2020-12-03
Hangolódjuk az ünnepre – Készítsünk mézeskalács figurákat!
A mézeskalácssütés a karácsonyi ünnepvárás szinte elengedhetetlen része. A mézeskalács az egyik legkedveltebb téli sütemény, a karácsonyi ünnepek elképzelhetetlenek nélküle.
Amellett, hogy nagyon finom, előnye, hogy sokáig eláll, és a felhasználása is sokoldalú: kínálhatjuk vendégeinknek, használhatjuk a karácsonyfa díszítéséhez, illetve megoldhatjuk vele az ünnepi reggelik, uzsonnák gondját is. Ha pedig hosszasan szeretnénk benne gyönyörködni, és a szeretteinknek örömöt szerezni, készíthetünk belőle például mézeskalács házikót, amely tökéletes karácsonyi dekorációként vagy ajándékként szolgál.
Mézeskalács házikó
A mézeskalács házikó készítéshez a tészta hozzávalóin kívül szükségünk lesz egy házikósablonra is. Ne aggódjunk, nem nekünk kell kitalálnunk, hogy nézzen ki a ház, sablonokból sokféle található készen az interneten, például a Pinteresten.
Csak annyi a dolgunk, hogy a nekünk tetszőt kinyomtassuk, a darabokat pedig ollóval kivágjuk, hogy a tésztára helyezve egyenként elkészíthessük a házikó elemeit.
Hozzávalók:
A tésztához: 250 g akácméz, 100 g vaj, 125 g porcukor, 5 g őrölt fahéj, 5 g őrölt gyömbér, 3 g őrölt szegfűszeg, 8 g holland kakaópor, 500 g búzaliszt, 3 g sütőpor, 1 tojás, 1 csipet só
A tésztához: 250 g akácméz, 100 g vaj, 125 g porcukor, 5 g őrölt fahéj, 5 g őrölt gyömbér, 3 g őrölt szegfűszeg, 8 g holland kakaópor, 500 g búzaliszt, 3 g sütőpor, 1 tojás, 1 csipet só
A fényes mázhoz: 1 tojás, 2 tojásfehérje
A díszítéshez: 2 tojásfehérje, 500 g porcukor
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit egy dagasztógépbe mérjük és sima tésztává gyúrjuk.
2. Formázzunk belőle téglát, majd fóliázzuk be, és tegyük hűtőbe fél órára.
3. A hűtőből kivéve vékony liszten kb. 3 mm-esre nyújtjuk a tésztát.
4. Elővesszük a kinyomtatott házikósablont. Rátesszük a kinyújtott tésztára, és fogpiszkálóval átszurkálva a vonalak mentén átvisszük a körvonalakat a tésztára. Majd egy éles késsel kivágjuk a tésztából a ház elemeit.
5. Óvatosan, egy spatulával pakoljuk át az elemeket egy sütőpapírral fedett sütőlemezre úgy, hogy azok ne deformálódjanak. Vékonyan kenjük le őket a kikevert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süssük készre.
6. A sütőből kivéve hagyjuk 1 percig hűlni, majd a kikevert tojásfehérjével vékonyan kenjük át a sütiket. Ettől lesz szép fényük.
7. Az összeragasztáshoz és a díszítéshez keverjük sima masszává a porcukrot a tojásfehérjével.
8. A ház elemeit a porcukros keverékkel illesszük össze. Ehhez a művelethez legyünk türelmesek, mert minden elemet a helyén kell tartani, amíg megszárad kicsit.
9. Végül a porcukros díszítőmasszával ízlésünknek megfelelően dekoráljuk a házikót.