell kitalálnunk, hogy nézzen ki a ház, sablonokból sokféle található készen az interneten, például a Pinteresten.

Csak annyi a dolgunk, hogy a nekünk tetszőt kinyomtassuk, a darabokat pedig ollóval kivágjuk, hogy a tésztára helyezve egyenként elkészíthessük a házikó elemeit.
 
Hozzávalók:
A tésztához: 250 g akácméz, 100 g vaj, 125 g porcukor, 5 g őrölt fahéj, 5 g őrölt gyömbér, 3 g őrölt szegfűszeg, 8 g holland kakaópor, 500 g búzaliszt, 3 g sütőpor, 1 tojás, 1 csipet só 
A fényes mázhoz: 1 tojás, 2 tojásfehérje 
A díszítéshez: 2 tojásfehérje, 500 g porcukor 
 
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit egy dagasztógépbe mérjük és sima tésztává gyúrjuk.  
2. Formázzunk belőle téglát, majd fóliázzuk be, és tegyük hűtőbe fél órára.
3. A hűtőből kivéve vékony liszten kb. 3 mm-esre nyújtjuk a tésztát.
4. Elővesszük a kinyomtatott házikósablont. Rátesszük a kinyújtott tésztára, és fogpiszkálóval átszurkálva a vonalak mentén átvisszük a körvonalakat a tésztára. Majd egy éles késsel kivágjuk a tésztából a ház elemeit. 

5. Óvatosan, egy spatulával pakoljuk át az elemeket egy sütőpapírral fedett sütőlemezre úgy, hogy azok ne deformálódjanak. Vékonyan kenjük le őket a kikevert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süssük készre. 
6. A sütőből kivéve hagyjuk 1 percig hűlni, majd a kikevert tojásfehérjével vékonyan kenjük át a sütiket. Ettől lesz szép fényük. 
7. Az összeragasztáshoz és a díszítéshez keverjük sima masszává a porcukrot a tojásfehérjével. 
8. A ház elemeit a porcukros keverékkel illesszük össze. Ehhez a művelethez legyünk türelmesek, mert minden elemet a helyén kell tartani, amíg megszárad kicsit. 
9. Végül a porcukros díszítőmasszával ízlésünknek megfelelően dekoráljuk a házikót.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...