Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-12-09

Karácsonyi varázslat – filmek (nem csak) gyerekeknek

Karácsonyi varázslat – filmek (nem csak) gyerekeknek

A karácsonykor érdemes megpihenni egy kicsit, kilépni a hétköznapok fárasztó, idegesítő áramlásából. Erre kiváló alkalom, ha gyermekünkkel vagy unokánkkal megnézünk egy aranyos filmet. Összeállításunkban adunk néhány ötletet arra, milyen történeteket lehet kiválasztani a tévécsatornák vagy az internetes filmszolgáltatók kínálatából. 


Ez az év más volt, mint azt ezt megelőzők. A járvány nagy súlyt rakott a családok vállára, olyan nehézségekkel kellett megküzdenünk, amilyenekre a legrosszabb álmunkban sem gondoltunk volna. 2020 azonban a végéhez közeledik. Itt van a december, és otthonainkban nemsokára felragyognak a karácsonyfa varázslatos fényei. Finom sütemények illata lengi be a lakást, elcsitul a zsibongás, és mindenki megpihenhet egy kicsit.
 
Együtt boldog a család 

Kedves családi program lehet az ünnepek során, ha együtt telepszünk le a tévé vagy a számítógép képernyője elé, és közösen megnézünk egy szép karácsonyi történetet. Ennek mindig is nagy hagyománya volt, a mai világban pedig még bőségesebb a választék.

Ki sem kell otthonról mozdulnunk, mert a tévécsatornák ilyenkor előszeretettel tűznek műsorukra mesefilmeket, és az elmúlt években népszerűvé váltak azok a szolgáltatok is, amelyek sok száz vagy több ezer filmmel várják a kikapcsolódni vágyókat. Kínálatukban számos színvonalas gyermekfilm is akad.

Most is fontos azonban odafigyelni arra, hogy a gyerek ne egyedül üljön a képernyő előtt. Legyen a tévézés igazi családi program, a film megtekintése után pedig érdemes megbeszélni, közösen feldolgozni a látottakat. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani olvasóinknak azzal, hogy összeválogattunk egy csokorra való színvonalas gyerekfilmet. 
 
Magyar klasszikusok

A múlt század második felében a legkiválóbb magyar írók gyerekregényeiből készültek a gyerekfilmek. Szüleink időnként nosztalgikusan emlékeznek vissza ezek szereplőire, és e filmek minden bizonnyal a mi gyermekeinknek is tetszeni fognak.

Az élet régen sem volt fenékig tejfel, és erre rádöbbentek a Tótágas ifjú hősei is. Palásthy György filmjében olyan rosszak a gyerekek, hogy a szüleik már nem bírják tovább, megszöknek, és nélkülük mennek el nyaralni. A kicsik először még nagyon boldogok, mert úgy gondolják, hogy a felnőttek nélkül bármit megtehetnek, és nincsenek többé tiltások. Hamarosan azonban kiderül, hogy apa és anya nélkül cseppet sem vidám az élet. A mulatságos történet végére minden szereplő megérti, akkor lehetnek a legboldogabbak, ha együtt van az egész család. 

Török Sándor Kököjszi és Bobojsza című mesekönyvének két jókedvű és okos törpe a főszereplője. Velük találkozhatunk a Hahó, Öcsi! című, immár majdnem ötvenéves filmben is. A főszereplő, Öcsi (Kovács Krisztián) meglehetősen eleven gyerek. Mivel sok bajt kavar, ezért bezárják a fürdőszobába. Innen a két törpe társaságában indul el izgalmas hajóútra. Bejárja a mesék világát, még az Óragyárba is eljut, hogy időt szerezzen soha rá nem érő szüleinek. A film érdekessége, hogy a korszak legnagyobb hazai színészei is szerepeltek benne. 

1974-ben került a képernyőre a Keménykalap és krumpliorr sorozat, amelyből a gyerekek olyan vicces beszólásokat tanultak, amelyeket felnőve ma is emlegetnek. Egy teljes nemzedék tudja, kicsoda „Lópici Gáspár, az utca hírmondója” vagy „Bagaméri, aki a fagylaltját maga méri”. A Csukás István regényén alapuló sorozatból később mozifilm is készült. A történetben központi szerepet kap a barátság. A főszereplő Kisrece osztálytársa megbetegszik. A gyerekek cirkuszi előadást próbálnak szervezni a beteg kislánynak, ráadásul ki akarják deríteni, ki lopta el az állatkertből a kismajmokat. 
 
Minden évben újra

Macaulay Culkin főszereplésével 1990-ben hódította meg a világot a Reszkessetek betörők! című amerikai film. A történet olyan népszerűvé vált, hogy ma már minden idők egyik legtöbbet játszott karácsonyi filmjének tarthatjuk. Több Oscar-díjra is jelölték, és az otthon felejtett kisfiú kalandjai további négy filmben folytatódnak.

A talpraesett gyerek története ma már a karácsonyi kikapcsolódás elengedhetetlen része. Biztosak lehetünk benne, hogy valamelyik tévécsatorna a következő években is sugározni fogja.
 
Romantikus karácsony

A Disney jó néhány varázslatos filmmel lepte meg ifjabb és idősebb rajongóit. 1997-ben egy bűbájos kastélyba látogathattunk el. A Szépség és a Szörnyeteg – Varázslatos karácsony című film a romantikus felnőttek szemébe is könnyet csal.

A bájos Belle úgy dönt, hogy ünnepi hangulatot teremt a félelmetes külsejű várúr, a Szörnyeteg otthonában. Nehéz a dolga, mert a Szörnyeteg eddig nem szerette a karácsonyt. A palotában lakó mágikus teremtmények Belle segítségére sietnek, és nemcsak egy csodálatos estével lepik meg a Szörnyeteget, de azt is megmutatják, hogy mitől olyan meseszép ez az ünnep.
 
Manapság karácsonykor két új rajzfilmhős áll az érdeklődés középpontjában. Ráadásul Elsa hercegnővel és Annával nem csupán a tévében találkozhatunk, mert a Jégvarázs főszereplői annyira népszerűek, hogy a képük ma már a legkülönfélébb gyermekholmikon megtalálható. A filmnek sikerült az egész családot odacsalni a tévé elé, a felnőtteknek ugyanúgy elnyerte a tetszését, mint a legkisebbeknek. Van, aki a romantikus részeit kedveli a legjobban, míg mások Olaf, a hóember viccein kacagnak hatalmasat. A főszereplő két bátor lány megmutatja, hogy a szeretet erejére támaszkodva mindenki képes a csodára.
 
Jó szórakozást és boldog, békés karácsonyt kívánunk
magazinunk minden kedves olvasójának!

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...