Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-12-09

A népzene bűvöletében – zenés időutazás Péter Szabó Szilviával

A népzene bűvöletében – zenés időutazás Péter Szabó Szilviával

A 21. század elején a hazai fiatalok körében váratlan érdeklődés támadt a magyar népzenei hagyományok iránt. Egyre többen hallgatták a népdalok feldolgozásait, és lenyűgözte őket egy csodálatos hangú fiatal lány, Péter Szabó Szilvia éneke.


Különféle zenei formációk már korábban is dolgoztak fel itthoni, határon túli vagy éppen külföldi népdalokat, ám még senkinek sem sikerült olyan széles tömegeket megszólítani vele, mint Szilvia, Nagy Tamás és Harmath Szabolcs zeneszerző csapatának. 

A NOX együttes énekesének arcát és hangját az új évezred elején ismerte meg a szélesebb közönség. Korábban csak azok találkozhattak vele, akik eljutottak az Equinox nevű amatőr együttes egyik koncertjére. Jó páran már akkor is a tehetséges tinédzser rajongói lettek, mert Szilvia elvarázsolta őket egészen különleges énekhangjával. Zenei pályafutásában 2002 jelentett mérföldkövet. Ekkor alakult meg a NOX együttes, amelyik valósággal berobbant a hazai zenei életbe és a köztudatba. 
 
A népzene varázsereje

A NOX rohammal bevette a hazai koncerttermeket, és külföldön is szép sikereket aratott. Énekesnőjük ekkor csupán húszéves volt. Hatalmas feladat állt Szilvia előtt, és egyre nagyobb teher nehezedett a vállára. Hosszú éveken keresztül azonban úgy látszódott, hogy könnyedén megbirkózik a sztársággal együtt járó kihívásokkal, és töretlenül népszerűsíti tovább a nagy múltú magyar népzenei hagyományokat.

Csakhogy hosszú időn keresztül nem lehetett találkozni Péter Szabó Szilviával. Eltűnt a nagyközönség, a rajongók szeme elől. Csak a bennfentesek tudták róla, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválon fellépő, hatszor platinalemezt kapó tehetség a pályafutása csúcspontján egy szerelmi csalódás miatt kénytelen volt mindent hátrahagyni. Ausztráliában akarta újratervezni, újraindítani az életét. A boldogságot azonban végül újra Magyarországon találta meg. 2016 őszén immár egy új kapcsolatban élve egy gyönyörű kislánynak adott életet. Érett fejjel a világot sokkal jobban értve, mint huszonévesen, Szilvia úgy érezte, hogy neki itthon van a helye.
 
Siker és megpróbáltatások

A 21. század első évtizedét jogosan tartják a NOX együttes és Péter Szabó Szilvia aranykorának. Rövid idő alatt népszerűvé váltak a fiatalok között, akik közül sokan éppen a NOX-nak köszönhetően fedezték fel, hogy a népi hagyományokkal nem csak az iskolában, az énekórákon lehet találkozni.

A csapat bejárta az ország legnagyobb koncerttermeit, telt ház előtt szórakoztatta a rajongóit, akik azzal jutalmazták a kiemelkedő teljesítményt, hogy újra és újra megvásárolták az egymást gyorsan követő lemezeket. Péter Szabó Szilvia szobájának falán egyre több arany- és platinalemez sorakozott. 2005-ben a NOX képviselte hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon.

A közönség imádta a kristálytiszta hang, a nagyszerű tánc, valamint a népzene és a divatos slágerzene ötvözésével létrejövő, különleges hangzást. Slágereiket évekig játszották a rádiók, új dalaikkal pedig kivívták a közönség és a zenei kritikusok elismeréseit is. Az együttes nem riadt vissza a merész kísérletezéstől sem. Egyes dalaikban háttérbe szorult az elektronika, és erősebben jelentkeztek a népzenei elemek.

A nagy sikernek azonban megvolt a maga ára. Péter Szabó Szilviára hosszú világ körüli út várt, míg önmagát is jobban megismerve hazatérhetett a szülőföldjére. Először kisebb klubokban lépett fel, majd, immár szólóénekesként, hatalmas koncerttermek színpadára is kiállt. Szólópályafutása során is adott ki lemezeket. Rajongói számára igazi ínyencfalatokat tartogat a Revolution és az Ébredő is.

Az ősi magyar zenei hagyományokra támaszkodó feldolgozásokat manapság egészen különleges hangszerelésben, meghitt, szívhez szóló módon adja elő. Csekélyebb szerep jut az elektronikának, a nagy erejű hangfalaknak, mint az együttes fénykorában megtartott koncerteken.

Annak idején éppen azért döntött a visszavonulás mellett, mert úgy érezte, nem képes eleget adni a rajongóinak. Ma már – egy hosszú és sokszor fájdalmas tanulási folyamat után – egy olyan érett művész áll elénk, aki pontosan érti, hogy miről szólnak fülbemászó, ugyanakkor megható dalai, és a tőle annyira megszokott, bájos módon, hitelesen adja tovább a 21. század emberének az őseink által ránk hagyott zenei örökséget.
 
Újra láthatjuk

Ezzel a korábbinál erősebb, kiforrottabb személyiséggel találkozhatunk, ha az idén elmaradt előadás új időpontjában ellátogatunk a MOM Kulturális Központ színháztermébe. A Noxtalgia Unplugged-koncertsorozat igazi időutazás, amely áttekinti Péter-Szabó Szilvia leghíresebb dalait az együttes megalakítását követő évtizedből. Olyan számokat hallgathatunk meg, mint a Hej, Dunáról, a Csillagok, csillagok…, a Százszor ölelj…, a Tűztánc, a Találj rám! vagy éppen a Ragyogás.

Becsukott szemmel hallgatva a felcsendülő zenét, akár azt is gondolhatnánk, hogy Péter Szabó Szilvia varázserejű tündérként visszarepített minket a múltba, és most őseink között állva meríthetünk a népzene üdítően tiszta forrásvizéből.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...