Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-12-09

Mentsétek meg a királynét! – Városfelfedező nyomozós játék a budai Várnegyedben

Mentsétek meg a királynét! – Városfelfedező nyomozós játék a budai Várnegyedben

"Megtanulta a magyar nemzet történetét, a magyar nyelvet, és megszerette magát a nemzetet. Ezáltal lett az ország őrangyala, aki áldásosan működött a király és a nemzet kibékítésében, és ezért az emléke örökké élni fog a magyarok szívében" – írta Erzsébet királynéról Türr István, Garibaldi egykori legendás tábornoka.


Erzsébet királyné – Sisi – kultusza tragikus halála óta töretlen, sőt, az elmúlt évtizedekben talán még erősödött is. A magyar nép kötődése különösen erős volt hozzá, halála után jó néhány kezdeményezés született emléke megőrzésére, itt a Hegyvidéken például a mindenki által ismert Erzsébet-kilátó elnevezése is hozzá kötődik.

Sisi „magyar gyermekének” története

1868. április 22-én jött világra az uralkodópár negyedik utódja, Mária Valéria, akit az udvari társadalom egyes tagjai gúnyosan Einzigének (Egyetlenkének) neveztek, utalva arra, hogy Gizellával és Rudolffal ellentétben a késői, nagyon várt gyermekek agyonóvott sorsa jutott osztályrészül.

Emellett szintén gúny tárgyát képezte körükben Erzsébet azon törekvése is, hogy mielőbb megtanuljon magyarul, az általa udvari közegben legfőbb bizalmasaival használt nyelven.
Mária Valériát ennek folytán „magyar gyermek” névvel is illették, esetlegesen arra a korabeli rosszindulatú szóbeszédre való utalásként is, amely Andrássy apaságát feltételezte, tévesen.
Erzsébet Hamann kutatásai szerint – amelyre egyébiránt szülése előtt keletkezett verse is utal – Sisi születendő gyermekét a magyar trónra szánta, így a lánygyermek megérkezését megkönnyebbüléssel fogadták udvari körökben.

Egy újabb fiú világra jötte esetén felerősödhettek volna a szeparatista törekvések, és egyes függetlenségpárti értelmezés szerint a pragmatica sanctio, illetve valamennyi későbbi megállapodás ellenére az uralkodó Magyarországon született utóda lehetett volna a magyar trón várományosa, és ennek elfogadásával, illetve a korábbiak módosításával a magyar korona országai elméletileg elszakadhattak volna Ausztriától.

Eddig a tények, amelyek alapul szolgáltak a Nyomozz Velünk csapata által fejlesztett, és a Mentsétek meg a királynét! címet viselő kültéri, szabadulószobás elemekkel jócskán fűszerezett városfelfedező játékához.

Miért is kell megmenteni a királynét?

Abból bizony adódhatnak bonyodalmak, ha a Monarchia császárnéja, Magyarország és Csehország királynéja magyar gyermeket akar, és mindenáron ragaszkodik ahhoz, hogy ezt az utódot a budai Várban hozza világra…

Budai tartózkodásakor sötét erők mozogtak a háttérben. Céljuk kettős: megakadályozni az uralkodó világra jövetelét, de ha ez mégsem sikerülne, akkor merényletet követni el a magyarok szeretett királynéja ellen.

Rejtélyes okokból Ridegh Gedeon volt az, akinek a küldetése szerint meg kellett akadályoznia az uralkodó világra jövetelét, vagy merényletet elkövetni a királyné ellen. Magányos gyilkosnak tűnik, de voltak segítői is, akiknek a kiléte homályba vész.

A játékosok küldetése

Ahhoz, hogy ezt megakadályozzák, a játékosoknak el kell téríteniük Gedeont gonosz szándékától, és még a végzetes cselekedet előtt le kell kapcsolniuk. Thaisz Elek, az akkortájt hivatalban lévő főkapitány és fogdmegjei is üldözik ezt a rovott múltú embert, még körözvényt is adtak ki, amelyben vérdíjat ajánlottak fel a kézre kerítőnek: „Pest-Buda, Óbuda területén garázdálkodó Ridegh Gedeon rabló fejére és pedig ha élve elfogatik 2000 forintnyi, holtan való kézre kerítésére pedig 1000 forintnyi jutalom biztosíttatik.”

Sisi életének valós eseményeire, tehát történelmi tényekre épül a játék, a merénylő személye és a játék nyomozati története azonban teljes mértékben kitalált.

A különleges, kiterjesztettvalóság-élményt nyújtó játék kizárólag mobilapplikáción fut. A lejátszás kontaktmentes, teljesen biztonságos, mert csak kültéren zajlik, a játékosoknak sehová nem kell betérniük. Helyalapú, GPS-vezérelt, azaz nem játszható a fotel kényelméből, így a játékos kedvű családoknak, baráti társaságoknak fel kell menniük Buda várába, és csak a Hess András térről tudják elkezdeni a küldetést.

Kinek ajánlható a játék? 

Budapestre látogató vagy itt lakó baráti társaságoknak, családoknak, a történelem iránt érdeklődőnek, diákoknak, akik szeretik a rejtélyeket.

Mire készüljünk? 

Kétórás feledhetetlen élményre, amelyen 2–7 fő vehet részt. Egy kiterjesztettvalóság-élményű városi nyomozós játékra, közepes nehézségű túrával a Budai várban.

Hogyan játszható? 

A nyomozás a kártyás megvásárlást követően 5 percen belül Android, iPhone mobiltelefonon vagy Android és iPad tableten elkezdhető, a játék minden további utasítást tartalmaz.

Hegyvidék kártya tulajdonosoknak kedvezményt biztosítanak a fejlesztők, valamint élményajándék-rendelés esetén díjtalanul elkészítik a névre szóló ajándékutalványt.

Azonban a játék hevében sem feledkezzenek meg a játékosok a járványveszélyben érvényben levő szabályokról, viseljenek maszkot és tartsák a másfél méteres távolságot!

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...