Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-01-05

Az élet nem állt meg: online események a Hegyvidéken

Az élet nem állt meg: online események a Hegyvidéken

Bár a járvány mindannyiunk életét alaposan felkavarta, lassan megtanulunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. A Hegyvidéken sok hagyományos program váltott online üzemmódba, hogy amíg meg nem érkezik a vakcina, biztonságban találkozhassunk, kikapcsolódhassunk a virtuális térben.


Vadasparkélmény a kanapéról

Bár a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt a Budakeszi Vadaspark bezárta kapuit a látogatói előtt, a vadasparkélmény ennek ellenére sem marad el. Az élet ugyanis zavartalanul folytatódik a kerítés mögött. A természet és az állatok szerelmeseinek nem kell nélkülözniük kedvenceiket. Ha nem is személyesen, de online meglátogathatjuk őket, bepillanthatunk a park lakóinak mindennapjaiba, és megtudhatunk róluk számos érdekességet.
 
A szakemberek és a gondozók segítségével a közösségimédia-felületeken pillanthatunk be a vadaspark 60 állatfajának és csaknem 200 egyedének cseppet sem unalmas életébe. Jó néhány fotó, videó és online közvetítés formájában továbbra is nyomon követhető, hogy mivel tölti az idejét Szilveszter, a vadmacska, Rita, a hiúz vagy Chili és Parázs, a vadaspark rókatestvérpárosa. 

A vadasparkélményért és az online közvetítésekért érdemes figyelemmel kísérnünk a Budakeszi Vadaspark hivatalos Facebook- és Instagram-oldalát.
 
Néptánc, népzene az otthonunk kényelméből 

A színpadi táncelőadások, a koncertek mindig kivételes formáját jelentették a szórakozásnak, kikapcsolódásnak, feltöltődésnek. A színházterem az a varázslatos hely, amelynek az ajtajában letesszük a külvilág történéseit, akkor és ott csak az létezik, ami a színpadon megelevenedik.

Megnyugszunk, belefeledkezünk egy-egy dallamba, lelkünk mélyéig megérint egy népdal, vagy már-már annyira magával ragad a tánc, hogy szinte magunk is táncra perdülünk, de a lábunk mindenképp megmozdul, a széken ülve is. A Hagyományok Háza programszervezői ezt az érzést szeretnék elvinni az otthonainkba, ezt a hiányt szeretnék pótolni mindazok szívében, akik már nagyon hiányolják a katartikus élményeket. Az online színpadon a Magyar Állami Népi Együttes nagy sikerű előadásai és népzenei koncertek nyújtanak felhőtlen kikapcsolódást. A programot megvásárlók számára a felvétel 24 órán keresztül marad elérhető.

A SzínpadON műsora:

január 8., Az örök Kalotaszeg
január 15., Lelkek a pányván – Fundák Kristóf és Kovács Gerzson Péter koreográfiái
január 27., Kárpát-medence antológia
 
Finomságok készítése online

A Workshop Stúdió is áthelyezte működését az online térbe. Január 15-én délelőtt 10-től például a macaron elkészítése, formázása és a színezése kerül terítékre. A hagyományos formán túl szív és felhő formájú macaron készítése is része az eseménynek, sőt a sütiket meg is töltik frissen főzött vanília- és kávékrémmel. A krémet az eseményen készítik el, mindent az elejétől. A recepteket, illetve minden eszköz- és alapanyagigényt előre elküldik nekünk a felkészüléshez. Részletesen kitérnek a macaronok színezésére és az aranyozásra is.

A tematika tananyaga egy zárt Facebook-csoportban a kezdéstől számított 14 napig elérhető. A krémek és a macaron elkészítése nem időponthoz kötött, a videók és a teljes tananyag ez idő alatt bármikor megtekinthető, egyéni ütemben teljesíthető. A gyakorlati részt az előre meghirdetett időpontban tartják.
 
Élő előadások a világűrről

A Svábhegyi Csillagvizsgálóba sem kell személyesen elmennünk, ha ezt a korlátozások nem teszik lehetővé. A csillagvizsgáló Galaxis Útikalauz műsorának 10 részes online különkiadása indul január 10-én este nyolctól. A részek egymásra épülnek, a Földtől elindulva egyre mélyebbre kalauzolnak minket a rejtélyes világűrben. 

Van tudományos alapja a világvége katasztrófafilmeknek? Valóban fenyegetik a Földet kozmikus veszélyek? Bolygónkra és a rajta virágzó életre számos veszély leselkedik: a napszéltől és a hatalmas koronakidobódásoktól kezdve a kihalásokat hozó földsúroló aszteroidákon át egy közeli szupernóva időzített bombájáig. Vajon mi történne egy ilyen kozmikus katasztrófa során? Hogyan védekezik ellenük a bolygónk, és mit tehetünk mi a veszély elkerülése érdekében?

Az első online előadásban a légkörszökésen és a kozmikus sugárzáson át a kisbolygó-becsapódásokig megismerkedhetünk a minket fenyegető kozmikus veszélyekkel, valamint ezek elhárításának – már-már a science fiction határát súroló – módszereivel.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...