Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-12-03

Így készüljünk fel a síelésre

Így készüljünk fel a síelésre

Bár most, a járvány idején nem utazhatunk külföldre, nem kell messzire mennünk, hogy ezt a nagyszerű téli sportot élvezhessük. A síelés igazán jót tesz az egészségünknek: csodaszép tájakon a szabad levegőn kapcsolódhatunk ki, megmozgatva testünk minden izmát.

Azonban nem árt, ha felkészülten vágunk neki a lejtőknek, és edzésünkbe beépítjük a megfelelő gyakorlatokat.


Hangolódjunk rá időben

A síelés elég sérülésveszélyes, azonban megfelelő felkészüléssel csökkenthetjük az esélyét. A sportsérülések elkerülése érdekében érdemes a síidény előtt egy hónappal ráhangolni testünket az új terhelésre. Az otthoni felkészülés jó néhány előnyt biztosít: megszokjuk az igénybevételt, az izmainkat felkészítve jobb technikát tudunk kialakítani, ezáltal gyorsabban fejlődhetünk.

Az állóképesség fejlesztése a tréning első és legfontosabb része, ezt különböző kardioedzésekkel fokozhatjuk.

A fitnesztermek rajongói számára tökéletes megoldás az otthoni  futópad,  szobakerékpár vagy  lépcsőzőgép. 

Akik jobban szeretik az irányított órákat, azoknak az online dance-, step aerobik- vagy spinningóra is hatékony az állóképesség javítására. 

Ugyanúgy megfelelő mozgás a szabadban végzett futás vagy kerékpározás.
 
Ha inkább otthon szeretnénk edzeni, a következő gyakorlatokat iktassuk be szokott rutinunkba heti háromszor.  
 
A láb- és farizmok edzésére az egyik legjobb gyakorlat az ún. tojásülés. Álljunk vállszélességű terpeszbe, guggoljunk le, de úgy, hogy a súlypont a sarok mögött maradjon és a combunk ne menjen lejjebb vízszintesnél. Rugózzunk ebben a helyzetben ötvenszer, majd ismételjük meg háromszor. 

A kitörés egyik változata is jól alkalmazható. Álljunk csípőszélességű terpeszbe, lépjünk ki hátra az egyik lábunkkal, ügyelve arra, hogy az elöl lévő lábunk térde nem menjen a lábfej elé. Majd lépjünk vissza és végezzük el a másik lábunkkal is. Mindkét oldalra csináljuk meg háromszor, 15 ismétlésszámmal. 

A guggolás lábemeléssel kombinálva szintén beilleszthető ebbe a mozgássorba. Álljunk vállszélességű terpeszbe, guggoljunk le úgy, hogy a súlypontunk a sarok mögött marad. Emelkedjünk fel, eközben lendítsük az egyik lábunkat nyújtva oldalra és kissé hátra, majd ereszkedjünk vissza guggolásba. Mindkét oldalra végezzük el háromszor 15 ismétlésszámmal. 

A hasizmok edzése egyszerűen megoldható egy statikus gyakorlattal, ahol a kiinduló helyzet az alkartámasz. Hasunk végig behúzva, lábak pici terpeszben, testünk egy egyenest alkot, fenekünket nem toljuk fel. Ezt a pózt kell kitartani erőnléttől függően 30-60 másodpercig. Háromszor ismételjük. 

Végül a hátizmok edzésére egy gyakorlat, hason fekvésben ellentétes kar- és lábemelés. Fontos, hogy a gyakorlat végrehajtása közben a homlok a talajon legyen, valamint a karok és lábak emelése lassú legyen. Háromszor 10 ismétlésszám mindkét oldalra, de ha túl könnyűnek érezzük, növelhetjük az ismétlésszámot. 

Persze ahhoz, hogy a sípályán igazán komfortosan érezzük magunkat, fontos, hogy jó felszerelésünk és megfelelő ruházatunk legyen. Ezeket szakértő tanácsokkal együtt megkaphatjuk a Tandtsportban, bátran keressük fel őket!

Magyarországi sípályák:

1.Sopron - Vasfüggöny Sífutópálya 20 km
2.Budapest, Normafa 14 km
3.Eplény - Intersport Síaréna 7,9 km
4.Mátraszentistván Sípark 4,3 km
5.Nagy-Hideg-hegy 4,2 km
6.Bánkút 3,3 km
7.Kékestető 3,1 km
8.Dobogókő 2,7 km
9.Sátoraljaújhely 2 km
10.Visegrád - Nagyvillám 1,7 km
11.Pécsi Sípálya 1,1 km
12.Tokaj - Kopasz-hegy 600 m
13.Szilvásvárad 300 m

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...