Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-12-03

Hangolódjuk az ünnepre – Készítsünk mézeskalács figurákat!

Hangolódjuk az ünnepre – Készítsünk mézeskalács figurákat!

A mézeskalácssütés a karácsonyi ünnepvárás szinte elengedhetetlen része. A mézeskalács az egyik legkedveltebb téli sütemény, a karácsonyi ünnepek elképzelhetetlenek nélküle. 


Amellett, hogy nagyon finom, előnye, hogy sokáig eláll, és a felhasználása is sokoldalú: kínálhatjuk vendégeinknek, használhatjuk a karácsonyfa díszítéséhez, illetve megoldhatjuk vele az ünnepi reggelik, uzsonnák gondját is. Ha pedig hosszasan szeretnénk benne gyönyörködni, és a szeretteinknek örömöt szerezni, készíthetünk belőle például mézeskalács házikót, amely tökéletes karácsonyi dekorációként vagy ajándékként szolgál.
 
Mézeskalács házikó

A mézeskalács házikó készítéshez a tészta hozzávalóin kívül szükségünk lesz egy házikósablonra is. Ne aggódjunk, nem nekünk kell kitalálnunk, hogy nézzen ki a ház, sablonokból sokféle található készen az interneten, például a Pinteresten.

Csak annyi a dolgunk, hogy a nekünk tetszőt kinyomtassuk, a darabokat pedig ollóval kivágjuk, hogy a tésztára helyezve egyenként elkészíthessük a házikó elemeit.
 
Hozzávalók:
A tésztához: 250 g akácméz, 100 g vaj, 125 g porcukor, 5 g őrölt fahéj, 5 g őrölt gyömbér, 3 g őrölt szegfűszeg, 8 g holland kakaópor, 500 g búzaliszt, 3 g sütőpor, 1 tojás, 1 csipet só 
A fényes mázhoz: 1 tojás, 2 tojásfehérje 
A díszítéshez: 2 tojásfehérje, 500 g porcukor 
 
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit egy dagasztógépbe mérjük és sima tésztává gyúrjuk.  
2. Formázzunk belőle téglát, majd fóliázzuk be, és tegyük hűtőbe fél órára.
3. A hűtőből kivéve vékony liszten kb. 3 mm-esre nyújtjuk a tésztát.
4. Elővesszük a kinyomtatott házikósablont. Rátesszük a kinyújtott tésztára, és fogpiszkálóval átszurkálva a vonalak mentén átvisszük a körvonalakat a tésztára. Majd egy éles késsel kivágjuk a tésztából a ház elemeit. 

5. Óvatosan, egy spatulával pakoljuk át az elemeket egy sütőpapírral fedett sütőlemezre úgy, hogy azok ne deformálódjanak. Vékonyan kenjük le őket a kikevert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süssük készre. 
6. A sütőből kivéve hagyjuk 1 percig hűlni, majd a kikevert tojásfehérjével vékonyan kenjük át a sütiket. Ettől lesz szép fényük. 
7. Az összeragasztáshoz és a díszítéshez keverjük sima masszává a porcukrot a tojásfehérjével. 
8. A ház elemeit a porcukros keverékkel illesszük össze. Ehhez a művelethez legyünk türelmesek, mert minden elemet a helyén kell tartani, amíg megszárad kicsit. 
9. Végül a porcukros díszítőmasszával ízlésünknek megfelelően dekoráljuk a házikót.

Ajánló
Ajánló
Hogyan neveljünk boldog gyerekeket?

Hogyan neveljünk boldog gyerekeket?

Nem tudjuk, meddig tart még a világjárvány és az ezzel kapcsolatos korlátozó...

Mit tegyünk, hogy fittek legyünk?

Mit tegyünk, hogy fittek legyünk?

Mindenki szeretne jó formában lenni, ám az évek alatt kicsit elkényelmesedünk, rengeteg...

Brahms, Schumann és Chopin – Martha Argerich és Mischa Maisky koncertje

Brahms, Schumann és Chopin – Martha Argerich és Mischa Maisky koncertje

Az év legnagyobb magyar kulturális programsorozata, a Cziffra-emlékév lehetőséget ad arra,...